Ενέργεια

Προσχέδιο Κομισιόν: Οι 4 προτάσεις με μηχανισμό πλαφόν για τις ακραίες διακυμάνσεις των τιμών του αερίου

Προσχέδιο Κομισιόν: Οι 4 προτάσεις με μηχανισμό πλαφόν για τις ακραίες διακυμάνσεις των τιμών του αερίου
Ποιές είναι οι τέσσερις βασικές κατευθύνσεις της Κομισιόν για μείωση των τιμών φυσικού αερίου, παρά τα ελλείμματα προμήθειας καυσίμου, με στόχο την  προστασία των καταναλωτών
Σχετικά Άρθρα

Tο προσχέδιο της Κομισιόν στοχεύει στον μετριασμό των επιπτώσεων στην τιμή του φυσικού αερίου αντιμετωπίζοντας τη ζήτηση και την προσφορά, διασφαλίζοντας την ασφάλεια του εφοδιασμού σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και ενισχύοντας την αλληλεγγύη, όπως αναφέρεται στην εισαγωγή του.

Ακολουθούν oι τέσσερις βασικές προτάσεις, οι οποίες  θα συμβάλλουν στη μείωση των τιμών.

Αρχικά, η κοινή αγορά φυσικού αερίου στην ΕΕ θα δώσει την ευκαιρία για διαπραγμάτευση καλύτερων τιμών και μείωσης έκθεσης κινδύνου των αδύναμων κρατών. Θα βελτιώσει τη διαφάνεια και θα βοηθήσει ιδιαίτερα τα μικρότερα κράτη μέλη, τα οποία βρίσκονται σε λιγότερο ευνοϊκή κατάσταση με την ιδιότητα των αγοραστών.

Δεύτερον, η πρόταση περιέχει μια ολόκληρη δέσμη μέτρων για τις τιμές του φυσικού αερίου, για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών, της αστάθειας και των μεγάλων διακυμάνσεων, ώστε να διασφαλιστούν δίκαιες και προσιτές τιμές σε περίοδο κρίσης. Η τρέχουσα πρόταση διασφαλίζει την βεβαιότητα όσον αφορά τις τιμές σε περιόδους έλλειψης αερίου και όταν κηρύσσεται μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα η Κομισιόν επιδιώκει την αναθεώρηση του δείκτη της ολλανδικής αγοράς TTF, που χρησιμοποιείται ως αναφορά στις ευρωπαϊκές συναλλαγές για το φυσικό αέριο. Προτείνει επίσης ένα συμπληρωματικό benchmark πάνω στο LNG, ώστε να διασφαλίσει τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αποσυνδέοντας τις τιμές από τη χειραγώγηση της Ρωσίας.

Για την αντιμετώπιση της υπερβολικής αστάθειας και διακύμανσης στις αγορές, περιλαμβάνει μηχανισμούς εξομάλυνσης μέσω ενός τρόπου, που θα περιορίζει τις ακραίες διακυμάνσεις σε ενδοημερήσιο επίπεδο, για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για το φρένο -πλαφόν ή διακόπτη κυκλώματος (circuit breaker)

Τρίτον, μια κοινή προσέγγιση για τον περιορισμό των τιμών απαιτεί αλληλεγγύη σε ολόκληρη την Ένωση. Καθώς δεν έχουν όλα τα κράτη μέλη συμφωνίες αμοιβαίας αλληλεγγύης, η Επιτροπή προτείνει άμεσα εφαρμοστέες ρυθμίσεις ελλείψει τέτοιων συμφωνιών αλληλεγγύης. Θα προτείνει επίσης την επέκταση της υποχρέωσης παροχής αλληλεγγύης σε μη συνδεδεμένα κράτη μέλη με εγκαταστάσεις LNG.

Η πρόταση επικεντρώνεται στις τιμές φυσικού αερίου και στοχοποιεί τις μεγάλες διακυμάνσεις, υιοθετώντας ένα εργαλείο για ενίσχυση των παρόντων μηχανισμών ελέγχου σχετικά με την αστάθεια και την μεγάλη άνοδο των τιμών, με στόχο να περιοριστούν τα ακραία αυτά φαινόμενα. Αυτό θα διασφαλίσει, ότι θα είμαστε προετοιμασμένοι και έτοιμοι να δράσουμε σε περίπτωση που χρειαστεί να υλοποιηθούν αυτές οι συμφωνίες.  Η Κομισιόν εξετάζει τις ανάγκες για περαιτέρω προτάσεις, που αφορούν ορισμένους τομείς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα τροφοδοσίας σε σχέση με άλλους.  

Τέλος, περαιτέρω μείωση της ζήτησης για αέριο θα είναι δυνατή, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζονται οι καταναλωτές να είναι σταθερά προστατευμένοι σε ελλείμματα του καυσίμου. Μια επιλογή θα είναι να τεθεί σε κατάσταση συναγερμού η ΕΕ, βασισμένη στην απόφαση του Συμβουλίου 2022/1369 της 5ης Αυγούστου 2022, με συντονισμένα μέτρα μείωσης της ζήτησης αερίου και συμφωνημένο στόχο 15% επί του συνόλου

 H Επιτροπή θα εξετάσει επίσης το ενδεχόμενο να προτείνει παράταση του Κανονισμού για τη μείωση της ζήτησης (ΕΕ) 2022/1369, συμπεριλαμβανομένης αναθεώρησης του στόχου μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου εάν δικαιολογείται.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης