Ενέργεια

Σκρέκας: Το κοίτασμα αερίου των Ιωαννίνων μπορεί να καλύψει για 10 χρόνια τις ανάγκες της Ελλάδας

Σκρέκας: Το κοίτασμα αερίου των Ιωαννίνων μπορεί να καλύψει για 10 χρόνια τις ανάγκες της Ελλάδας
Προσδοκούμε η πρώτη γεώτρηση στην Κρήτη να γίνει το 2025 υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Την εκτίμηση πως το κοίτασμα φυσικού αερίου των Ιωαννίνων, εφόσον επαληθευτεί από τα πραγματικά δεδομένα, θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας για 10 χρόνια διατύπωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Σκρέκας υποστήριξε για το κοίτασμα των Ιωαννίνων που έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες από την Energean, ότι θα γίνει δοκιμαστική γεώτρηση το 2023.
 

«Όταν λέμε σοβαρές πιθανότητες για ένα πρωτοπόρο κοίτασμα, δηλαδή κοίτασμα που δεν έχει γύρω του άλλες προηγούμενες γεωτρήσεις, είναι της τάξης του 15%, κάτω από 15%, αυτό θεωρείται πολύ πιθανό» είπε ο κ.Σκρέκας.
Ερωτηθείς για τα έσοδα που θα προκύψουν από μια τέτοια εξέλιξη, ο υπουργός υποστήριξε ότι αυτά εξαρτώνται από την κάθε παραχώρηση και την εκάστοτε σύμβαση που έχει υπογραφεί με τον εκάστοτε παραχωρησιούχο.
«Θα μπορούσαν να κυμαίνονται από 40% έως και 60% επί των κερδών της εκμετάλλευσης.
Όταν μιλάμε για πιθανότητα κοιτάσματος 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στα Γιάννενα, αυτά αντιστοιχούν σε 500 εκατ. μεγαβατώρες φυσικού αερίου.
Αν η μεγαβατώρα κάνει σήμερα 100 ευρώ μιλάμε για 5 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικής αξίας, αν είναι δεκαπλάσιο το κοίτασμα μιλάμε για 50 δισεκ. ευρώ με σημερινές τιμές» υποστήριξε ο κ.Σκρέκας, αναφέροντας πάντως πως τα δεδομένα αλλάζουν και κανείς δεν ξέρει ποιες ακριβώς θα είναι οι ποσότητες που θα έχουμε.

Το 2025 η γεώτρηση στην Κρήτη

Για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κρήτη ο κ. Σκρέκας σημείωσε πως υπήρξε προετοιμασία ώστε οι σεισμικές έρευνες να γίνουν με τα καλύτερα δεδομένα και με μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος.
«Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση για την προστασία του περιβάλλοντος» είπε ο κ.Σκρέκας.

«Από το 2011 έως το 2020 είχαμε έρευνες σε μόλις δύο περιοχές από το 2021 έως το 2022 κάναμε έρευνες σε πέντε περιοχές» τόνισε ο υπουργός, αναφέροντας πως η πανδημία μηδένισε τις τιμές των υδρογονανθράκων με αποτέλεσμα να σταματήσουν τις έρευνες οι εταιρείες.
«Η TOTAL αποχώρησε και είδε την ευκαιρία η ExxonMobile, ενώ η Helleniq Energy συνέχισε να στηρίζει την προσπάθεια» είπε ο κ.Σκρέκας, επισημαίνοντας ότι για να υπάρχουν εταιρείες που είναι διατεθειμένες να επενδύσουν τεράστια ποσά, και να προχωρήσουν σε ακριβή δοκιμαστική γεώτρηση έχουν βάσιμα στοιχεία.

«Για να επενδύσουν οι δυο εταιρείες προσδοκούν, θεωρούν, ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να βρουν ένα μεγάλο αξιοποιήσιμο κοίτασμα φυσικού αερίου, ίσως ένα από τα τελευταία μεγάλα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το 2025, εφόσον τα σεισμικά δεδομένα είναι ικανοποιητικά, προσδοκούμε την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στην περιοχή, και εφόσον η δοκιμαστική γεώτρηση επιβεβαιώσει τα σεισμικά δεδομένα να προχωρήσουμε το 2027 – 2028, δηλαδή σε μόλις δυόμισι χρόνια αφότου έχει υλοποιηθεί η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση να έχουμε την 1η παραγωγική γεώτρηση, σε θαλάσσια περιοχή στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο υπουργός.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης