Σταθερά βήματα ανάπτυξης για τη Sunlight Group εν μέσω ενεργειακής κρίσης

Σταθερά βήματα ανάπτυξης για τη Sunlight Group εν μέσω ενεργειακής κρίσης

Το επενδυτικό «κρεσέντο» της εταιρείας και οι τάσεις επέκτασης – Διαθέτει σημαντικά κεφάλαια σε σύγχρονες εγκαταστάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό

Σε πλήρη εξέλιξη, με ήδη απτά αποτελέσματα, βρίσκεται το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας Sunlight Group

Η εταιρεία που ανήκει στον Όμιλο Olympia Group, υλοποιεί πενταετές επενδυτικό σχέδιο ύψους 560 εκατ. ευρώ, στοχεύοντας στην επέκταση της παραγωγικής δυναμικής της σε μπαταρίες μολύβδου - οξέος και ιόντων λιθίου και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, καθώς επίσης και στην ανάπτυξη της αλυσίδας εφοδιασμού και του δικτύου πωλήσεών της.  

Για το σκοπό αυτό, η Sunlight Group επενδύει κεφάλαια εκατομμυρίων στις εγκαταστάσεις της σε Ελλάδα και εξωτερικό, ποσά που αξιοποιούνται στην αγορά σύγχρονου εξοπλισμού, την εγκατάσταση αυτοματοποιημένων γραμμών παραγωγής και συναρμολόγησης, την έρευνα και ανάπτυξη, την ενίσχυση  ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και την υλοποίηση εξαγορών και συγχωνεύσεων.  

Εντός των συνόρων, η εταιρεία διαθέτει τρεις παραγωγικές μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα, σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Κιλκίς, για τις οποίες σχεδιάζει να διαθέσει περισσότερα από 280 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση επενδύσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Sunlight Group έχει αποκτήσει το 70% της εταιρείας  της Technoform, με έδρα το Κιλκίς που δραστηριοποιείται στον σχεδιασμό και την κατασκευή καλουπιών και εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας.

Μάλιστα, στις αρχές Οκτωβρίου 2022, η Technoform  προχώρησε στην εξαγορά του κλάδου παραγωγής και εμπορίας μεταλλικών κιβωτίων της εταιρείας Netelco. 

Αν και η παρούσα συγκυρία χαρακτηρίζεται από σημαντικές προκλήσεις που δημιουργούν οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση, η Sunlight Group υλοποιεί χωρίς παρέκκλιση τον επενδυτικό της σχεδιασμό.   

H αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας προχωρά ανεξάρτητα από τις συγκυριακές δυσκολίες, στοιχείο που μαρτυρά προσαρμοστικότητα και ευελιξία στα νέα δεδομένα. 

Η αγορά του εξωτερικού  

Οι τάσεις επέκτασης της εταιρείας εκτός συνόρων είναι εμφανείς και διαρκώς ενισχύονται.

Στο πλαίσιο αυτό, εξαγόρασε την μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής φορτιστών για μπαταρίες και βιομηχανικές ηλεκτρονικές συσκευές, την ιταλική PBM.  

Επίσης, τον Ιούλιο του 2022, απέκτησε το  51% της γερμανικής εταιρείας A. Müller GmbH, η οποία διαθέτει πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στο χονδρεμπόριο μπαταριών, συστημάτων τροφοδοσίας, τεχνολογιών φόρτισης και αξεσουάρ.  

Ταυτόχρονα, η Sunlight Group ιδρύει τα δικά της γραφεία πωλήσεων σε στρατηγικές αγορές του εξωτερικού, όπως στην Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, με στόχο τη διεύρυνση της  παρουσία της στις μεγάλες αγορές της Δυτικής Ευρώπης.  

Σημαντικό είναι επίσης  το «άνοιγμα» της εταιρείας και στις ΗΠΑ, για την υλοποίηση των μεγαλεπήβολων και μακροπρόθεσμων σχεδιασμών ανάπτυξης. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, η Sunlight Group ανακοίνωσε πρόσφατα την ενίσχυση της παρουσίας της στη Βόρεια Καρολίνα, επενδύοντας 40 εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία δεύτερης εγκατάστασης στο Mebane, στην κομητεία Alamance. 

Η νέα εγκατάσταση θα παρέχει καινοτόμες μπαταρίες ιόντων λιθίου στις ΗΠΑ, καθώς και λύσεις φόρτισης μπαταριών, για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης στην αμερικανική αγορά. 

Η θυγατρική εταιρεία Sunlight Batteries USA έχει παρουσία στη Βόρεια Καρολίνα, με τη μονάδα στο Greensboro, η οποία δημιουργήθηκε το 2021 και δραστηριοποιείται στην παραγωγή και τη συναρμολόγηση μπαταριών μολύβδου-οξέος, με δυναμικότητα 1 GWh ανά έτος. 

Σημειώνεται ότι το ποσό των 40 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα επενδύσει στην εγκατάσταση στο Mebane, αποτελεί μέρος του συνολικού πλάνου των 150 εκατ. δολαρίων που έχει προγραμματίσει να υλοποιήσει η Sunlight Group για την αγορά της Αμερικής.  

 

Οι διεθνείς εξελίξεις  

Όλες οι κινήσεις της Sunlight Group στο εξωτερικό αποκτούν ένα μεγαλύτερο ειδικό βάρος για τον Όμιλο, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξελίξεις που διαμορφώνονται παγκοσμίως.

Η παρατεταμένη και συνάμα ανησυχητική επικράτηση των συνεχόμενων αυξήσεων τιμών, των έντονων πληθωριστικών πιέσεων και του ακριβού ενεργειακού κόστους, όχι μόνο αποθαρρύνουν αλλά αντίθετα επιταχύνουν τις πρωτοβουλίες της εταιρείας, με στόχο να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που προκύπτουν, εν μέσω κρίσης.  

Οι προοπτικές της βαριάς βιομηχανίας στην Ευρώπη έχουν επιδεινωθεί σημαντικά, λόγω του αυξημένου κόστους της ενέργειας και των πρώτων υλών. Είναι αξιοσημείωτο,  ότι εταιρείες κολοσσοί έχουν ανακοινώσει τη μείωση της παραγωγικής τους ικανότητας κατά το δ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Air Liquide, BASF, Covestro και SSAB είναι μερικές από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις που ενσωματώνουν τα παραπάνω στοιχεία.  

7_43.JPG

 

Τα «τεκμήρια» της αισιοδοξίας  

Όλες αυτές οι κινήσεις της Sunlight Group φαίνεται να έχουν θετικό αντίκτυπο στην εταιρεία, αν ληφθούν υπόψη τα οικονομικά αποτελέσματα κατά το Α΄ εξάμηνο του 2022.

Ειδικότερα, ο τζίρος της  εταιρείας ανήλθε στα 183 εκατ. ευρώ για το Α΄ εξάμηνο του 2022, έναντι των 126 εκατομμυρίων ευρώ την ίδια περίοδο το 2021. 

Επιπλέον, το EBITDA αυξήθηκε κατά 31% στα 22,9 εκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με τα 17,5 εκατομμύρια ευρώ του περασμένου έτους.  Το δε CAPEX έφτασε στα 33,5 εκατομμύρια ευρώ την ίδια περίοδο και 90 εκατομμύρια συνολικά ως το τέλος του έτους. 

Οι επιδόσεις αυτές προοιωνίζονται την αισιόδοξη πορεία της εταιρείας για το σύνολο του 2022 όσο και για τα επόμενα έτη, με επίκεντρο τη δημιουργία «έξυπνων» προϊόντων που συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση, με έμφαση στην τεχνολογία λιθίου.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης