Ενέργεια

Οι ενεργειακές σε Road Show της Morgan Stanley στις 26/11 στο Λονδίνο - Στη Νέα Υόρκη η Mytilineos την προσεχή εβδομάδα

Οι ενεργειακές σε Road Show της Morgan Stanley στις 26/11 στο Λονδίνο - Στη Νέα Υόρκη η Mytilineos την προσεχή εβδομάδα
Οι προϋποθέσεις για να εξαργυρώσουν οι ενεργειακοί - βιομηχανικοί όμιλοι την μεγάλη τους κερδοφορία
Νέα δεδομένα αναμένεται να δημιουργήσουν για τις αγορές οι αμερικανικές εκλογές καθώς η προβλεπόμενη επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων θα οδηγήσει σε αλλαγές πολιτικών που μέχρι τώρα υιοθετήθηκαν από τους Δημοκρατικούς με αποτέλεσμα τις υψηλές πληθωριστικές επιπτώσεις.
Στα πλαίσια αυτά και ενώ τα βασικά προβλήματα για την επιστροφή των οικονομιών σε μια πορεία εξομάλυνσης δεν έχουν επιλυθεί, οι προεξοφλητικοί μηχανισμοί αρχίζουν να ποντάρουν στο ότι έχουμε δει τα χειρότερα.

Η ελληνική αγορά δείχνει μια καλύτερη πορεία χρηματιστηριακά στο τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα να έχει διασπάσει τον ΚΜΟ των 200 ημερών και να προσβλέπει σε ένα σημαντικό road show για επενδύσεις στην Ελλάδα που θα διεξαχθεί στις 26 Νοεμβρίου στο Λονδίνο με διοργανώτρια την Mogran Stanley. Σε αυτό θα συμμετάσχουν όλοι οι μεγάλοι ενεργειακοί-βιομηχανικοί όμιλοι που παρουσιάζουν μεγάλη ανθεκτικότητα και υψηλές κερδοφορίες απένανατι στην κρίση, εντασόμενοι στην κατηγορία που έχει δημιουργηθεί στις διεθνείς αγορές για τους νικητές της περιόδου. Τέτοιες εταρίες είναι στο εξωτερικό η RWE, η Orsted, η Verbund και άλλες.

Αντίστοιχα στην ελληνική αγορά ήδη έχουν πιστοποιήσει την καλή πορεία τους από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα η Mitylineos, που έχει λάβει πρόσφατα αναβαθμίσεις από την Edison με στόχο τα 28 ευρώ, η Motor Oil που διαπραγματεύεται κοντά στα υψηλά έτους με τιμή - στόχο από την Goldman στα 22 ευρώ αλλά και οι υπόλοιπες.

Η HELLENiQ ENERGY, πρώην ΕΛΠΕ αποτελεί επίσης μια αναβαθμισμένη επιλογή, κυρίως χάρις την μεγάλη στροφή στο χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ πέραν της υψηλής κερδοφορίας που έχει για το 2022 από τον πετρελαϊκό κλάδο.
Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ αποτελεί μια αποτίμηση που παίζει με ένα P/E για το 2022 κάτω του 5, ενώ έχει διαφοροποιήσει τελείως την δομή και την εικόνα της, έχοντας κινηθεί παράλληλα στοχευμένα και έγκαιρα στην διασφάλιση ανταγωνιστικού ενεργειακού κόστους και για το 2023 και εντεύθεν. Οι δύο βασικές θυγατρικές της Cenergy και ΕΛΑΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θα παραμείνουν στο επίκενρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος λόγω των ελκυστικών αποτιμήσεων.

Στον όμιλο των εταιριών που θα παρουσιαστούν θα συμμετάσχουν από τον ενεργειακό χώρο και ο ΑΔΜΗΕ, που έχει πολύ ενδιαφέρον επενδυτικό πρόγραμμα αλλά και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που διαθέτει μερίδιο στον κλάδο των ορυκτών καυσίμων και αναμένεται να επωφεληθεί από το deal για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Τέλος το στόρυ της ΔΕΗ  ξενακερδίζει σταδιακά την λάμψη του λόγω της επικέιμενης εξαγοράς στις ΑΠΕ στα Βαλκάνια αλλά και χάρις την αναμενόμενη επιβεβαίωση της επιτυχίας του στόχου των EBITDA για το 2022. Μπορεί να είναι ένα δεύτερο recovery play στα πλαίσια μιας ελληνικής αγορά που θα συνεχίσει να κερδίζει έδαφος.

Πρόσθετοι λόγοι ενδιαφέροντος για την Mytilineos

Η Mytilineos με κερδοφορία - ρεκόρ αλλά και διαρκείς αναβαθμίσεις από τους αναλυτές έχει πρόσθετους λόγους να αισιοδοξεί ότι θα σπάσει σε κεφαλαιοποίηση το φράγμα των 3 δισ τους επομένους μήνες.
Κατά πρώτον γιατί σύμφωνα με πληροφορίες η δίοικηση εξετάζει το σενάριο μετεγκατάστασης στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και συγκεκριμένα στον FTSE στα πρότυπα της Coca Cola - 3E. Αυτό θα εντάξει την εταιρία σε μια επενδυτική κοινότητα με πολλαπλάσια δύναμη πυρός που θα αποτιμήσει τα πραγματικά δεεδομένα και την κερδοφορία που αναμένεται να ξεπεράσει τα 400 εκατ μόνο φέτος το 2022.
Παράλληλα η εταιρία θα παρουσιαστεί στους αμερικανούς επενδυτές παρουσία του προέδρου της κ. Ε.Μυτιληναίου την προσεχή εβδομάδα, αρχής γενομένης από τις 14 Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Οι προϋποθέσεις για την ελληνική αγορά

Η ελληνική αγορά και κυρίως οι ενεργειακές - βιομηχανικές μετοχές που απέδειξαν μέσα στην κρίση ότι παραμένουν το ισχυρό της asset για να κινηθεί ανοδικότερα και να αρχίσει  να προεξοφλεί την επενδυτική  βαθμίδα απαιτούν δυο προϋποθέσεις.
Η μια έχει να κάνει με την μη διατάραξη της πολιτικής σταθερότητας στην προεκλογική περίοδο διαρκείας που βρισκόμαστε από ζητήματα που αφορούν για παραδειγμα τις υπολκλοπές.
Και κατά δεύτερο ένα διεθνές περιβάλλον ουδέτερο, που δεν θα οδηγήσει σε νέες εστίες αποσταθεροποίησης όπως συνέβη καθ' όλον το 2022.

Ένα θετικό σενάριο

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ενθαρρύνει κατ’ ιδίαν την πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας να δείξει πως είναι ανοικτή στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και να απεμπολήσει τη δημόσια άρνησή της να διεξαγάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις εάν δεν έχει προηγουμένως εγκαταλείψει την εξουσία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αυτό ανέφερε χθες Σάββατο η εφημερίδα Washington Post.

Πάντα κατά το δημοσίευμα, οι συνομιλίες δείχνουν πόσο περίπλοκη είναι η θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν όσον αφορά την Ουκρανία. Δημόσια, αμερικανοί αξιωματούχοι δεσμεύονται πως η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να προσφέρει τεράστια ποσά προκειμένου να φθάνει στρατιωτικό υλικό στο Κίεβο για «όσο χρειαστεί», όμως ταυτόχρονα η αμερικανική κυβέρνηση θα ήθελε να δει τον πόλεμο να φθάνει στο τέλος, καθώς έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην παγκόσμια οικονομία, ενώ έχει πυροδοτήσει φόβους για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης