Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η ΕΕ ενισχύει την προστασία των υποδομών ενέργειας μετά τις εκρήξεις στο Nord Stream

Η ΕΕ ενισχύει την προστασία των υποδομών ενέργειας μετά τις εκρήξεις στο Nord Stream

Τι θα προτείνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη σύνοδο κορυφής

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τρίτη να εντατικοποιηθούν τα μέτρα για την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας, με την ενέργεια στους κύριους τομείς εστίασής της μετά την πιθανή δολιοφθορά τον περασμένο μήνα στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream.

Σύμφωνα με το Reuters η Επιτροπή αναφέρει ότι τα μέλη της ΕΕ θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις υποδομές ενέργειας, ψηφιακές, μεταφορών και διαστήματος και να επιταχύνουν τις εργασίες για να βελτιώσουν την ετοιμότητα και τις απαντήσεις σε επιθέσεις και να αυξήσουν τη διεθνή συνεργασία.

Στη σύσταση, η οποία επιδιώκει να καθοδηγήσει αλλά δεν δεσμεύει τις χώρες της ΕΕ, η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ ενθαρρύνει τα 27 μέλη του μπλοκ να επιταχύνουν τις προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων οντοτήτων που λειτουργούν υποδομές ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα που σχετίζονται με την ενέργεια.

Τα ευρωπαϊκά κράτη αγωνίστηκαν για να προστατεύσουν τις ενεργειακές υποδομές που κυμαίνονται από τις νορβηγικές ενεργειακές εγκαταστάσεις έως τις γερμανικές γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας, αφού κατηγόρησαν για δολιοφθορά τις διαρροές του αγωγού Nord Stream μετά την ανακάλυψή τους στις 26 Σεπτεμβρίου.

Σύσταση

Η Επιτροπή θα συμβουλεύει τις εθνικές αρχές σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής τέτοιων δοκιμών και τον καλύτερο τρόπο προστασίας από φυσικές ή κυβερνοαπειλές προκειμένου να διασφαλιστεί μια συντονισμένη προσέγγιση της ΕΕ.

Θα καθόριζε κατευθυντήριες γραμμές για τη συνεργασία που απαιτείται σε περίπτωση συμβάντος που διαταράσσει την εσωτερική αγορά της ΕΕ και θα εξετάσει τον καλύτερο τρόπο χειρισμού ενός περιστατικού που προσκρούει σε υποθαλάσσια καλώδια.

Η σύσταση προβλέπει επίσης μεγαλύτερο συντονισμό με διεθνείς εταίρους, ιδίως με το ΝΑΤΟ.

Στόχος της Επιτροπής είναι να επιταχύνει και να συμπληρώσει μέτρα στη νομοθεσία για κρίσιμες οντότητες που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ στα τέλη του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του επόμενου.

Αναθέτουν στις κυβερνήσεις της ΕΕ τον εντοπισμό κρίσιμων οντοτήτων σε μια σειρά τομέων, συμπεριλαμβανομένων της ενέργειας, των τραπεζών, του πόσιμου νερού και της δημόσιας διοίκησης και τη διεξαγωγή αξιολογήσεων κινδύνου.

Οι μεγαλύτερες οντότητες, από δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας έως νοσοκομεία ή συστήματα αποχέτευσης, θα αντιμετωπίσουν επίσης νέες απαιτήσεις και ισχυρότερη εποπτεία της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Η επικεφαλής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσει την πρόταση στους ηγέτες της ΕΕ στη διήμερη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες που ξεκινά την Πέμπτη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης