Mega deal σε έργο - ορόσημο 200 MW στην αποθήκευση από την GoreStreet Energy Storage Fund

Mega deal σε έργο - ορόσημο 200 MW στην αποθήκευση από την GoreStreet Energy Storage Fund
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα αποθήκευσης στην Ευρώπη

Το GoreStreet Energy Storage Fund (GSF) ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να αποκτήσει από την Kona Energy  έργο αποθήκευσης ενέργειας  200 MW, το οποίο θα κατασκευαστεί στο Heysham της Βορειοδυτικής Αγγλίας.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα αποθήκευσης στην Ευρώπη και την μεγαλύτερη εξαγορά της GSF μέχρι σήμερα. Με αυτή την εξαγορά, το χαρτοφυλάκιο της GSF θα αποτελείται από 25 έργα συνολικής ισχύος 898 MW σε λειτουργία και κατασκευή στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.

Για το project

Το έργο έχει εξασφαλίσει όλα τα δικαιώματα για τη σύνδεσή του στο δίκτυο, έχοντας προηγηθεί η συγκατάθεση της Πολεοδομίας. Η εν λόγω σύνδεση αναμένεται να γίνει το αργότερο έως το 4ο τρίμηνο του 2026. Ωστόσο, ο Διευθυντής Επενδύσεων της GSF θα επιδιώξει να επιταχύνει την ημερομηνία σύνδεσης διατηρώντας παράλληλα μια οικονομικά αποδοτική διαδικασία EPC. Το τελικό capex εξαρτάται από την επιλογή της διάρκειας του συστήματος και το IRR δεν αναμένεται να διαφέρει σημαντικά από τους στόχους της GSF.

Από την πλευρά του, ο Alex O'Cinneide, Διευθύνων Σύμβουλος της Gore Street Capital Limited, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα αυτού του έργου, τονίζοντας ότι: «Με την απόκτηση αυτού του ορόσημου έργου, ισχύος 200 MW, η εταιρεία ενισχύει την αναπτυξιακή της τροχιά. Πιστεύουμε στις δυνατότητες του έργου, το οποίο θα αποτελέσει μια εξαιρετική πρόταση εξοικονόμησης κόστους λειτουργίας. Παραμένουμε αρκετά επιλεκτικοί σε νέες ευκαιρίες εξαγορών.

Πέρα από όλα τα παραπάνω, η θέση της εταιρείας βελτιώνεται αισθητά στην αγορά, καθώς αποδεικνύει έμπρακτα την προσαρμοστικότητά της πριν την έλευση ενός επώδυνου χειμώνα για νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ποιό είναι το GoreStreet Energy Storage Fund

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Fund έχει αναπτύξει μια κορυφαία προσέγγιση στην αγορά για επενδύσεις σε έργα αποθήκευσης μπαταριών στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις διεθνείς αγορές και έχει δημιουργήσει μια σημαντική και ευρεία βάση επαφών στον κλάδο αποθήκευσης ενέργειας.

Στην παρούσα φάση, κατά τη δική του αξιολόγηση, δεν υπάρχει τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας που να αποτελεί βιώσιμη εναλλακτική λύση για να αντικαταστήσει τις μπαταρίες ιόντων λιθίου.
Ωστόσο, υπάρχει μια σειρά από τεχνολογίες που βρίσκονται υπό έρευνα και οι οποίες, εάν έχουν εμπορικές εφαρμογές επιτυχείς, θα μπορούσαν με την πάροδο του χρόνου να αποδειχθούν ευνοϊκότερες από τις υφιστάμενες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης