Ενέργεια

Κυρίαρχη στο φυσικό αέριο η Mytilineos στα Βαλκάνια - Συνδράμει στην ενεργειακή ασφάλεια της ΝΑ Μεσογείου

Κυρίαρχη στο φυσικό αέριο η Mytilineos στα Βαλκάνια - Συνδράμει στην ενεργειακή ασφάλεια της ΝΑ Μεσογείου
Η πρόσβαση σε LNG και αέριο αγωγού μέσω διαφοροποιημένων πηγών σε ανταγωνιστικές τιμές τον καθιστά διεθνή παίκτη στον ευρύτερο κλάδο

H Mytlineos εξελίσσεται σε κυρίαρχο "παίκτη" του φυσικού αερίου στα Βαλκάνια καθώς διαθέτει πρόσβαση σε διαφοροποιημένες πηγές με ανταγωνιστικές τιμές τόσο σε αέριο αγωγού όσο και σε LNG.

Κατ' αρχάς παίζει πρώτιστο ρόλο στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Βουλγαρίας , η οποία έχει αποκοπεί από τις ρωσικές ροές κερδίζοντας δύο διαγωνσιμούς για προήθεια της Bulgargaz,  ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε μεγάλους διεθείς προμηθευτές.

Στο παρελθόν, ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος έχει δηλώσει ότι εξετάζεται  η προοπτική κατασκευής μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας με  φυσικό αέριο στη Βουλγαρία.

Παράλληλα ωριμάζει η επένδυση για την κατασκευή μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από φυσικό αέριο στην Βόρεια Μακεδονία.

Η επένδυση αποτελείται από μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 90-105 MW και θερμικής ενέργειας ισχύος 135-150 μεγαβάτ. Η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 1.150 γιγαβατώρες και η αντίστοιχη παραγωγή θερμικής ενέργειας σε 275 γιγαβατώρες.

Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα μεταφέρεται μέσω του Συστήματος Μεταφοράς της γειτονικής χώρας, ενώ η θερμική ενέργεια θα μεταφέρεται μέσω του δικτύου τηλεθέρμανσης.

Η επένδυση αναμένεται να ενταχθεί σε καθεστώς "στρατηγικής επένδυσης" και βρέθηκε στα πλαίσια των επαφών Μητσοτάκη - Κοβάτσεφσκι

Παράλληλα υπάρχει η και η Αλβανία, όπου η Mytilineos έχει υπογράψει συμφωνία για την κατασκευή υποσταθμών Υψηλής Τάσης 400 kV.

Με δεδομένο, ότι η εταιρία είναι αυτή που έχει ήδη δασφαλίσει πρόσβαση σε περισσότερα slots της Ρεβυθούσας έναντι των υπολοίπων για εισαγωγή LNG  το 2023, συγκεκριμένα δέκα τον αριθμό μέχρι τώρα, αναμένεται να έχει αυξημένο ρόλο στην γενικότερη ενεργειακή ασφάλεια της ΝΑ Μεσογείου, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις της δίοκησης του ΔΕΣΦΑ θα εξαχθούν ποσότητες της τάξης των 2 bcm.

Η εταιρία αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα γ΄τριμήνου του 2022 αύριο Τρίτη 25 Οκτωβρίου και σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών θα υπερβούν τις αρχικές προβλέψεις που έχουν καταγραφεί.


Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου

Παράλληλα ο ίδιος ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος  έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου   για την κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζοντας χαρακτηριστικά, " ότι πρώτα θα πρέπει να επιβιώσουμε και στην συνέχεια να ολοκληρώσουμε την πράσινη μετάβαση", σύμφωνα με όσα είπε κατά την εκδήλωση των αποφοίτων του LSE (LSE Alumni)

Ο κ. Μυτιληναίος επεσήμανε τα λάθη και τις παραλείψεις της ευρωπαϊκής πολιτικής και των αποφάσεών της, η οποία βιάστηκε να θεσπίσει πολιτικές με προτεραιότητα την πράσινη μετάβαση και την κλιματική αλλαγή χωρίς να λάβει υπόψη της το κόστος για τις κοινωνίες και τις παραγωγικές επιχειρήσεις και πολύ περισσότερο, χωρίς να διαβουλευθεί θεσμικά με τους φορείς τις αλλαγές αυτές

Όπως είπε χαρακτηριστικά," η ενεργειακή κρίση δεν γεννήθηκε όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και δεν θα λήξει όταν τελειώσει ο πόλεμος
Ξεκίνησε όταν η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χρήση των ορυκτών καυσίμων, δημιουργώντας αντικίνητρα, όπως περιορισμό του δανεισμού"

www.worldenergynews.gr











Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης