Ενέργεια

Birol (IEA): Το πετρέλαιο των 100 δολαρίων είναι «πραγματικός κίνδυνος» για την οικονομία

Birol (IEA): Το πετρέλαιο των 100 δολαρίων είναι «πραγματικός κίνδυνος» για την οικονομία
H απόφαση του ΟΠΕΚ  μπορεί να ασκήσει περαιτέρω ανοδική πίεση στον πληθωρισμό και να αποδυναμώσει την παγκόσμια οικονομία δήλωσε ο Birol
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) δήλωσε την Τετάρτη ότι οι τιμές του πετρελαίου που «φλερτάρουν με τα 100 δολάρια» αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, προσθέτοντας ότι εξεπλάγη από την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή στη συνεδρίασή του στις 5 Οκτωβρίου.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ Fatih Birol δήλωσε ότι στο παρελθόν οι χώρες παραγωγής πετρελαίου είχαν λάβει αποφάσεις που ηρεμούσαν τις αγορές.

«Αυτή η απόφαση μπορεί να ασκήσει περαιτέρω ανοδική πίεση στον πληθωρισμό και να αποδυναμώσει την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Birol στο Reuters στο περιθώριο της διάσκεψης για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως OPEC+, αποφάσισαν να μειώσουν τη στοχευμένη παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Οκτώβριο, παρά την αντίθεση στις περικοπές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους.

Η ομάδα θα συναντηθεί στη Βιέννη στις 4 Δεκεμβρίου.

Ο Birol είπε ότι αξιωματούχοι από αναπτυσσόμενες χώρες που συμμετείχαν στη διάσκεψη για το κλίμα είχαν επισημάνει τις υψηλές τιμές του πετρελαίου ως κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης