Τελευταία Νέα

Ισπανία: Η Iberdrola θα επενδύσει 47 δισ. ευρώ στην ενεργειακή μετάβαση το 2023-25

Ισπανία: Η Iberdrola θα επενδύσει 47 δισ. ευρώ στην ενεργειακή μετάβαση το 2023-25
Λίγο πάνω από το ήμισυ της επένδυσης θα επεδυθεί για δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και 17 δις ευρώ για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με σχεδόν τα μισά να κατευθύνονται στην υπεράκτια αιολική ενέργεια
Η ισπανική Iberdrola θα επενδύσει 47 δισεκατομμύρια ευρώ   σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και επιχειρήσεις πελατών τα επόμενα δύο χρόνια, δήλωσε ο πρόεδρός της σε μια ενημέρωση στρατηγικής για Τετάρτη.

Η Iberdrola προσπαθεί να παραμείνει ένας από τους ηγέτες στην παγκόσμια ανανεώσιμη ενέργεια σε μια εποχή που οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αντιμετωπίζουν μια προκλητική μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, επιταχυνόμενη από την ανάγκη μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία.

Στην τελευταία ενημέρωση στρατηγικής της, η εταιρεία είπε ότι σχεδιάζει να επενδύσει 75 δισεκατομμύρια ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίκτυα και επιχειρήσεις λιανικής από το 2020-2025. Από τότε έχουν επενδυθεί περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ και προγραμματίζεται μια περαιτέρω επένδυση 65-75 δισεκατομμυρίων ευρώ από το 2026 έως το 2030, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η Iberdrola ανακοίνωσε ότι το 57% της συνολικής επένδυσης 2023-25, ή 27 δισεκατομμύρια ευρώ, θα αφορά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στη Βρετανία, τη Βραζιλία, την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ανέφερε ότι το 85% αυτής της επένδυσης είχε εξασφαλιστεί, με τις συμφωνίες να έχουν ήδη κλείσει ή να αναμένεται να κλείσουν το επόμενο έτος.

«Τα παγκόσμια επενδυτικά σχέδια που εκθέσαμε σήμερα θα μας βοηθήσουν να φέρουμε περισσότερη αυτάρκεια και ανθεκτικότητα έναντι πιθανών ενεργειακών σοκ στις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε», δήλωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος Ignacio Galan σε ημερίδα κεφαλαιαγορών στο Λονδίνο.

Περίπου 17 δισεκατομμύρια ευρώ από τις συνολικές επενδύσεις ύψους 47 δισεκατομμυρίων θα διατεθούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σχεδόν το μισό από αυτό θα δαπανηθεί για υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Η Iberdrola είπε ότι στοχεύει να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2030 και να φτάσει στο αυστηρότερο πρότυπο καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2040.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Η ιταλική εταιρεία Enel - η οποία ελέγχει την ισπανική εταιρεία κοινής ωφέλειας Endesa – ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δαπανήσει 160 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2020-2030 για να γίνει μια « σούπερ πράσινη μεγάλη», εκ των οποίων τα 70 δισεκατομμύρια θα δαπανηθούν για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να τριπλασιαστεί η χωρητικότητα στα 120 γιγαβάτ (GW).

Η Iberdrola έχει επί του παρόντος ισχύ 40 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δήλωσε ο νέος διευθύνων σύμβουλος Armando Martinez.

Η εταιρεία σχεδιάζει να παραδώσει 52 GW νέας εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2025, πρόσθεσε. Πάνω από το ήμισυ της νέας δυναμικότητας έχει ήδη εξασφαλιστεί και περίπου το 95% της παραγωγής το 2025 έχει υπογραφεί.

Ο στόχος έχει μειωθεί από 60 GW προηγουμένως και ο στόχος της δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για το 2030 έχει μειωθεί σε περίπου 80 GW από 95 GW προηγουμένως, δήλωσαν αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας Jefferies.

Ο Martinez της Iberdrola είπε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμοί από τις διαδικασίες αδειοδότησης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η εταιρεία ακολουθεί επιλεκτική προσέγγιση για την ανάπτυξη έργων καλύτερης ποιότητας.

Οι πρόσφατες αυξήσεις των τιμών ώθησαν ορισμένες χώρες να παροτρύνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανασχεδιάσει τους κανόνες της για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ενώ το μελλοντικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ μπορεί να χρειαστεί ορισμένες προσαρμογές, πρέπει να υπάρξει πολύ λεπτομερής ανάλυση για τις μεταρρυθμίσεις, είπε ο Galan.

Τα καθαρά κέρδη της Iberdrola αναμένεται να αυξηθούν στα 5,2-5,4 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2025 από τα αναμενόμενα 4-4,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022.

Στοχεύει επίσης σε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 16,5-17 δισ. ευρώ έως το 2025, από 13 δισ. ευρώ το 2022 και πάνω από τη συναίνεση των αναλυτών 12,6 δισ. ευρώ.

Οι μέτοχοι αναμένεται να λάβουν μεταξύ 0,55 και 0,58 ευρώ ανά μετοχή έως το 2025, αφού η Iberdrola καθόρισε αναλογία αποπληρωμής μεταξύ 65% και 75% των κερδών.

Η τιμή της μετοχής της Iberdrola αυξήθηκε κατά περίπου 1% στα 10,16 ευρώ στις 10:00 GMT.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης