Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Ευρώπη εξακολουθεί να εισάγει ρωσική πυρηνική ενέργεια

Η Ευρώπη εξακολουθεί να εισάγει ρωσική πυρηνική ενέργεια

Παρά τους οκτώ γύρους κυρώσεων, οι αποστολές πυρηνικών καυσίμων στα κράτη μέλη της ΕΕ από την Ρωσία συνεχίζονται σύμφωνα με το CNBC

 

Η βιομηχανία πυρηνικών καυσίμων της Ρωσίας παραμένει εμφανώς ανέγγιχτη από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις περισσότερο από επτά μήνες μετά τον πόλεμο του Κρεμλίνου στην Ουκρανία — προς μεγάλη απογοήτευση των αξιωματούχων του Κιέβου και των περιβαλλοντικών ακτιβιστών.

Παρά τους οκτώ γύρους κυρώσεων, τα στοχευμένα μέτρα κατά των εξαγωγών ενέργειας και τις εκκλήσεις από την Ουκρανία για επιβολή πλήρους εμπάργκο στο πυρηνικό εμπόριο, οι αποστολές πυρηνικών καυσίμων προς τα κράτη μέλη της ΕΕ συνεχίζουν να το δρόμο τους από τη Ρωσία.
Η Ariadna Rodrigo, διαχειριστής βιώσιμων οικονομικών της ΕΕ στην περιβαλλοντική ομάδα Greenpeace, δήλωσε στο CNBC ότι είναι «απόλυτη τρέλα» για το μπλοκ να συνεχίζει να χρηματοδοτεί το Κρεμλίνο αγνοώντας το εμπόριο πυρηνικών καυσίμων της Ρωσίας.

«Αν οι κυβερνήσεις της ΕΕ είναι σοβαρές για τη διακοπή του πολέμου, πρέπει να κόψουν τον ομφάλιο λώρο της ευρωπαϊκής πυρηνικής βιομηχανίας στο Κρεμλίνο και να επικεντρωθούν στην επιτάχυνση της εξοικονόμησης ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», είπε η Rodrigo.

Κατά την παρουσίαση του τελευταίου πακέτου κυρώσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρότεινε να στοχοποιηθεί το εμπόριο ρωσικών πυρηνικών καυσίμων. Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ είχε στο παρελθόν στοχεύσει το ρωσικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την ενίσχυση της οικονομικής πίεσης στο Κρεμλίνο.

Η Ουγγαρία και η Βουλγαρία ήταν οι πιο έντονες στην αντίθεση των κυρώσεων σε ρωσικό ουράνιο και άλλη πυρηνική τεχνολογία την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την Rodrigo.

Ενεργειακός εφοδιασμός

Η Επιτροπή έχει επανειλημμένα καταδικάσει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, κατηγορώντας τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο για να ανεβάσει τις τιμές των εμπορευμάτων και να σπείρει την αβεβαιότητα στο μπλοκ των 27 εθνών. Η Μόσχα αρνείται ότι χρησιμοποιεί τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Οι λίγες απαγορεύσεις της ΕΕ στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας που ισχύουν, όπως η απαγόρευση πρόσβασης σε λιμάνια πλοίων με ρωσική σημαία για τη μεταφορά πυρηνικών καυσίμων, περιέχουν πολλά κενά και οι διαφωνούντες υποστηρίζουν ότι απαιτούνται πολύ πιο σκληρά μέτρα για να μειωθεί η εξάρτηση του μπλοκ από τη Ρωσία.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy είπε στις αρχές Αυγούστου ότι μίλησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel σχετικά με την ανάγκη επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ στη ρωσική πυρηνική βιομηχανία.

«Ο ρωσικός πυρηνικός τρόμος απαιτεί μια ισχυρότερη απάντηση από τη διεθνή κοινότητα - κυρώσεις στη ρωσική πυρηνική βιομηχανία και τα πυρηνικά καύσιμα», είπε ο Zelenskyy μέσω Twitter.

Πιο πρόσφατα, ένας κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Zelenskky επανέλαβε αυτό το μήνυμα, λέγοντας ότι είναι «εξαιρετικά σημαντικό να επιβληθούν , όχι μόνο στο ρωσικό πετρέλαιο».

«Πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ουράνιο και άνθρακας, όλα αυτά πρέπει να απαγορευθούν. Επειδή χρησιμοποιούν αυτά τα χρήματα για να χρηματοδοτήσουν αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο Όλεγκ Ουστένκο στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Associated Press.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης