Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Προς νέο ρεκόρ τον Νοέμβριο οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη

Προς νέο ρεκόρ τον Νοέμβριο οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη
Η προσφορά LNG του Νοεμβρίου με βάση το ρεκόρ του Ιανουαρίου των 15,7 δισεκατομμυρίων κυβικών εκατοστών θα σήμαινε άλμα 58% σε ετήσια βάση και 15% υψηλότερα σε μηνιαία βάση σύμφωνα με το Montel
Σχετικά Άρθρα

Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG θα μπορούσαν να φθάσουν σε ρεκόρ αυτόν τον μήνα, εν μέσω αυξανόμενης ζήτησης και ευνοϊκών τιμών, ακόμη και όταν ένας στόλος πλοίων ανοικτής θάλασσας που περιμένουν στην ουρά για να ξεφορτώσουν διογκώνεται, εκτιμούν οι αναλυτές σύμφωνα με το Montel.
«Αναμένουμε ότι οι εισαγωγές LNG στην ΕΕ θα μπορούσαν σίγουρα να ανέβουν υψηλότερα από τον Οκτώβριο και ίσως κοντά στο υψηλό ρεκόρ του Ιανουαρίου του 2022, αν και δεν είναι βέβαιο εάν θα μπορούσαν να ξεπεράσουν αυτό το επίπεδο», δήλωσε η Ryhana Rasidi, αναλύτρια αερίου και LNG στην εταιρεία δεδομένων Kpler.
Η προσφορά LNG του Νοεμβρίου με βάση το ρεκόρ του Ιανουαρίου των 15,7 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων θα σήμαινε άλμα 58% σε ετήσια βάση και 15% υψηλότερα σε μηνιαία βάση.

Η Ευρώπη χρειάζεται το LNG για να περάσει τον χειμώνα ενόψει των απότομων περικοπών στην παροχή ρωσικού αγωγού – τώρα λιγότερο από το 10% του κανονικού, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επακόλουθες κυρώσεις στη Μόσχα.

Ωστόσο, δεκάδες πλοία LNG βρίσκονται στα ανοιχτά των ευρωπαϊκών ακτών, περιμένοντας υψηλότερες χειμερινές τιμές. Ένα ασυνήθιστα ήπιο φθινόπωρο περιόρισε τη ζήτηση και επιβάρυνε τις τιμές του φυσικού αερίου.

«Περιμέναμε να συνεχιστούν οι ισχυρές εισαγωγές LNG στην Ευρώπη τον Νοέμβριο, αν και με υψηλά επίπεδα χερσαίας αποθήκευσης στην αρχή του χειμώνα, οι εισαγωγές είναι απίθανο να είναι τόσο υψηλές όσο σε περιόδους αιχμής του χειμώνα. Εάν ο ήπιος καιρός που παρατηρήθηκε τον Οκτώβριο συνεχιστεί, αυτό θα μειώσει επίσης τη ζήτηση», δήλωσε ο Alex Froley, αναλυτής LNG της Icis.

Ωστόσο, οι traders «είναι πιθανό να συνεχίσουν να διατηρούν φορτία στην ανοικτή θάλασσα για να περιμένουν υψηλότερες τιμές εάν η ζήτηση αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες», σημείωσε.

Ο Froley υπολόγισε ότι περίπου 30 δεξαμενόπλοια αναμένουν στην ανοικτή θάλασσα, με μερικά να περίμενουν για μήνες, καθώς και άλλα να πραγματοποιούν απευθείας παραδόσεις. «Δεν έχουμε δει πολλά φορτία να αποφασίζουν να φύγουν από την Ευρώπη για να αναζητήσουν εναλλακτική πώληση στην Ασία».

Για παράδειγμα, το BW Pavilion Aranda τελικά έδεσε στον τερματικό σταθμό Grain LNG του Ηνωμένου Βασιλείου στις 28 Οκτωβρίου αφού φορτώθηκε στις ΗΠΑ τρεις μήνες νωρίτερα και πέρασε έναν μήνα κάνοντας κύκλους στην Καραϊβική και δύο ακόμη στη Μεσόγειο.

Συμφόρηση πλοίων

Η συσσώρευση πλοίων μειώθηκε κάπως χάρη στην ανάκαμψη των τιμών του φυσικού αερίου μετά τις προβλέψεις για χαμηλότερες θερμοκρασίες αργότερα αυτόν τον μήνα.

Ο αριθμός των πλοίων LNG που βρίσκονται στα ανοικτά των ευρωπαϊκών ακτών για τουλάχιστον πέντε ημέρες μειώθηκε σε μια εβδομάδα από το υψηλό πέντε ετών των 2 bcm σε 1,5 bcm, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler.

Η Rasidi της Kpler συμφώνησε ότι οι πωλητές εξακολουθούσαν να ταξιδεύουν με το LNG τους σε όλη την Ευρώπη, ελπίζοντας σε υψηλότερη απόδοση εδώ από την εκτροπή στον Ειρηνικό.

«Ο λόγος για τον οποίο ενδέχεται να μην δούμε πολλές εκτροπές προς την Ασία, ωστόσο, θα μπορούσε να οφείλεται στις προσδοκίες ότι το TTF μπορεί να αντιδράσει γρήγορα για να διασφαλίσει τη διατήρηση της προσφοράς στην Ευρώπη», σημείωσε.

Επιπλέον, είπε ότι ο στολίσκος των πλοίων LNG στα ανοικτά των ευρωπαϊκών ακτών θα μπορούσε να αυξηθεί σε μέγεθος καθώς οι προμήθειες συνεχίζονται από τους αμερικανικούς τερματικούς σταθμούς Freeport και Cove Point μετά από πρόσφατες διακοπές λειτουργίας.

Και αυτό θα μπορούσε να επιβαρύνει περαιτέρω τις παγκόσμιες τιμές που θα ήταν ελκυστικές για τους αγοραστές ψυχρού καυσίμου.

Ωστόσο, οποιαδήποτε γρήγορη πτώση της θερμοκρασίας θα τονώσει τη ζήτηση και θα μειώσει περαιτέρω τη συμφόρηση, είπε ο Froley.

«30 δεξαμενόπλοια είναι περίπου αρκετά για να τροφοδοτήσουν ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο με φυσικό αέριο για 10 ημέρες το χειμώνα, αλλά αν η Ευρώπη στο σύνολό της αντιμετωπίσει κρύο καιρό, το ανεκτέλεστο θα εξαντληθεί σχετικά γρήγορα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης