Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σλοβακία: Η κυβέρνηση σχεδιάζει ανώτατο όριο στην τιμή της ενέργειας

Σλοβακία: Η κυβέρνηση σχεδιάζει ανώτατο όριο στην τιμή της ενέργειας

Η κυβέρνηση θα θέσει ανώτατο όριο στα 199 ευρώ ανά μεγαβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας και 99 ευρώ για το φυσικό αέριο, με το κράτος να καλύπτει το 80% του κόστους πάνω από αυτά τα επίπεδα

 

Η Σλοβακία θα περιορίσει τις τιμές της ενέργειας για τις εταιρείες το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους για να αμβλύνει τον αντίκτυπο των λογαριασμών, δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ τη Δευτέρα, καθώς στοχεύει να στηρίξει τις πιθανότητες της κυβέρνησης μειοψηφίας να προωθήσει τον προϋπολογισμό του 2023.

Η κυβέρνηση θα θέσει ανώτατο όριο στα 199 ευρώ ανά μεγαβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας και 99 ευρώ για το φυσικό αέριο, με το κράτος να καλύπτει το 80% του κόστους πάνω από αυτά τα επίπεδα, είπε ο Χέγκερ σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου.

«Θα καλύψουμε σχεδόν ολόκληρο τον επιχειρηματικό τομέα, με εξαίρεση μόνο αυτούς που είναι εξαιρετικά ενεργοβόροι, που θα αντιμετωπίζονται μεμονωμένα από το Υπουργείο Οικονομίας», είπε ο Χέγκερ.

"Η βοήθεια συνδέεται με την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού του 2023. Επομένως, πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο για κάθε νομοθέτη να αφαιρέσει την πολιτική του φανέλα και να την εγκρίνει", πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση του Χέγκερ έπεσε σε μειοψηφία στο κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο μετά την παραίτηση ενός κατώτερου κόμματος συνασπισμού μετά από διαμάχη με τον υπουργό Οικονομικών Ιγκόρ Μάτοβιτς, ο οποίος ηγείται του κορυφαίου κυβερνώντος κόμματος.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τώρα μια δύσκολη ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό του 2023, καθώς η αντιπολίτευση θέτει εμπόδια και έχει ζητήσει πρόωρες εκλογές, τις οποίες ο Χέγκερ απέρριψε.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2023 περιλαμβάνει μέτρα στήριξης αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ορίου τιμής ενέργειας για τις εταιρείες. Το ανώτατο όριο θα κοστίσει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ για το πρώτο τρίμηνο, δήλωσε ο Μάτοβιτς τη Δευτέρα.

Η Σλοβακία αντιμετωπίζει αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις μειωμένες παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου έχουν οδηγήσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στα ύψη.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περασμένη εβδομάδα δεν βρήκαν κοινή προσέγγιση για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης