Ενέργεια

Standard Chartered για πετρέλαιο: Η προοπτική μειωμένου ρυθμού ζήτησης φαίνεται να αυξάνεται

Standard Chartered για πετρέλαιο: Η προοπτική μειωμένου ρυθμού ζήτησης φαίνεται να αυξάνεται
Η έκθεση προβλέπει ανάπτυξη 1,216 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα το 2023

Οι αναλυτές της Standard Chartered προβλέπουν στην παρούσα φάση μείωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου άνω των 400.000 bpd από έτος σε έτος το τέταρτο τρίμηνο, με την Κίνα να παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη, σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το Oilprice.

Στην έκθεσή της, η Standard Chartered υπογραμμίζει ότι «οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν πρόσφατα, εν μέρει, λόγω των βάσιμων προσδοκιών ότι η Κίνα θα ανοίξει ξανά την οικονομία της και θα προκαλέσει ταχεία ανάκαμψη στην αύξηση της ζήτησης πετρελαίου. Πιστεύουμε ότι αυτό το θετικό momentum ενδέχεται να είναι πρόωρο, λόγω της πιθανής υποβάθμισης της ζήτησης».

Οι ειδήσεις των εκθέσεων

Την περασμένη εβδομάδα, εντελώς αβάσιμες αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχολίαζαν ότι ότι το Πεκίνο προετοιμάζεται να χαλαρώσει την πολιτική του για μηδενικό Covid, με αποτέλεσμα την άνοδο των κινεζικών μετοχών που συμπαρέσυραν ανοδικά και το πετρέλαιο. Και όλα αυτά την ώρα, που το Πεκίνο δεν επιβεβαίωσε τίποτε.

Η Standard Chartered επισημαίνει επίσης ότι «μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου της Κίνας» έχει εκτιμήσει ότι η εγχώρια ζήτηση της χώρας έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από τις προβλέψεις της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (EIA), οι οποίες σημειώνουν πτώση μόλις 32.000 βαρελιών την ημέρα ετησίως για ολόκληρο το έτος, με βάση την έκθεσή της τον Οκτώβριο. Στην έκθεσή της στις 8 Νοεμβρίου, η EIA μείωσε την πρόβλεψή της για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το επόμενο έτος κατά 320.000 bpd σε 1,16 εκατομμύρια bpd, αλλά αύξησε την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2022 κατά 140.000 bpd στα 2,6 εκατομμύρια bpd.

Η πρόβλεψη της Standard Chartered δείχνει τώρα μια μάλλον πτωτική αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 1,216 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2023. Ακόμη και αυτή η πρόβλεψη συνοδεύεται από επιφυλάξεις, καθώς οι αναλυτές βλέπουν «σημαντικό καθοδικό κίνδυνο, ιδιαίτερα στον ΟΟΣΑ», όπου προβλέπει ανάπτυξη 128.000 bpd το επόμενο έτος - από 1,24 εκατομμύρια bpd αύξηση φέτος. «Ο κίνδυνος αρνητικής ανάπτυξης φαίνεται να αυξάνεται», προειδοποιεί η Standard Chartered.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης