Ενέργεια

Entsog: Γιατί η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τις διακοπές τον χειμώνα - Μέχρι 27% η έλλειψη αερίου

Entsog: Γιατί η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τις διακοπές τον χειμώνα - Μέχρι 27% η έλλειψη αερίου
Η ΕΕ θα μπορούσε να εισάγει έως και 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG αυτόν τον χειμώνα σε περίπτωση υψηλής ζήτησης σε έναν κρύο χειμώνα

Με σοβαρές ελλείψεις φυσικού αερίου κατά 27% σε μέρες αιχμής κινδυνεύει η Ευρώπη, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό Διαχειριστή, Entsog. Το σενάριο αυτό θα επαληθευτεί σε περίπτωση που ο φετινός χειμώνας είναι πολύ κρύος, δεν επιτευχθούν οι προγραμματισμένες περικοπές ζήτησης και δεν γίνει «μοιρασιά» των προμηθειών από τα κράτη μέλη της Ένωσης.

Πρόκειται για μια σημαντική πιθανότητα, ακόμα και αν οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου παραμείνουν περίπου στο 7% της προσφοράς της ΕΕ, καθώς τα επίπεδα αποθήκευσης θα έπεφταν κατά τη διάρκεια του χειμώνα και θα μείωναν την ευελιξία για την κάλυψη των κορυφών της ζήτησης, δήλωσε ο Entsog στην προοπτική του χειμερινού εφοδιασμού 2022-2023.

To μοντέλο διαπίστωσε ότι σε μια τυχούσα από τις 20 μέρες αιχμής του χειμερινού ψύχους, πχ στις 15 Φεβρουαρίου, οι χώρες της Βαλτικής και η Φινλανδία θα έπρεπε να μειώσουν τη ζήτηση κατά 27% λόγω ελλείψεων και μειωμένων επιπέδων αποθήκευσης. Το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης Ευρώπης θα έπρεπε να μειώσει τη ζήτησή τους σε ένα τέτοιο σενάριο κατά 18%, και η Πορτογαλία και η Ισπανία κατά 9%.

Ωστόσο, η επίτευξη του στόχου της ΕΕ να μειώσει τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 15% αυτόν τον χειμώνα θα βελτιώσει την ευελιξία για την αντιμετώπιση της ζήτησης αιχμής και θα αποτρέψει τις αναγκαστικές περικοπές της ζήτησης σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ. Σε αυτό το σενάριο μόνο τα κράτη της Βαλτικής και η Φινλανδία θα έκαναν μείωση κατά 1%.

Το δυσμενές σενάριο της ρωσικής τροφοδοσίας

Εάν οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου σταματήσουν εντελώς, όλες οι χώρες της ΕΕ θα εξακολουθούσαν να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στη μέση μηνιαία ζήτηση αυτόν τον χειμώνα, ακόμη κι αν έχει εξαιρετικά κρύο, αρκεί να επιτύχουν τις προγραμματισμένες περικοπές ζήτησης κατά 15%.

Ωστόσο, τα επίπεδα αποθήκευσης θα ήταν πολύ χαμηλότερα για πολλές χώρες της ΕΕ στο τέλος του χειμώνα, γεγονός που θα καθιστούσε την εκ νέου αναπλήρωσή τους στα απαιτούμενα επίπεδα για τον επόμενο χειμώνα πιο δύσκολη.

Η Γαλλία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία θα μπορούσαν να αποφύγουν τις αναγκαστικές περικοπές ακόμη και σε ένα κρύο σενάριο ημέρας αιχμής του χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο, μέσω της πρόσβασης στις πρόσθετες αγορές LNG ή της επίτευξης της μείωσης της ζήτησης κατά 15% ή με συνδυασμό και των δύο.

Οι περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ, όπου οι εισαγωγές LNG ήταν ήδη στο μέγιστο, θα αντιμετωπίσουν αναγκαστικές περικοπές της ζήτησης κατά 4% σε ένα τέτοιο σενάριο, που θα ανέλθει στο 13% στις χώρες της Βαλτικής και τη Φινλανδία.

Εισαγωγή 100 bcm LNG

Η ΕΕ θα μπορούσε να εισάγει έως και 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG αυτόν τον χειμώνα σε περίπτωση υψηλής ζήτησης σε έναν κρύο χειμώνα, δήλωσε ο Entsog. Το τρέχον ρεκόρ εισαγωγών LNG ήταν 63 bcm για το χειμώνα 2019-2020. Ακόμη και με τη μείωση της ζήτησης κατά 15%, οι εισαγωγές LNG θα μπορούσαν να φτάσουν έως και τα 90 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αυτόν τον χειμώνα, εάν σταματήσουν οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου.

Τα πλεονεκτήματα της αποθήκευσης

Ο Entsog προέτρεψε τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν να διοχετεύουν αέριο στην αποθήκευση για όσο το δυνατόν περισσότερο και να χρησιμοποιούν εισαγωγές αντί για αποθήκευση όπου είναι δυνατόν για να καλύψουν τη ζήτηση στις αρχές του χειμώνα. Αυτό θα συνέβαλε στη διατήρηση των επιπέδων αποθήκευσης σε υψηλά επίπεδα και θα μειώσει τον κίνδυνο αναγκαστικών περικοπών της ζήτησης στο μεταγενέστερο μέρος του χειμώνα.

Θα βοηθούσε επίσης να αποτραπεί η μείωση των επιπέδων αποθήκευσης σε τόσο χαμηλά επίπεδα μέχρι το τέλος του χειμώνα, ώστε η ΕΕ να αντιμετωπίσει σοβαρότερους κινδύνους για την ασφάλεια του εφοδιασμού για το χειμώνα 2023-2024.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης