Ενέργεια

Τσεχία: Πράσινο φως για την επιβολή φόρου 60% σε ενεργειακές εταιρείες και τράπεζες

Τσεχία: Πράσινο φως για την επιβολή φόρου 60% σε ενεργειακές εταιρείες και τράπεζες

 Το σχέδιο στοχεύει να συγκεντρώσει 3,4 δις. δολ. το επόμενο έτος

 

Η Κάτω Βουλή της Τσεχίας ενέκρινε την Παρασκευή έναν ξαφνικό απροσδόκητο φόρο 60% στις ενεργειακές εταιρείες και τις τράπεζες, με στόχο να συγκεντρώσει 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια τον επόμενο χρόνο από τα κέρδη που θεωρούνται υπερβολικά για τη χρηματοδότηση βοήθειας σε καταναλωτές και επιχειρήσεις που πλήττονται από την εκτίναξη τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί απότομα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις μειώσεις στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Πράγας επιδιώκει να φορολογήσει επιπλέον κέρδη από ενεργειακούς ομίλους όπως η CEZ και άλλους εμπόρους ενέργειας, ανθρακωρύχους, διυλιστήρια πετρελαίου, εμπόρους καυσίμων και μεγάλες τράπεζες.
Το σχέδιο εξόργισε τους πληγέντες κλάδους και ώθησε μια μεγάλη ενεργειακή εταιρεία να ανακοινώσει ότι μεταφέρει εμπορικές δραστηριότητες στο εξωτερικό.
Ο φόρος, παρόμοιος με εκείνους που επιβάλλονται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα ισχύει για τρία χρόνια από το 2023. Το νομοσχέδιο πρέπει να λάβει ακόμη την έγκριση της Γερουσίας.

Ο τσεχικός φόρος υπερβαίνει έναν συμφωνημένο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς περιλαμβάνει τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι θα επηρεαστούν ήδη από τα ανώτατα όρια τιμών σε όλη την ΕΕ στις τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας και στις τράπεζες.
Ο φόρος ισχύει για κέρδη που υπερβαίνουν το 120% του μέσου όρου της περιόδου 2018-2021 και προστίθεται σε συντελεστή εταιρικού φόρου 19%.

Προκαταβολές φόρων

Η κυβέρνηση στοχεύει να συγκεντρώσει περίπου 85 δισεκατομμύρια κορώνες (3,40 δισεκατομμύρια δολάρια), ή περίπου το 1,2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, μόνο το επόμενο έτος μέσω προκαταβολών φόρων και μικρότερα ποσά τα επόμενα δύο χρόνια. Ακόμη και με αυτά τα επιπλέον έσοδα, η κυβέρνηση αναμένει έλλειμμα του κεντρικού κρατικού προϋπολογισμού περίπου 4% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.

Η Γερμανία και η Ιταλία έχουν επίσης ξεκινήσει την φορολόγηση απροσδόκητων φόρων, με την τελευταία να επιβάλλει φόρο 25% στους ενεργειακούς ομίλους. Η κυβέρνηση της Βρετανίας εξετάζει ένα σχέδιο επέκτασης των απροσδόκητων φόρων στα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η Ουγγαρία έχει ήδη κυνηγήσει τα απροσδόκητα έσοδα τραπεζών και εταιρειών ενέργειας.

Ο τσεχικός φόρος θα πλήξει κυρίως την CEZ, καθώς και το διυλιστήριο πετρελαίου ORLEN Unipetrol, το οποίο έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να βλάψει τις επενδύσεις της.

Ο φόρος επηρεάζει επίσης τις έξι μεγαλύτερες τσεχικές τράπεζες - CSOB, Ceska Sporitelna, Komercni Banka, UniCredit , Raiffeisenbank και MONETA.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης