Ενέργεια

Αποθήκευση: Πώς θα αποζημιώνει ο ΔΕΣΦΑ τις εταιρείες - Τα συμβόλαια επί της διαφοράς

Αποθήκευση: Πώς θα αποζημιώνει ο ΔΕΣΦΑ τις εταιρείες - Τα συμβόλαια επί της διαφοράς
Το Contract for Difference καλύπτει τη διαφορά μεταξύ της τιμής εκτέλεσης, strike price και της τιμής αναφοράς

Συμβόλαια επί της Διαφοράς  τα λεγόμενα Contractς for Difference, CfD θα συνάπτει ο ΔΕΣΦΑ με τις εταιρίες που είναι υποχρεωμένες να διατηρούν απόθεμα αερίου ασφαλείας σε υπόγειες αποθήκες της Ιταλίας ή και της Βουλγαρίας.
Το σχέδιο της σύμβασης που εκπονήθηκε από τον ΔΕΣΦΑ τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΕ ως τις 11 Νοεμβρίου και αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα αποζημιώνονται από τον ΔΕΣΦΑ οι εταιρίες που επέλεξαν τα CfD για την αμοιβή τους.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Σχέδιο Προληπτικής Δράσης της Ρυθμιστικής Αρχής οι εταιρίες που είναι υποχρεωμένες να διατηρούν απόθεμα ασφαλείας σε υπόγεια αποθήκη τρίτης χώρας είναι εκείνες που έχουν άδεια προμήθειας τελικών πελατών, εισήγαγαν αέριο στο εθνικό σύστημα τα πέντε προηγούμενα χρόνια και είναι χρήστες του συστήματος.

Στόχος των Συμβολαίων Διαφοράς είναι η ανάκτηση από́ τον προμηθευτή́ του κόστους χρήσης των υποδομών μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού́ αερίου μέσω της πίστωσης ή της χρέωσης της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ́ του κόστους προμήθειας του αερίου που αποθηκεύεται στην υπόγεια υποδομή (συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαιουχικού́ κόστους διατήρησης αποθέματος) και της διάθεσης της ίδιας ποσότητας στο Βάθρο Εμπορίας του ΔΕΣΦΑ κατά́ την περίοδο απόληψης.
Οι συντελεστές που περιλαμβάνουν οι αλγόριθμοι για την αποζημίωση του προμηθευτή από τον ΔΕΣΦΑ διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα αποθήκευσης, δηλαδή την Ιταλία ή τη Βουλγαρία.

Κάλυψη της διαφοράς

Το Contract for Difference καλύπτει τη διαφορά μεταξύ της τιμής εκτέλεσης, strike price και της τιμής αναφοράς. To strike price είναι η τιμή́ κατά́ την προμήθεια και έγχυση φυσικού́ αερίου στην υπόγεια αποθήκη, προσαυξημένη ανάλογα, ώστε να καλύπτεται το χρηματοοικονομικό́ κόστος διατήρησης αποθέματος, η οποία προσδιορίζεται από́ την ΡΑΕ και κοινοποιείται στον Διαχειριστή́.
Η τιμή αναφοράς είναι η τιμή στην οποία διατέθηκε στο Βάθρο Εμπορίας Φυσικού́ Αερίου (ΒΕΦΑ) ποσότητα αερίου ίση με την ημερήσια υποχρέωση απόληψης. Ως περίοδος απόληψης εκλαμβάνεται όλο το χρονικό διάστημα από́ τις 7.00 το πρωί της 1ης Νοεμβρίου 2022 07:00 έως τις 7.00 το πρωί της 1ης Απριλίου 2023

Η σύμβαση ορίζει κατ’ αρχήν ότι ο προμηθευτής, είτε ο ίδιος, είτε μέσω τρίτου, υποχρεούται να εγχύσει συγκεκριμένη ποσότητα φυσικού αερίου σε υποδομή αποθήκευσης στο διάστημα μεταξύ 1ης Νοεμβρίου ως 1 Δεκεμβρίου 2022. Ταυτόχρονα, για το πεντάμηνο από 1/11/22 ως 31/3/23 ορίζεται ότι ο προμηθευτής ( ό ίδιος ή μέσω τρίτου) θα πρέπει να μεταφέρει μέσω του ιταλικού ή/και του βουλγαρικού συστήματος μεταφοράς συγκεκριμένη ποσότητα αερίου σε MWh/ημέρα οι οποίες θα διατίθενται προς πώληση στο Βάθρο Εμπορίας.

Τα έγγραφα και οι βεβαιώσεις

Επίσης αναφέρει αναλυτικά τη σειρά των βεβαιώσεων και των εγγράφων που οφείλουν να προσκομίσουν οι προμηθευτές στον ΔΕΣΦΑ, εντός 10 εργάσιμων ημερών από την υπογραφή του Συμβολαίου ή ως τις 15 Δεκεμβρίου το αργότερο. Μεταξύ των απαραίτητων εγγράφων είναι και η βεβαίωση του διαχειριστή́ του ιταλικού́ ή/και του βουλγαρικού́ συστήματος μεταφοράς αερίου, στην οποία αναγράφεται η ποσότητα παράδοσης που κατανεμήθηκε στον Προμηθευτή́ στο σημείο διασύνδεσης του συστήματος της Ιταλίας με τον αγωγό́ TAP, ή/και στο σημείο διασύνδεσης με τη Βουλγαρία , στο «Kulata-Σιδηρόκαστρο», κατά τη διάρκεια κάθε ημέρας από τις 4 Αυγούστου ως και τις 30 Νοεμβρίου 2022. Τα αντίστοιχα ισχύουν και για τρίτες εταιρίες που διενεργούν για λογαριασμό του υπόχρεου προμηθευτή.

Επίσης εντός 10 εργάσιμων ημερών από τη λήξη κάθε μήνα μέσα στο χρονικό διάστημα 1/11/22-31/3/23, ο προμηθευτής πρέπει να προσκομίζει στον Διαχειριστή, τις βεβαιώσεις των διαχειριστών των αποθηκών της Ιταλίας ή/και της Βουλγαρίας για τις ποσότητες που αποθηκεύτηκαν και τη διακίνησή τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης