Ενέργεια

Συνομιλίες Simson στην Νορβηγία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Συνομιλίες Simson στην Νορβηγία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Η Νορβηγία έχει γίνει ο σημαντικότερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 25% του συνόλου των εισαγωγών της ΕΕ

 

Η Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Kadri Simson δήλωσε την Πέμπτη ότι ενημέρωσε τους Νορβηγούς αξιωματούχους σχετικά με τα σχεδιαζόμενα «έκτακτα μέτρα» για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ορίου τιμών στο φυσικό αέριο.

Οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ συζήτησαν αυτήν την εβδομάδα προτάσεις για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου που έχουν εκτοξευθεί στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία και καθώς οι ρωσικές προμήθειες έχουν μειωθεί.

Η Νορβηγία έχει γίνει ο σημαντικότερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 25% του συνόλου των εισαγωγών της ΕΕ, μετά τη μείωση των ροών ρωσικού φυσικού αερίου.

Αναζητούνται λύσεις

«Πρέπει να βρούμε λύσεις που θα μας βοηθήσουν να ηρεμήσουμε την αγορά φυσικού αερίου με τρόπο ώστε οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις μας να μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν και να μην χάνουν τους ίσους όρους ανταγωνισμού τους έναντι άλλων περιοχών της παγκόσμιας αγοράς», είπε η Simson σε συνέντευξη Τύπου.

Ωστόσο, δεν είχε ληφθεί ακόμη καμία απόφαση και συνεχίζονται οι συνομιλίες σχετικά με το πώς ένα ανώτατο όριο τιμής θα εξασφαλίσει την προσφορά και τον σχεδιασμό του, είπε, μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Πετρελαίου και Ενέργειας της Νορβηγίας Terje Aasland.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συναντηθούν ξανά στις 24 Νοεμβρίου, με την Simson να μην αποκλείει να υπάρξει κάποια πρόταση πριν από αυτή την ημερομηνία.

"Ημασταν πολύ ξεκάθαροι ότι αυτή η λύση θα βρει θέση σε ένα εμπορικό πλαίσιο και αυτό εξακολουθεί να είναι το μήνυμά μας. Αλλά νομίζω ότι ο διάλογος είναι σημαντικός σε αυτή τη δύσκολη στιγμή", δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Νορβηγίας Terje Aasland κατά τη διάρκεια των ίδιων ειδήσεων διάσκεψη.

Η Simson είπε επίσης ότι η Επιτροπή σχεδιάζει να δημιουργήσει μια πλατφόρμα για κοινές αγορές φυσικού αερίου που θα μπορούσε να καλύψει τουλάχιστον το 15% της χωρητικότητας αποθήκευσης αερίου της ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης