Ενέργεια

Ανεβαίνουν και πάλι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη - Οι παράγοντες ανησυχίας, ακριβότερη η Ελλάδα

Ανεβαίνουν και πάλι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη - Οι παράγοντες ανησυχίας, ακριβότερη η Ελλάδα
Επανέρχεται το ιβηρικό μοντέλο στο προσκήνιο στο Συμβούλιο Υπουργών στις 24/11 - Κάτω από τα 200 ευρώ/MWh η μέση τιμή χονδρικής στις περισσότερες χώρες τον Οκτώβριο

Η αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου και συνακόλουθα του ηλεκτρισμού τον Οκτώβριο αλλά και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου στην Ευρώπη, δεν φαίνεται να καθησυχάζει τις αγορές. Οι εμπλεκόμενοι παρακολουθούν με προσοχή ακόμη και τις προβλέψεις του καιρού για να εκτιμήσουν την επάρκεια τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο, από την οποία εξαρτώνται σε μέγιστο βαθμό οι τιμές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Montel αφιερώνει αναλυτικό άρθρο για τις προβλέψεις του καιρού εκφράζοντας ανησυχίες για την επάρκεια εφοδιασμού. Όπως αναφέρει ο κίνδυνος ενός ψυχρού κύματος το επόμενο διάστημα στην Ευρώπη, είναι «υψηλότερος από το συνηθισμένο» και αναμένεται να ασκήσει πίεση στην τρέχουσα εύθραυστη ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.

Σύμφωνα με δήλωση του Carlo Buontempo, διευθυντή της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus, που επικαλείται το πρακτορείο, οι προβλέψεις δείχνουν ότι υπάρχει πάνω από το μέσο όρο, πιθανότητα «διατάραξης στα δυτικά τον Δεκέμβριο, που μπορεί να προκαλέσει κρύο χαμηλούς ανέμους και ξηρασία».
Η πρόβλεψη αυτή προκαλεί ανησυχίες για γρήγορο άδειασμα των αποθηκών φυσικού αερίου της Ευρώπης και κατά συνέπεια για κίνδυνο στην επάρκεια τροφοδοσίας και σοβαρές ανοδικές πιέσεις στις τιμές.

Και όλα αυτά σε μια περίοδο που οι εισαγωγές ρωσικού αερίου στο σύνολο της Ευρώπης βρέθηκαν τον Οκτώβριο μόλις στα 2 bcm. Βεβαίως χάρη στον ασυνήθιστα ήπιο καιρό, η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου στην ΕΕ μειώθηκε κατά 25% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ίδιου μήνα την περίοδο 2019-2021.Οι συνθήκες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση της χονδρικής τιμής ηλεκτρισμού στην Ευρώπη τον Οκτώβριο, με την ελληνική αγορά αν και σημείωσε σημαντική πτώση κατά 44,20% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, να παραμένει η ακριβότερη της Ευρώπης.

Η εικόνα της ακριβότερης αγοράς της Ευρώπης για την Ελλάδα επιβεβαιώνεται και τη σημερινή ημέρα αφού η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας αυξήθηκε κατά 22% και διαμορφώθηκε στα 259,16 ευρώ/MWh.
Γενικά η τάση στις ευρωπαϊκές αγορές είναι μικτή, με τις χώρες των Βαλκανίων, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ουγγαρία να είναι εκείνες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη άνοδο και τις υπόλοιπες αγορές, κυρίως της δυτικής Ευρώπης να σημειώνουν πτώση. Στη Γερμανία η μέση τιμή για σήμερα διαμορφώνεται στα 177,29 ευρώ/ΜWh (+10,3%), στη Γαλλία στα 184,31 ευρώ/MWh (-5,6%), στην Ιταλία στα 253,02 ευρώ/MWh. H φθηνότερη όλων είναι η Νορβηγία με 50,03 ευρώ/MWh.


Επανέρχεται στο Συμβούλιο Υπουργών το Ιβηρικό μοντέλο

Στην Ισπανία και την Πορτογαλία καταγράφεται μείωση 21,6% με την τιμή να διαμορφώνεται στα 109,66 ευρώ/MWh λόγω του περίφημου πλέον Ιβηρικού Μοντέλου η υιοθέτηση του οποίου αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου, κατόπιν επιμονής της Γαλλίας.


Οι τιμές τον Οκτώβριο

Έτσι η μέση τιμή του ηλεκτρισμού στην ελληνική Αγορά Επόμενης Ημέρας τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στα 232,60 ευρώ/MWh, έναντι περίπου 412 ευρώ/MWh τον Σεπτέμβριο. Στην Ιταλία η τιμή διαμορφώθηκε στα 211,50 ευρώ/MWh με πτώση 50,80% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και η Ρουμανία στα 206,17 ευρώ/MWh με πτώση 45,58% σε σχέση με τον προηγούμενου μήνα. Όλες οι υπόλοιπες αγορές διαμορφώνουν τιμές κάτω των 200 ευρώ/MWh και παρουσιάζουν πτώση σε μηνιαία βάση κοντά στο 55%, με τη μεγαλύτερη μείωση να παρατηρείται στο Σκανδιναβικό Χρηματιστήριο, -65%, όπου η μέση τιμή Οκτωβρίου διαμορφώθηκε στα 73,74% ευρώ/MWh. Η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση από μήνα σε μήνα (-55,91%) παρατηρήθηκε στη Γερμανία, καθώς η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 152,60 ευρώ/MWh.

Στην Ισπανία και την Πορτογαλία, που εφαρμόζουν πλαφόν στο φυσικό αέριο ηλεκτροπαραγωγής, η διαφορά από μήνα σε μήνα ήταν 9,82% και 9,94% αντίστοιχα με τη μέση τιμή στα 127,21 ευρώ/MWh.
Είναι επίσης ενδιαφέρον στοιχείο για την εγχώρια αγορά, ότι ο όγκος συναλλαγών ηλεκτρισμού τον Οκτώβριο περιορίστηκε. Η μείωση φθάνει στο 5,39% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε δωδεκάμηνη βάση η πτώση του όγκου συναλλαγών φθάνει στο 11,98%, πράγμα που σημαίνει μείωση της ζήτησης ηλεκτρισμού.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης