Ενέργεια

Προς νέα συμφωνία ΕΕ και ΗΠΑ για τις εκπομπές μεθανίου πετρελαίου και φυσικού αερίου

Προς νέα συμφωνία ΕΕ και ΗΠΑ για τις εκπομπές μεθανίου πετρελαίου και φυσικού αερίου

Τι αναφέρει το προσχέδιο σύμφωνα με το Reuters

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε κοινή συμφωνία αυτή την εβδομάδα για να εντείνουν τις προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών του ισχυρού αερίου θερμοκηπίου μεθανίου από τον τομέα των ορυκτών καυσίμων και ελπίζουν ότι άλλα έθνη θα υπογράψουν επίσης.


Ένα προσχέδιο το οποίο είδε το Reuters, ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ θα συμφωνήσουν να στοχεύσουν στον ενεργειακό τομέα τόσο με εγχώρια όσο και με διεθνή μέτρα, όπως πολιτικές για να σταματήσουν τον εξαερισμό και την ανάφλεξη φυσικού αερίου και να απαιτήσουν από τις εταιρείες να διορθώσουν τις διαρροές τις υποδομές τους.

Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η ΕΕ, έχουν τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μετά την Κίνα, έχουν προτείνει κανονισμούς για τον περιορισμό των διαρροών μεθανίου από εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στο εσωτερικό, αλλά δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί.

Η διακήρυξη θα βασιστεί σε μια συμφωνία που πρωτοστάτησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ πέρυσι για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 30% έως το 2030 από τα επίπεδα του 2020.

Αυτή η «Παγκόσμια Δέσμευση Μεθανίου» έχει υπογραφεί από 119 χώρες, μεταξύ των οποίων 13 από τις 20 κορυφαίες εκπομπές μεθανίου στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, της Ινδονησίας, του Μεξικού και της Νιγηρίας.

Ένας αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ είχαν υποστήριξη από μερικούς «σημαντικούς παίκτες» για τη νέα δέσμευση, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Το προσχέδιο ανέφερε ότι οι υπογράφοντες θα μπορούσαν επίσης να ενισχύσουν την παρακολούθηση και την αναφορά των εκπομπών μεθανίου - αναγκάζοντας τις εταιρείες να αντιμετωπίσουν την κλίμακα του προβλήματός τους.

Πρότυπα

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι η δήλωση αποσκοπούσε στην προώθηση των διεθνών προτύπων για παρακολούθηση και αναφορά. «Οι εργασίες μείωσης του μεθανίου υποφέρουν από την έλλειψη διεθνών προτύπων», είπαν.

«Δεσμευόμαστε να εργαστούμε για τη δημιουργία μιας διεθνούς αγοράς για ορυκτά καύσιμα που ελαχιστοποιεί τις εκπομπές καύσης, μεθανίου και CO2 σε όλη την αλυσίδα αξίας στον μέγιστο δυνατό βαθμό, καθώς επίσης εργαζόμαστε για τη σταδιακή μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων», ανέφερε το προσχέδιο.

Το μεθάνιο έχει πάνω από 80 φορές μεγαλύτερη ισχύ υπερθέρμανσης των πλανητών από το CO2 τα πρώτα 20 χρόνια του, αλλά διασπάται ταχύτερα στην ατμόσφαιρα, καθιστώντας το στόχο υψηλής αξίας στις βραχυπρόθεσμες προσπάθειες επιβράδυνσης της κλιματικής αλλαγής.

«Οποιαδήποτε συμφωνία για τη μείωση του μεθανίου και του διοξειδίου του άνθρακα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αντανακλά τη δυνητική δύναμη της αγοράς να ωθήσει την αλλαγή σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Jonathan Banks, Global Methane Director στη μη κερδοσκοπική Clean Air Task Force, ο οποίος κάλεσε για να ενταχθούν και άλλοι μεγάλοι αγοραστές και παραγωγοί φυσικού αερίου.

Η ΕΕ των 27 χωρών είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής φυσικού αερίου στον κόσμο, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο.

Η γεωργία είναι η κορυφαία πηγή εκπομπών μεθανίου παγκοσμίως, αλλά οι ειδικοί λένε ότι ο ενεργειακός τομέας μπορεί να μειώσει τις εκπομπές γρηγορότερα - και συχνά με χαμηλό κόστος.

Το μεθάνιο είναι το κύριο συστατικό του φυσικού αερίου και διοχετεύεται στην ατμόσφαιρα από πετρελαιοπηγές και αγωγούς αερίου με διαρροή.

Εάν συλληφθεί, μπορεί να πωληθεί ως καύσιμο. Παρά αυτό το κίνητρο για τη σύλληψη των εκπομπών, οι ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις μεθανίου αυξήθηκαν πέρυσι κατά την υψηλότερη ποσότητα από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία τη δεκαετία του 1980.

Οι παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ στην ΕΕ αυξήθηκαν φέτος καθώς η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκε μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Σαράντα χώρες αναμένεται να δημοσιεύσουν σχέδια στη σύνοδο κορυφής της COP27 με λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα εκπληρώσουν την Παγκόσμια Δέσμευση για το Μεθάνιο - η οποία είναι εθελοντική, αλλά στοχεύει να ενεργοποιήσει πιο δεσμευτικές πολιτικές.

Ο Tim Grabiel, ανώτερος δικηγόρος στο μη κερδοσκοπικό Environmental Investigation Agency, ζήτησε η διεθνή δράση για τις εκπομπές μεθανίου να προχωρήσουν πέρα ​​από τις εθελοντικές δηλώσεις, σε «συγκεκριμένες ενέργειες και δεσμεύσεις για την αναφορά και τον μετριασμό».

Μέχρι στιγμής, η Παγκόσμια Δέσμευση Μεθανίου δεν περιλαμβάνει την Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα εκπομπής μεθανίου στον κόσμο. Ούτε περιλαμβάνει τη Ρωσία, η οποία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής αερίου της Ευρώπης πριν εισβάλει στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης