Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Παίρνουν την ανιούσα... οι ρωσικές εξαγωγές LNG στην Ευρώπη - Γιατί συμβαίνει αυτό;

Παίρνουν την ανιούσα... οι ρωσικές εξαγωγές LNG στην Ευρώπη - Γιατί συμβαίνει αυτό;
Ποιές χώρες κατέχουν τη μερίδα του λέοντος

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές ρωσικού LNG έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα, σύμφωνα με το Montel.

Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές ρωσικού LNG αυξήθηκαν κατά 21% σε ετήσια βάση τους πρώτους εννέα μήνες του 2022 σε 15,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, με τις παραδόσεις Οκτωβρίου να αναμένεται να αυξηθούν κατά 10% σε ετήσια βάση στα 1,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, σύμφωνα με υπολογισμούς της Montel με βάση τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων Kpler.

Μέχρι στιγμής φέτος, πάνω από το 1/3 των αποστολών LNG της Ρωσίας στην Ευρώπη έχει προοριστεί για τη Γαλλία, ακολουθούμενη από την Ισπανία με σχεδόν το 1/4, ενώ η Ολλανδία και το Βέλγιο έχουν επίσης λάβει σημαντικούς όγκους.

Oι πωλήσεις στην Κίνα

Η Ευρώπη λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού LNG της από τη Novatek, η οποία κατέχει τον τερματικό σταθμό Yamal LNG των 22,5 bcm/έτος στη βορειοδυτική Σιβηρία  και πιο πρόσφατα από την Gazprom, μέσω του νέου τερματικού σταθμού Portovaya 2 bcm/έτος στην περιοχή της ανατολικής Βαλτικής.

Η πηγή της αγοράς LNG είπε ότι η αύξηση των ρωσικών αποστολών LNG στην Ευρώπη πιθανότατα αντανακλά τη μεταπώληση φορτίων που πωλήθηκαν με μακροπρόθεσμα συμβόλαια στην Κίνα, καθώς τα lockdown που σχετίζονται με τον κορονοϊό και η επιβράδυνση της οικονομίας συνέχισαν να μειώνουν τη ζήτηση από τον κορυφαίο καταναλωτή LNG στον κόσμο.

Επίσης, ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες είχαν υφιστάμενες μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας με τους Ρώσους που είχαν συναφθεί πριν από τον πόλεμο, ανέφεραν οι αναλυτές. Για παράδειγμα, η γαλλική Total Energies έχει συμβόλαιο 5,5 bcm/έτος με τη Novatek, ενώ η ισπανική Naturgy έχει κλείσει 3,4 bcm/έτος.

Μελλοντική ενίσχυση της προσφοράς

Και ο ισχυρός ρωσικός εφοδιασμός LNG στην Ευρώπη φαινόταν ότι θα συνεχιστεί αυτόν τον χειμώνα, είπαν οι αναλυτές. «Δεν περιμένω από την ΕΕ να απαγορεύσει ούτε τις ρωσικές εισαγωγές LNG ούτε τις εισαγωγές φυσικού αερίου με ρωσικούς αγωγούς λόγω στενού εφοδιασμού μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο αναλυτής της Refinitiv, Yuriy Onyshkiv. «Ως εκ τούτου, αναμένω από τους Ευρωπαίους αγοραστές να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό LNG».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης