Ενέργεια

ZBW: Οι επιδοτήσεις φυσικού αερίου θα μπορούσαν να βλάψουν τις προσπάθειες μείωσης της ζήτησης

ZBW: Οι επιδοτήσεις φυσικού αερίου θα μπορούσαν να βλάψουν τις προσπάθειες μείωσης της ζήτησης
Άρθρο του Tasmin Chowdhary στο Montel για τα ρίσκα της πολιτικής των επιδοτήσεων

Η επιδότηση των γερμανικών λογαριασμών φυσικού αερίου για καταναλωτές αυτό το χειμώνα θα μπορούσε να προσφέρει λάθος κίνητρα, ενισχύοντας την κατανάλωση και πιέζοντας τις τιμές υψηλότερα σε μια περίοδο που οι περικοπές της ζήτησης είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, σύμφωνα με άρθρο της Tasmin Chowdhary στο Montel.

«Οι τιμές της αγοράς είναι ένα αποτελεσματικό μέσο συντονισμού και παροχής κινήτρων για τη μείωση της ζήτησης», είπαν οι ερευνητές στο Κέντρο Πληροφοριών για Οικονομικά του Leibniz ZBW. Η μελέτη έρχεται μετά από μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων τη Δευτέρα (31/10) που συνέστησε στη γερμανική κυβέρνηση να επιδοτήσει το κόστος του φυσικού αερίου για τους βιομηχανικούς καταναλωτές.

Τα δεδομένα

Το ενεργειακό κόστος έχει αυξηθεί μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και τις επακόλουθες περικοπές στις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Οι τιμές αναφοράς TTF του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν σε υψηλό ρεκόρ κοντά στα 350 ευρώ/MWh τον Σεπτέμβριο. Έκτοτε έχουν μειωθεί περισσότερο από το ήμισυ, αλλά παραμένουν πολύ πάνω από τα επίπεδα των προηγούμενων ετών.

Οι υπουργοί της ΕΕ συμφώνησαν να μειώσουν οικειοθελώς την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά μέσο όρο κατά 15% από τον Αύγουστο έως τον Μάρτιο, ωστόσο η ρυθμιστική αρχή του δικτύου BNA της Γερμανίας προέτρεψε για περικοπή 20% για να αποφευχθούν οι ελλείψεις αυτόν τον χειμώνα.

Οι ερευνητές της ZBW επεσήμαναν ότι οι πρόσφατες αυξήσεις τιμών έχουν ήδη οδηγήσει σε «σημαντικές και ουσιαστικές» μειώσεις στη γερμανική ζήτηση φυσικού αερίου σε διάφορους τομείς. Προειδοποίησαν ότι η επιδότηση των καταναλωτών τώρα θα μπορούσε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα τη στιγμή που η Γερμανία χρειάζεται να διατηρήσει το φυσικό αέριο σε αποθήκευση.

Για παράδειγμα, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας μείωσαν σταδιακά τη ζήτηση από 4% τον Σεπτέμβριο του 2021 σε 19% αυτόν τον Σεπτέμβριο. Η ανταπόκριση των μικρότερων καταναλωτών στις τιμές καθυστέρησε, δεδομένου ότι οι περισσότεροι συνδέονται με σταθερές συμβάσεις στη λιανική. Η ζήτηση φυσικού αερίου σε αυτόν τον τομέα άρχισε να μειώνεται μόλις τον Μάρτιο κατά 10%, φτάνοντας τελικά στο 36% τον Σεπτέμβριο. Συνολικά, η εξοικονόμηση ζήτησης φυσικού αερίου στη Γερμανία ανήλθε συνολικά σε 18 TWh/μήνα, ή 30%, τον Σεπτέμβριο του 2022.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης