Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Aποσύνδεση ΑΠΕ και Πυρηνικών με διμερή συμβόλαια από Φυσικό Αέριο και Άνθρακα στο τραπέζι

Aποσύνδεση ΑΠΕ και Πυρηνικών με διμερή συμβόλαια από Φυσικό Αέριο και Άνθρακα στο τραπέζι

Εκτός οριακής τιμής εξετάζεται να τεθούν ΑΠΕ και Πυρηνικά -  Πως τα διμερή συμβόλαια τίθενται στο επίκεντρο

Μια νέα πρόταση για τη δημιουργία δυο αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και τη διαμόρφωση των τιμών κυρίως με βάση συμβόλαια επί της διαφοράς (Contract For Difference) και όχι σύμφωνα με το Οριακό Κόστος, βρίσκεται πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των χωρών μελών της Ευρώπης ως απάντηση στο ζήτημα των υψηλών τιμών του ηλεκτρισμού.

Η πρόταση που από αρκετούς χαρακτηρίζεται ως «ελληνική» προβλέπει την αποσύνδεση των τιμών της ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ και πυρηνικά, από την ενέργεια που παράγεται από τις λεγόμενες κατανεμόμενες μονάδες δηλαδή τις μονάδες φυσικού αερίου, άνθρακα και αποθήκευσης.

Πρόκειται επί της ουσίας για την πλήρη αναθεώρηση του τρόπου λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη αφού οι τιμές δεν θα διαμορφώνονται στο σύνολο τους από την Οριακή Τιμή Συστήματος που προσδιορίζεται από τις μονάδες φυσικού αερίου, αλλά σε μεγάλο ποσοστό από μακροχρόνιες διμερείς συμβάσεις που θα συνάπτονται για την ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ και πυρηνικά.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πρόταση επί του παρόντος δεν συνοδεύεται από νομοθετικό κείμενο αν και η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον δήλωσε στο Συμβούλιο ότι η Κομισιόν «έχει αποδείξει την ικανότητά της να αποδίδει σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Στόχος είναι να ληφθούν οριστικές αποφάσεις στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου.

Η ιδέα για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε μακροπρόθεσμη και διαρθρωτική βάση ετέθη από την Κομισιόν με non paper που παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, που συνεδρίασε χθες στο Λουξεμβούργο, με στόχο οι χαμηλότερες τιμές των ΑΠΕ και των άλλων υποοριακών τεχνολογιών να περάσουν στον καταναλωτή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στους στόχους της Επιτροπής είναι να δημιουργηθεί και μία αγορά για τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις πώληση ενέργειας από ΑΠΕ που αφορά τα PPAs

Εκτός οριακής τιμής ΑΠΕ και Πυρηνικά

Σε πρώτη φάση η μεταρρύθμιση της αγοράς θα περιοριστεί σε εκείνα τα βασικά στοιχεία του σχεδιασμού που μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα και να δώσουν άμεσα αποτελέσματα. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται ο διαχωρισμός, που θα αφορά σε δύο διαφορετικές πλευρές της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η μία πλευρά θα περιλαμβάνει την αμοιβή των ΑΠΕ και άλλων τεχνολογιών με βάση το πραγματικό κόστος παραγωγής τους και η άλλη τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό για τις μονάδες του φυσικού αερίου σε εύρυθμες βραχυπρόθεσμες αγορές
Η πρόταση ετέθη στο τραπέζι από την Κομισιόν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, έναντι του λεγόμενου Ιβηρικού Μοντέλου το οποίο συγκέντρωσε την αρνητική θέση τόσο της ίδια της Κομισιόν, όσο και πολλών χωρών μελών όπως η Γερμανία που θεωρεί ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα επιλύσει.

Σύμφωνα με τη πρόταση της Κομισιόν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλοι τύποι ηλεκτροπαραγωγικών υποδομών π.χ. πυρηνικά θα αμείβονται βάσει των Συμβάσεων για τη Διαφορά, ανεξάρτητα από την οριακή τιμή. Η τιμή αυτών των συμβάσεων θα καθορίζεται συνήθως με διαγωνισμό και θα αποτελεί άμεση συνάρτηση του πραγματικού κόστους παραγωγής των σχετικών τεχνολογιών.
Σύμφωνα με την Κομισιόν η στροφή σε ένα σύστημα αμοιβής με βάση τις Συμβάσεις για τη Διαφορά μπορεί να εφαρμοστεί πολύ γρήγορα και εύκολα για τις νέες μονάδες ΑΠΕ και άλλων τεχνολογιών της κατηγορίας αυτής, που εισέρχονται στην αγορά. Για τις υφιστάμενες μονάδες, το τρέχον πλαφόν για τις λεγόμενες υπο-οριακές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (δηλαδή αυτές που παράγουν κάτω από το οριακό κόστος) θα μπορούσε να ενσωματωθεί άμεσα στη λειτουργία της χονδρικής αγοράς, διευκολύνοντας πρακτικά την εφαρμογή και δίνοντας κίνητρα για τη μετάβαση των υφιστάμενων παραγωγικών μονάδων σε μια μακροπρόθεσμη δομή τιμολόγησης, η οποία θα βασίζεται στις Συμβάσεις για τη Διαφορά.


Η πριμοδότηση των ΑΠΕ

Ο κύριος ρόλος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αέριο σε ένα τέτοιο νέο σύστημα θα ήταν να αντισταθμίσει την επίδραση της ασταθούς παραγωγής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έως ότου οι πράσινες τεχνολογίες γίνουν πιο ικανές να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο.

Για να επιτευχθεί ο στόχος με το μικρότερο κόστος για τους καταναλωτές, η νέα δομή εσόδων, με τα Συμβόλαια για τη Διαφορά για τις φθηνότερες μονάδες, πρέπει να συμπληρωθεί με μια εύρυθμη βραχυπρόθεσμη αγορά, που θα διασφαλίζει εγκαίρως και ανά πάσα στιγμή τη χρήση της φθηνότερης και πιο αποτελεσματικής τεχνολογίας.

Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω μιας καλά ενοποιημένης και διασυνδεδεμένης αγοράς, απαλλαγμένης από όλα τα τυχόν εμπόδια για τις εναλλακτικές τεχνολογίες, όπως η αποθήκευση ηλεκτρισμού και η απόκριση ζήτησης, προκειμένου να ανταγωνίζονται με ίσους όρους και σταδιακά, μαζί με τις ΑΠΕ και τις άλλες πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα, να αντικαταστήσουν τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας με αέριο

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Κομισιόν αυτές οι στοχευμένες αλλαγές στον σχεδιασμό της αγοράς μπορούν να προταθούν και να εφαρμοστούν γρήγορα. Μπορούν εξάλλου να δώσουν μία πιο μόνιμη λύση στο πρόβλημα της υπερβολικής εξάρτησης των ευρωπαϊκών λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας από τις εξαιρετικά ασταθείς αγορές φυσικού αερίου και να μεταφέρουν στον καταναλωτή τα οφέλη των ΑΠΕ χαμηλότερου κόστους, ανάλογα με το μερίδιό τους στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας και να επιταχύνουν τη δειίσδυσή τους στο σύστημα, που είναι απαραίτητη για τη σταδιακή κατάργηση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο, καταλήγει το non paper της Κομισιόν.

Στο πλαίσιο αυτό οι στόχοι  της Επιτροπής είναι να δημιουργηθεί και μία αγορά για τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις πώληση ενέργειας από ΑΠΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης