Ενέργεια

Μήνυση κατά της TotalEnergies για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου

Μήνυση κατά της TotalEnergies για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου
Η γιγάντια γαλλική εταιρεία υποστήριξε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως πρόκειται για κατηγορίες «εξωφρενικές», «δυσφημηστικές» και «αβάσιμες»

Μήνυση για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου κατατέθηκε στο Παρίσι σε βάρος της TotalEnergies, η οποία κατηγορέιται ότι συνέχισε να εκμεταλλεύεται ένα κοίτασμα στη Ρωσία και επέτρεψε την παραγωγή καυσίμου που χρησιμοποιήθηκε τελικά από ρωσικά αεροπλάνα που εμπλέκονται στη σύγκρουση στην Ουκρανία, κάτι που ο όμιλος αμφισβητεί.

Η μήνυση αυτή κατατέθηκε χθες, Πέμπτη, στη γαλλική αντιτρομοκρατική εισαγγελία, που είναι αρμόδια για τα εγκλήματα πολέμου, από την ένωση Darwin Climax Coalition με έδρα το Μπορντό, η οποία λέει πως εργάζεται για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την υπεράσπιση πληθυσμών που πλήττονται από τη βιομηχανία, και από την ουκρανική ένωση Razom we stand, η οποία ζητάει την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία.

Η γιγάντια γαλλική εταιρεία υποστήριξε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως πρόκειται για κατηγορίες «εξωφρενικές», «δυσφημηστικές» και «αβάσιμες».

Στη μήνυση, της οποίας το Γαλλικό Πρακτορείο έλαβε γνώση, υπενθυμίζεται ότι η TotalEnergies διατηρούσε μέχρι το Σεπτέμβριο 49% της κοινής επιχείρησης Terneftegaz, η οποία εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Τερμοκαρστοβόιε, στο ρωσικό Μεγάλο Βορρά. Το υπόλοιπο 51% είχε ο ρωσικός όμιλος Novatec, δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αερίου στη Ρωσία, του οποίου η TotalEnergies είναι εξάλλου μέτοχος σε ποσοστό 19,4%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης