Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Βουτιά 43% στις εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom σε Ευρώπη και Ασία

Βουτιά 43% στις εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom σε Ευρώπη και Ασία

Η παραγωγή φυσικού αερίου μειώθηκε σχεδόν κατά 19% σε ετήσια βάση στα 344 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα

 

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom σε χώρες εκτός CIS (χώρες της πρώην ΕΣΣΔ) σημείωσαν κατακόρυφη πτώση 43% το 10μηνο του 2022, εν μέσω μιας απότομης μείωσης των ευρωπαϊκών εισαγωγών στον απόηχο του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Η ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου είχε εξάγει 91,2 δισεκατομμύρια κυβικά εκατοστά φυσικού αερίου σε χώρες της Ευρώπης και της Ασίας –αλλά εξαιρουμένων της Βαλτικής, της Λευκορωσίας, της Κεντρικής Ασίας και της Ουκρανίας– έως τα τέλη Οκτωβρίου, 67,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα λιγότερο από την ίδια περίοδο του 2021 ανακοίνωσε την Τρίτη σύμφωνα με το Montel.

Η παραγωγή φυσικού αερίου της Gazprom, εν τω μεταξύ, μειώθηκε σχεδόν κατά 19% σε ετήσια βάση στα 344 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα κατά τη διάρκεια του 10μηνου αλλά δεν παρείχε λεπτομέρειες για τα στοιχεία των εξαγωγών σε μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Η ρωσική εταιρεία άρχισε να αναστέλλει τις παραδόσεις σε ευρωπαίους πελάτες τον Απρίλιο και επίσης διέκοψε τις προμήθειες μέσω του Nord Stream 1 55 bcm/έτος στη Γερμανία στα τέλη Αυγούστου για συντήρηση, ενώ η επανάληψη των εξαγωγών εξαρτάται από τον τερματισμό των δυτικών κυρώσεων για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η κρίση φυσικού αερίου εκτόξευσε τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας φέτος και ώθησε την ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, να εισαγάγει υποχρεωτικές περικοπές στην κατανάλωση ενέργειας και να θέσει στόχους αποθήκευσης αερίου πριν από το χειμώνα.

Ωστόσο, οι τιμές έκτοτε μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου, εν μέσω προβλέψεων για σχετικά ήπιο ξεκίνημα του χειμώνα σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα αποθεμάτων. Τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου ήτανγια τελευταία φορά στο 94,7%, πολύ πάνω από το επίπεδο 77% που σημειώθηκε πριν από ένα χρόνο.

Παγκόσμια πτώση της ζήτησης

Η Gazprom είπε ότι η μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην ΕΕ «έχει γίνει βασικός παράγοντας για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου στον κόσμο».

Σημείωσε ότι τον Ιανουάριο-Οκτώβριο, η παγκόσμια ζήτηση μειώθηκε κατά περισσότερο από 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, με τις χώρες της ΕΕ να αντιπροσωπεύουν το 85% – ή 36 δισεκατομμύρια εκατοστά – αυτού του συνόλου, επικαλούμενος μη καθορισμένες «πρώτες προκαταρκτικές εκτιμήσεις και διαθέσιμα λειτουργικά δεδομένα».

«Η κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια της καθορισμένης περιόδου - κατά περίπου 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα - επομένως, το συνολικό μερίδιο της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου στη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης είναι περίπου 95%,» πρόσθεσε.

Ωστόσο, σημείωσε ότι οι εξαγωγές στην Κίνα αυξάνονταν μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Power of Siberia 61 bcm/έτος, στο πλαίσιο μιας διμερούς μακροπρόθεσμης σύμβασης μεταξύ της Gazprom και της κινεζικής εταιρείας ενέργειας CNPC. «Οι παραδόσεις τακτικά υπερβαίνουν τις ημερήσιες ποσότητες των συμβολαίων», πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης