Ενέργεια

Σε επίπεδα Οκτωβρίου και τα τιμολόγια του Νοεμβρίου με "ανέπαφο" τον προϋπολογισμό - Προς περαιτέρω αποκλιμάκωση

Σε επίπεδα Οκτωβρίου και τα τιμολόγια του Νοεμβρίου με
Προς περαιτέρω υποχώρηση στο επόμενο διάστημα οι τιμές αν και η ελληνική χονδρική παραμένει από τις υψηλόετρες στην Ευρώπη - Κάτω από τα 100 ευρώ/MWh για Γερμανία - Γαλλία
Στα ίδια επίπεδα με αυτά του Οκτωβρίου αναμένεται να διαμορφωθούν οι τελικές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου για τον Νοέμβριο μετά την αφαίρεση της κρατικής επιδότησης που αναμένεται να ανακοινώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Οι ανακοινώσει αναμένεται να γίνουν την Τετάρτη ή Πέμπτη καθώς ο κ. Σκρέκας σήμερα θα βρίσκεται στο Βερολίνο προκειμένου να συμμετάσχει σε ενεργειακό συνέδριο ενώ αύριο Τρίτη 25/10  θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας.

Δεδομένης της σημαντικής μείωσης της χρέωσης προμήθειας, σε ποσοστό έως και 38% που ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα οι προμηθευτές, το ύψος της επιδότησης ανά MWh αναμένεται χαμηλότερο. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πληρώνουν το Νοέμβριο τα ίδια ή λίγο χαμηλότερα τιμολόγια, ενώ ταυτοχρόνως θα περιοριστούν οι ανάγκες επιδότησης αφήνοντας έναν «αέρα» στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Εκτιμάται δε ότι δεν θα χρειαστεί η συνδρομή του κρατικού προϋπολογισμού δίνοντας μια ανάσα στην κυβέρνηση για τους επόμενους μήνες.
Με δεδομένο ότι οι επιδοτήσεις του προηγούμενου μήνα ανήλθαν σε 1,1 δις ευρώ εκτιμάται ότι για τον Νοέμβριο το ποσό που θα χρειαστεί δεν θα ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι και τον Νοέμβριο θα συνεχιστεί η κλιμακωτή τιμολόγηση αναλόγως με το ύψος της κατανάλωσης η οποία οδήγησε σε μέση τιμή για τους καταναλωτές τα 20-23 λεπτά ανά KWh.

Τι προσέφεραν οι εταιρίες

Η βουτιά στην τιμή του φυσικού αερίου ήταν εκείνη, που έδωσε τη δυνατότητα για τη μείωση των τιμών, τροφοδοτώντας τις εκτιμήσεις ότι θα αποκλιμακωθεί περαιτέρω η τιμή χονδρικής του ηλεκτρισμού τον Νοέμβριο. Έτσι οι περισσότερες χρεώσεις διαμορφώθηκαν κατά μέσον όρο γύρω στα 38-39 λεπτά ως λεπτά/KWh
Πιο συγκεκριμένα το οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ διαμορφώνεται σε 39,7 λεπτά/KWh για κατανάλωση έως 500 KWh τον μήνα. Η αντίστοιχη τιμή του Οκτωβρίου ήταν 59,5 λεπτά/ ΚWh). Για καταναλώσεις άνω των 500/KWh η χρέωση διαμορφώνεται στα 40,9/ ΚWh.

Το τιμολόγιο της nrg διαμορφώνεται μεταξύ 37,5 και 41,5 λεπτά/KWh. Τον Οκτώβριο, ήταν από 57,9 - 59,9 λεπτά/ΚWh, καταγράφοντας μείωση της τάξεως των 20 λεπτών/ΚWh 

Από την πλευρά της η Elpedison ανακοίνωσε χρέωση 38 λεπτά/KWh για το πρόγραμμα «Electricity Home Day», έναντι 59,05 λεπτά/ΚWh τον Οκτώβριο. Το εν λόγω πρόγραμμα έχει μηδενικό πάγιο, ενώ το «Elpedison Συνέπεια Day» έχει πάγιο 5 ευρώ αλλά η τιμή του διαμορφώνεται στα 35,27 λεπτά ανά ΚWh, εξ αιτίας της έκπτωση συνέπειας, που περιλαμβάνει.

Η Protergia διαμόρφωσε τη χρέωση στα 39,5 λεπτά/KWhλεπτά από 57,63 λεπτά, ενώ η χρέωση στο πρόγραμμα “ GENEROUS Home” της Ηρων φθάνει στα 37,6 λεπτά/KWh από 55,8 λεπτά/KWh τον προηγούμενο μήνα. Για πελάτες που προμηθεύονται και φυσικό αέριο από την “Ηρων” η τελική χρέωση, συμπεριλαμβανομένων των διαφόρων εκπτώσεων, διαμορφώνεται στα 34,3 λεπτά/KWh (από 51λεπτά/KWh) Η χρέωση της ΖeniΘ διαμορφώνεται στα 38,5 λεπτά/KWh, από 58,9 λεπτά/KWh, ενώ η χρέωση της Watt & Volt φθάνει στα 40,6 λεπτά/KWh, από 58,9 λεπτά/KWh. Η εταιρία Φυσικό Αέριο προσφέρει χρέωση 35 λεπτά/ KWh, από 59,4 λεπτά τον Οκτώβριο.
Παρά τη μείωση που εμφανίζουν οι χρεώσεις, η αποκλιμάκωση τιμών στην αγορά χονδρικής είναι εξαιρετικά αργή σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, με την Ελλάδα να παραμένει όχι απλώς η χώρα με τις υψηλότερες τιμές αλλά και με πολύ μεγάλη διαφορά σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Κάτω από τα 100 ευρώ/MWh η χονδρική στην Δυτική Ευρώπη

Πάντως το γεγονός ότι η τιμολόγηση στην ελληνική αγορά χονδρικής γίνεται με βάση τις τιμές TTF του προηγούμενου μήνα δημιουργείται η αισιοδοξία ότι τον Νοέμβριο οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρισμού θα ακολουθήσουν την πορεία αποκλιμάκωσης των τιμών του φυσικού αερίου που βρίσκεται στα 115 ευρώ/MWh.
Η μέση τιμή χονδρικής για σήμερα στην Αγορά Επόμενης Ημέρας φθάνει στα 234,07 ευρώ/MWh (-11,2%), ακολουθούμενη από τη συζευγμένη με την ελληνική, αγορά της Βουλγαρίας στα 228,71 (25,2%), ενώ στην άλλη συζευγμένη αγορά της Ιταλίας η μέση τιμή έχει αποκλιμακωθεί στα 136,94 ευρώ/MWh (31,9%).
Όσο για τη Γερμανία η μέση τιμή χονδρικής πέφτει στα 80,62 ευρώ/MWh (-15,8%) λίγο χαμηλότερη από τη μέση τιμή της Γαλλίας, στα 87,51 ευρώ/MWh (0,2%). Γενικώς όλη η Δυτική Ευρώπη εμφανίζει τιμές κάτω από τα 100 ευρώ/MWh ή ελάχιστα υψηλότερα, η κεντρική Ευρώπη κινείται μεταξύ 140 και 185 ευρώ/MWh και τα Βαλκάνια άνω των 200 ευρώ/MWh, καθώς και τη Φινλανδρία στα 203,65 ευρώ/MWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης