Ενέργεια

Κομισιόν: Πως θα λειτουργεί ο μηχανισμός ελέγχου της μεταβλητότητας των τιμών φυσικού αερίου

Κομισιόν: Πως θα λειτουργεί ο μηχανισμός ελέγχου της μεταβλητότητας των τιμών φυσικού αερίου
Προσωρινό εργαλείο εντός της ημέρας για τη διαχείριση της υπερβολικής αστάθειας στις αγορές ενεργειακών παραγώγων
Σχετικά Άρθρα

Μέτρα για την πρόληψη των υπερβολικών τιμών του φυσικού αερίου και της υπερβολικής αστάθειας και διακυμανσιμότητας εντός της ημέρας στις αγορές ενεργειακών παραγώγων προβλέπει το προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις τιμές του φυσικού αερίου.

To προσχέδιο προβλέπει προσωρινό εργαλείο εντός της ημέρας για τη διαχείριση της υπερβολικής αστάθειας στις αγορές ενεργειακών παραγώγων.

Ο μηχανισμός διαχείρισης μεταβλητότητας εντός της ημέρας θα λειτουργεί ως εξής:

  1. Έως τις 31 Ιανουαρίου 2023, κάθε τόπος (χρηματιστήριο) διαπραγμάτευσης στον οποίο διαπραγματεύονται παράγωγα βασικών ενεργειακών commodities, που σχετίζονται με την τιμής ενέργειας του συμβολαίου του πρώτου μήνα δημιουργεί, για κάθε παράγωγο έναν μηχανισμό διαχείρισης αστάθειας εντός της ημέρας που βασίζεται σε ανώτερο και κατώτερο όριο τιμής («όρια τιμών») που καθορίζει τις τιμές πάνω και κάτω από τις οποίες δεν μπορούν να εκτελεστούν οι εντολές («μηχανισμός διαχείρισης μεταβλητότητας εντός της ημέρας»).Οι τόποι διαπραγμάτευσης διασφαλίζουν ότι ο μηχανισμός διαχείρισης της αστάθειας των τιμών εντός της ημέρας αποτρέπει τις υπερβολικές κινήσεις των τιμών εντός μιας ημέρας διαπραγμάτευσης για ένα τέτοιο παράγωγο βασικών ενεργειακών commodities, που σχετίζεται με την τιμή του συμβολαίου ενέργειας του πρώτου μήνα.
  2. Για κάθε παράγωγο ενεργειακών commodities που σχετίζεται με τo ενεργειακό συμβόλαιο πρώτου μήνα που διαπραγματεύεται σε αυτά, οι τόποι διαπραγμάτευσης καθορίζουν την εφαρμοστέα μέθοδο υπολογισμού για τον καθορισμό των ορίων τιμών σε σχέση με μια τιμή αναφοράς.Η πρώτη τιμή αναφοράς της ημέρας είναι ίση με την τιμή ανοίγματος. Οι επόμενες τιμές αναφοράς είναι η τελευταία αγοραία τιμή που παρατηρείται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Σε περίπτωση διακοπής της διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια της ημέρας, η πρώτη τιμή αναφοράς μετά τη διακοπή θα είναι η τιμή ανοίγματος της συνέχισης της διαπραγμάτευσης. Τα όρια των τιμών εκφράζονται είτε σε απόλυτη αξία είτε σε σχετικούς όρους με τη μορφή ποσοστιαίας διακύμανσης σε σχέση με την τιμή αναφοράς. Οι τόποι διαπραγμάτευσης προσαρμόζουν αυτή τη μέθοδο υπολογισμού στις ιδιαιτερότητες κάθε παραγώγου βασικού εμπορεύματος που σχετίζεται με την ενέργεια του πρώτου μήνα, στο προφίλ ρευστότητας της αγοράς για το εν λόγω παράγωγο και στο προφίλ μεταβλητότητάς του. Ο τόπος διαπραγμάτευσης ενημερώνει την αρμόδια αρχή για τη μέθοδο χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση.
  3. Οι τόποι διαπραγμάτευσης θα ανανεώνουν τα όρια τιμών σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τις ώρες διαπραγμάτευσης, με βάση την τιμή αναφοράς.
  4. Οι τόποι διαπραγμάτευσης δημοσιοποιούν χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση τα χαρακτηριστικά του μηχανισμού διαχείρισης της μεταβλητότητας εντός της ημέρας που έχουν θέσει σε εφαρμογή.
  5. Ο μηχανισμός διαχείρισης αστάθειας εντός της ημέρας δεν αντικαθιστά κανέναν από τους διακόπτες κυκλώματος που έχουν ήδη δημιουργηθεί από τόπους διαπραγμάτευσης σύμφωνα με την Οδηγία 2014/65/ΕΕ πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού και εφαρμόζεται συμπληρωματικά προς αυτούς.
  6. Όταν ένας τόπος διαπραγμάτευσης σκοπεύει να τροποποιήσει τη μέθοδο υπολογισμού για τα όρια τιμών που ισχύουν για ένα δεδομένο παράγωγο βασικών εμπορευμάτων που σχετίζεται με το ενεργειακό συμβόλαιο του πρώτου μήνα, ενημερώνει την αρμόδια αρχή για τις επιδιωκόμενες τροποποιήσεις χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση.
  7. Η Επιτροπή μπορεί να εκδίδει εκτελεστικές πράξεις που καθορίζουν τις ενιαίες προϋποθέσεις για την εφαρμογή του ενδοημερήσιου μηχανισμού διαχείρισης της μεταβλητότητας, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε παραγώγου βασικών εμπορευμάτων που σχετίζεται με την ενέργεια του πρώτου μήνα, το προφίλ ρευστότητας της αγοράς για το εν λόγω παράγωγο και το προφίλ μεταβλητότητάς του.

Ειδικότερα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των τόπων διαπραγμάτευσης που προσφέρουν συναλλαγές σε παράγωγα βασικών εμπορευμάτων που σχετίζονται με την ενέργεια, η Επιτροπή μπορεί να καθορίσει τα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία θα ανανεώνονται τα όρια τιμών ή τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν εάν οι συναλλαγές κινούνται εκτός αυτά τα όρια τιμών.

Μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς

  1. Το Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να εκδώσει απόφαση που προβλέπει μηχανισμό περιορισμού των συνεπειών επεισοδίων ακραίων τιμών.
  2. Η απόφαση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 πρέπει

(α) να καθορίσει έναν δυναμικό μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς για συναλλαγές φυσικού αερίου στο εικονικό σημείο συναλλαγών της Διευκόλυνσης Μεταφοράς Τίτλων (TTF), το οποίο διαχειρίζεται η Gasunie Transport Services B.V. Άλλοι κόμβοι διαπραγμάτευσης φυσικού αερίου της Ένωσης θα συνδέονται με τη διορθωμένη τιμή spot TTF μέσω δυναμικού διαδρόμου τιμών .
β) δεν θίγει τις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές φυσικού αερίου·
γ) να μην επηρεάζει την ασφάλεια εφοδιασμού της Ένωσης με φυσικό αέριο·
δ) δεν οδηγεί σε αύξηση της κατανάλωσης αερίου·
ε) να είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεάζουν τις ροές αερίου εντός της ΕΕ,
στ) να μην επηρεάζει τη σταθερότητα και την εύρυθμη λειτουργία των αγορών ενεργειακών παραγώγων· και να ληφθούν υπόψη οι τιμές της αγοράς φυσικού αερίου στις διάφορες οργανωμένες αγορές σε ολόκληρη την Ένωση

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης