Ενέργεια

Σκρέκας: Η Ελλάδα θα κάνει εξαγωγές φυσικού αερίου, αν επαληθευτούν οι προβλέψεις

Σκρέκας: Η Ελλάδα θα κάνει εξαγωγές φυσικού αερίου, αν επαληθευτούν οι προβλέψεις
Ο υπουργός απέκλεισε τις διακοπές ρεύματος στην χώρα μας

Όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση θα στηρίζει τα νοικοκυριά και τος επιχειρήσεις, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όπως είπε ο κ. Σκρέκας, μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν δοθεί περίπου 7 δισ. ευρώ για επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Από αυτά τα χρήματα, τα 2 δισ. είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, αλλά και τον μηχανισμό δημοπράτησης αερίων.

Ήδη έχουν εισπραχθεί περίπου 2,5 δισ. από τη φορολόγηση των υπερκερδών, ενώ βεβαιώθηκαν κι άλλα 400 εκ. ευρώ που θα εισπραχθούν αναδρομικά.

Ερωτηθείς για την επιβολή ενός νέου τέλους στους λογαριασμούς του ρεύματος και στην αύξηση της χρέωσης των ΥΚΩ, είπε ότι όντως θα επιβληθεί μια νέα επιβάρυνση περίπου 1 λεπτό αν κιλοβατώρα προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ένας μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνων που θα χρησιμοποιείται για να αντιμετωπιστούν ανάλογες καταστάσεις όπως αυτές που βιώνουμε σήμερα, στο μέλλον.

Για τους υδρογονάνθρακες, είπε ότι μέσα στο 2023 θα γίνει η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στα Ιωάννινα κι αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, το κοίτασμα θα δώσει αυτονομία φυσικού αερίου στη χώρα μας για 10 χρόνια.

Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι το κοίτασμα μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, όπου εκεί αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, η χώρα μας θα μπορεί να κάνει και εξαγωγές φυσικού αερίου.

Σχολιάζοντας τις διακοπές ρεύματος που σχεδιάζονται σε ευρωπαϊκές χώρες ή και έχουν ξεκινήσει ήδη όπως στην Αυστρία για παράδειγμα, διαβεβαίωσε πως στην Ελλάδα έχει ήδη δρομολογηθεί το σχέδιο που θα μας βοηθήσει να μην χρειαστεί αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Ερωτηθείς για τις οφειλές που έχουν οι εταιρίες ενέργειας στους δήμους από την παρακράτηση των δημοτικών τελών μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος, παραδέχθηκε ότι αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο η Κυβέρνηση προσπάθησε να λύσει και ήδη τον τελευταίο χρόνο οι οφειλές αυτές που αποτελούν σοβαρότατο πρόβλημα για τους δήμους έχουν μειωθεί κατά 70-80%.

89_59.JPG

Σκρέκας: Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι η λύση

Κατά τη διάρκεια της ενδιαφέρουσας συζήτησης με τον Πρόεδρο του GFCC Charles O. Holliday, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, επισήμανε πως προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η διασφάλιση προσιτών τιμών ενέργειας για τους καταναλωτές και η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης για τη μόνιμη μείωση του ενεργειακού κόστους και την προστασία του περιβάλλοντος. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Global Innovation Summit το οποίο διοργανώνεται φέτος στην χώρα μας από τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας (GFCC), σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας (CompeteGr).

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης που εφαρμόζει η Κυβέρνηση - εδώ και πάνω από ένα χρόνο - για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, απέναντι στην πρωτοφανή ενεργειακή κρίση. Παράλληλα, περιέγραψε στον κ. Holliday τον τρόπο που λειτουργεί ο καινοτόμος μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς. Όπως τόνισε, πρόκειται για έναν μηχανισμό που χρηματοδοτεί απευθείας τις επιδοτήσεις των καταναλωτών ενώ πλέον αποτελεί και επίσημο Ευρωπαϊκό Κανονισμό. Ο κ. Holliday τον συνεχάρη για αυτές τις αποτελεσματικές ενέργειες.

Επίσης, ο κ. Σκρέκας επισήμανε την αλματώδη πρόοδο της Ελλάδας τα τελευταία τρία χρόνια στον ρυθμό εγκατάστασης νέων έργων ΑΠΕ και αναφέρθηκε στο οργανωμένο σχέδιο της Κυβέρνησης για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Κλείνοντας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε: «Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας και πράσινης μετάβασης. Είναι ξεκάθαρο πως η μοναδική και μόνιμη λύση για την αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων, είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας». 



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης