Ενέργεια

Τσεχία: Επιβολή φόρου στα υπερκέρδη των ενεργειακών και για το 2022 μελετά η κυβέρνηση

Τσεχία: Επιβολή φόρου στα υπερκέρδη των ενεργειακών και για το 2022 μελετά η κυβέρνηση

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει προτείνει φόρο από το επόμενο έτος στο 60% των κερδών που υπερβαίνει το 120% του μέσου όρου των τελευταίων τεσσάρων ετών σε μεγάλες εταιρείες ενέργειας, τράπεζες, πετροχημικές και εταιρείες καυσίμων

Η τσεχική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της εφαρμογής προγραμματισμένου φόρου στα κέρδη στον ενεργειακό και τον τραπεζικό τομέα από το 2023, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Zbynek Stanjura, αν και εξετάζεται επίσης η φορολόγηση των κερδών φέτος.

Οι αγορές της Τσεχίας αναταράχθηκαν την Τετάρτη μετά την είδηση ​​ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να διευρύνει τον προτεινόμενο φόρο επί των υπερβολικών κερδών για να συμπεριλάβει τα κέρδη του 2022, νωρίτερα από τα υπάρχοντα σχέδια που ισχύουν μόνο για την περίοδο 2023-2025.
Η διευρυνόμενη εφαρμογή του φόρου - που τέθηκε σε εφαρμογή για τη χρηματοδότηση κυβερνητικών μέτρων για την άμβλυνση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη - τρόμαξε τους επενδυτές και οδήγησε τις μετοχές των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας κάτω από περισσότερο από 5% και τις τράπεζες πάνω από 3 % πιο χαμηλα.

Η πτώση ήρθε αφότου η υπουργός Εργασίας Marian Jurecka δήλωσε στα ΜΜΕ πριν από μια κυβερνητική συνεδρίαση την Τετάρτη ότι οι ηγέτες του συνασπισμού συμφώνησαν ότι ο φόρος θα μπορούσε να εφαρμοστεί το 2022.

Ο Stanjura, είπε στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση ότι το υπουργικό συμβούλιο εξακολουθεί να κλίνει προς την επιβολή του απροσδόκητου φόρου για το 2023, ηρεμώντας κάπως τις αγορές.
«Κλίνουμε προς την επιλογή από την πρώτη Ιανουαρίου 2023», είπε ο Stanjura, προσθέτοντας ότι παρακολουθεί πώς οι άλλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα εφαρμόζουν απροσδόκητους φόρους.

«Μπορεί να είναι συντηρητικό, αλλά είναι ασφαλέστερο να τεθεί σε ισχύ από την πρώτη Ιανουαρίου 2023, ακόμη και αν γνωρίζουμε ότι ορισμένες χώρεςμπορεί να το κάνουν διαφορετικά».

Κυβερνητική πηγή είχε πει νωρίτερα ότι οι νομικές επιπτώσεις για τον φόρο εξακολουθούν να εξετάζονται.

Τα σχόλια του Γιουρέτκα για τον φόρο έγιναν μετά τη συνάντηση των ηγετών των πέντε κομμάτων του κυβερνώντος συνασπισμού το βράδυ της Τρίτης.

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει προτείνει φόρο από το επόμενο έτος στο 60% των κερδών που υπερβαίνει το 120% του μέσου όρου των τελευταίων τεσσάρων ετών σε μεγάλες εταιρείες ενέργειας, τράπεζες, πετροχημικές και εταιρείες καυσίμων.
Θέλει να συγκεντρώσει 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο το 2023.
Ο φόρος θα πρέπει να επιβληθεί σε τράπεζες με καθαρά έσοδα από τόκους άνω των 6 δισεκατομμυρίων κορωνών (240 εκατομμύρια δολάρια) το 2021.
Η τσεχική κυβέρνηση επιδιώκει να προστατεύσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τις υψηλές τιμές ενέργειας που προκύπτουν από διακοπές παράδοσης και αστάθεια της αγοράς που προκαλούνται κυρίως από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ένας απροσδόκητος φόρος θα βοηθούσε στην κάλυψη προστατευτικών μέτρων, όπως το ανώτατο όριο στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας

www.worldemergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης