Ενέργεια

Α. Πετροπουλέας (Elpedison): O μηχανισμός επιβολής πλαφόν "πληγή" για τους ηλεκτροπαραγωγούς - Απαραίτητο το κατώφλι

Α. Πετροπουλέας (Elpedison): O μηχανισμός επιβολής πλαφόν

Ο μηχανισμός που υιοθέτησε η κυβέρνηση δεν προέβλεψε τι γίνεται όταν η τιμή του φυσικού αερίου γυρίζει προς τα κάτω, όπως συνέβη τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο κι οι εταιρίες έχουν ζημιές εκατομμυρίων ευρώ

 

«Καταστρεπτικό» ειδικά για τις εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής που διαθέτουν μόνο μονάδες φυσικού αερίου, χαρακτηρίζει ο Ανδρέας Πετροπουλέας, διευθυντής Διαχείρισης Ενέργειας της Elpedison τον μηχανισμό επιβολής πλαφόν σε όλες τις τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής και προσδιορισμού των τιμολογίων λιανικής με βάση την πρόβλεψη των εξελίξεων για τον επόμενο μήνα. Θεωρεί δε ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες και στη διαδικασία σύναψης PPAs.

Μιλώντας σε ειδική ημερίδα του ΙΕΝΕ για τις τιμές της ενέργειας ο κ. Πετροπουλέας χαρακτήρισε κατ΄αρχήν «δήμευση» την επιβολή φορολόγησης 90% στα υπερέσοδα των εταιριών ηλεκτροπαραγωγής, σημειώνοντας ότι πρόκειται για εξοντωτική φορολόγηση περιουσιακών στοιχείων που επί μια δεκαετία δεν είχαν δώσει ούτε 1 ευρώ στους μετόχους τους. Σημείωσε δε ότι η κίνηση αυτή θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο επενδυτικό κλίμα και στη λήψη επενδυτικών αποφάσεων ενώ τόνισε ότι αντί να υπερφορολογηθεί ένας κλάδος θα ήταν πιο σωστό μοιραστούν το βάρος στήριξης των ασθενέστερων όλοι οι κλάδοι της οικονομίας.
Επίσης χαρακτήρισε λάθος την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο σημειώνοντας ότι αυτός ο μηχανισμός είναι καταστρεπτικός για τις εταιρίες που διαθέτουν μόνο μονάδες φυσικού αερίου. Πρότεινε είτε την πλήρη κατάργηση του πλαφόν στην συγκεκριμένη τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής είτε την υιοθέτηση και κάτω ορίου τιμής.

Όπως είπε ο κ. Πετροπουλέας ο μηχανισμός που υιοθέτησε η κυβέρνηση δεν προέβλεψε τι γίνεται όταν η τιμή του φυσικού αερίου γυρίζει προς τα κάτω όπως συνέβη τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο κι οι εταιρίες έχουν ζημιές εκατομμυρίων ευρώ. Τους δυο αυτούς μήνες η τιμή της DAM είναι χαμηλότερη από το πλαφόν και οι εταιρίες που έφεραν φορτία με ακριβό φυσικό αέριο πληρώνοντας 300 εκατ. ευρώ για κάθε ένα από αυτά, ειδικά τον Οκτώβριο είχαν ζημίες εκατομμύριων ευρώ για 743 ώρες και εάν μια ώρα είχαν θετικό αποτέλεσμα το επιπλέον τους το παίρνει το κράτος.

Λιανική: Από την ρήτρα αναπροσαρμογής στην ρήτρα πρόβλεψης

Αναφερόμενος δε στη λειτουργία της λιανικής αγοράς ο κ. Πετροπουλέας τόνισε ότι καταργήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής και υιοθετήθηκε «ρήτρα πρόβλεψης» αφού οι εταιρίες θα πρέπει να προβλέπουν πόσο θα κοστίζει το φυσικό αέριο, που θα κλείσει η χονδρεμπορική αγορά, πως θα είναι ο καιρός και η ζήτηση και με όλες αυτές τις προβλέψεις να διαμορφώσουν τιμολόγια. «Είναι ανάγκη να επανέλθει άμεσα η ρήτρα αναπροσαρμογής και να υπάρχει κρατική επιδότηση στην Οριακή Τιμή του Συστήματος» υπογράμμισε.

Σε ότι αφορά την εξέλιξη της αγοράς φυσικού αερίου σημείωσε ότι οι τιμές έχουν πέσει γιατί μειώθηκε η ζήτηση στην Ασία αλλά ενδέχεται να αυξηθούν και πάλι απότομα. Πρέπει να ευχόμαστε να έχουμε ήπιο χειμώνα, ήπια ζήτηση στην Ασία και ομαλό άδειασμα των αποθηκών της Ευρώπης. Σε διαφορετική περίπτωση είναι πολύ πιθανόν να δούμε μια νέα εκτίναξη των τιμών.
Τέλος σε ότι αφορά τα PPAs ο κ. Πετροπουλέας σημείωσε ότι με την επιβολή του πλαφόν καταστράφηκε η συγκεκριμένη αγορά. Αποκάλυψε ότι πριν την επιβολή του πλαφόν το 40-50% της παραγωγή της Elpedison ήταν κλεισμένη με μακροχρόνιες συμβάσεις ενώ πλέον το σύνολο της αγοράς είναι spot. Επίσης τόνισε ότι με τις εξαγγελίες για αύξηση των αδειών ΑΠΕ η αξία των PPAs υποχωρεί και όποιοι έχουν υπογράψει τέτοιου είδους συμφωνίες πριν 4-5 μήνες πλέον αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης