Ο πληθωρισμός απειλεί πλέον και την υπεράκτια αιολική βιομηχανία στις ΗΠΑ

Ο πληθωρισμός απειλεί πλέον και την υπεράκτια αιολική βιομηχανία στις ΗΠΑ

Η παγκόσμια άνοδος των τιμών των βασικών εμπορευμάτων έχει αυξήσει σημαντικά το κόστος κατασκευής των έργων

 

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός δεν είναι πρόβλημα μόνο για τους καταναλωτές αλλά φαίνεται να επηρεάζει και την εκκολαπτόμενη υπεράκτια αιολική βιομηχανία των ΗΠΑ, παρά το μεγάλο πακέτο οικονομικών κινήτρων που μόλις εγκρίθηκε από το Κογκρέσο.

Την περασμένη εβδομάδα, το έργο Commonwealth Wind της Avangrid - μια εγκατάσταση 1.200 MW στα ανοικτά των ακτών της Μασαχουσέτης - ζήτησε από τις κρατικές ρυθμιστικές αρχές να σταματήσουν τις διαδικασίες έγκρισης των επιτοκίων επειδή η κατασκευή "δεν είναι πλέον βιώσιμη" χωρίς αναθεωρήσεις. Αν και η Avangrid εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για το έργο, η χρηματοοικονομική δομή θα πρέπει να ενημερωθεί για να ληφθεί υπόψη η νέα πραγματικότητα του πληθωρισμού, είπε η εταιρεία.

«Οι παγκόσμιες αυξήσεις των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, εν μέρει λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, των απότομων και ξαφνικών αυξήσεων στα επιτόκια, των παρατεταμένων περιορισμών στην αλυσίδα εφοδιασμού και του επίμονου πληθωρισμού έχουν αυξήσει σημαντικά το αναμενόμενο κόστος κατασκευής του έργου», προειδοποίησε η εταιρεία του έργου. "Ως αποτέλεσμα, το έργο δεν είναι πλέον βιώσιμο και δεν θα μπορεί να προχωρήσει χωρίς τροποποιήσεις στις [συμφωνίες αγοράς ενέργειας]", οι συμβάσεις που εγγυώνται μακροπρόθεσμες τιμές για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας του αιολικού πάρκου.

Προσαρμογές

Σε μια υποστηρικτική κίνηση, οι προγραμματιστές ενός γειτονικού έργου υπεράκτιας αιολικής ενέργειας - του Mayflower Wind που υποστηρίζεται από τη Shell/EDP/Engie - δήλωσαν ότι υποστηρίζουν το αίτημα της Avangrid "για αναστολή ενός μήνα ώστε να δοθεί χρόνος σε όλα τα μέρη της PPA να διερευνήσουν πιθανές προσαρμογές". Αυτές οι προσαρμογές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μειώσεις κόστους, αύξηση της τιμολόγησης του ΟΛΠ και δικαιώματος για τα νέα φορολογικά κίνητρα βάσει του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού. Χωρίς προσαρμογές PPA, ο «πόρος μπορεί να μην είναι πλέον οικονομικός και χρηματοδοτήσιμος», προειδοποίησε η Mayflower Wind.

Η πολιτεία της Μασαχουσέτης επέλεξε τα έργα Commonwealth και Mayflower Wind ως προμηθευτές πέρυσι στον τρίτο γύρο προσκλήσεων αιολικής ενέργειας. Εκείνη την εποχή, τα δύο έργα συμφώνησαν να πουλήσουν ισχύ στα 72 $ ανά MWh και 77 $ ανά MWh αντίστοιχα. Καμία εταιρεία δεν ανέφερε πόσο μεγάλη θα πρέπει να είναι η πιθανή αύξηση της τιμής για να προχωρήσει, αλλά η Avangrid πρότεινε ότι οι «μετριώδεις» αλλαγές θα ήταν αρκετές.

Αυτή την εβδομάδα, ο όμιλος Public Service Enterprise Group (PSEG) του Νιου Τζέρσεϊ δήλωσε ότι ενδέχεται να τερματίσει τη συμμετοχή του στο Ocean Wind 1, μια πρόταση έργου 1.100 MW στα ανοιχτά της νότιας ακτής της πολιτείας. Η PSEG κατέχει μερίδιο 25% στην ανάπτυξη και η δανική υπεράκτια εταιρεία αιολικής ενέργειας Orsted κατέχει το υπόλοιπο 75%.

Οι αβεβαιότητες σχετικά με το μελλοντικό κόστος κατασκευής και την τιμολόγηση της ισχύος συμβάλλουν επίσης στις παραγγελίες στροβίλων καθώς οι προγραμματιστές ανατρέπουν τα χρονοδιαγράμματα των έργων τους. Η ένωση βιομηχανίας WindEurope - η οποία εκπροσωπεί προμηθευτές και προγραμματιστές έργων - λέει ότι οι παραγγελίες νέων στροβίλων μειώθηκαν κατά περίπου 36% το τρίτο τρίμηνο, αντανακλώντας τις επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού.

Το μοτίβο μπορεί να εντείνεται, αλλά δεν είναι αυστηρά νέο. Τα ζητήματα του πληθωρισμού και της προσφοράς ήταν ήδη ένα ζήτημα μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2021, τουλάχιστον για την εταιρεία κατασκευής στροβίλων Vestas, η οποία μείωσε την πρόβλέψη εσόδων για το έτος κατά περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια λόγω ανησυχιών σχετικά με τις προκλήσεις που οφείλονται στον πληθωρισμό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης