Ενέργεια

Nord Pool: Νέα όρια τιμών για την αγορά επόμενης ημέρας στη Βαλτική

Nord Pool: Νέα όρια τιμών για την αγορά επόμενης ημέρας στη Βαλτική

Το χρηματιστήριο φυσικής ηλεκτρικής ενέργειας Nord Pool ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα εισαγάγει νέα όρια τιμών στην αγορά της επόμενης ημέρας στη Βαλτική, επιτρέποντας μια δεύτερη δημοπρασία που θα μπορούσε να περιορίσει τις αιχμές όπως αυτή του Αυγούστου.

Οι ωριαίες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες της Βαλτικής της Λιθουανίας, της Εσθονίας και της Λετονίας εκτινάχθηκαν στα 4.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) στις 17 Αυγούστου, η μέγιστη δυνατή τιμή και πολύ πάνω από το κανονικό σύμφωνα με το Reuters.

Οι ωριαίες τιμές στην περιοχή σπάνια ανεβαίνουν πάνω από 1.000 ευρώ/MWh ακόμη και σε περιόδους υψηλότερης ζήτησης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Nord Pool.

Για να αποφευχθεί η εμφάνιση αιχμών χωρίς δυνατότητα προσαρμογής των προσφορών, η Nord Pool θα εισαγάγει όρια που θα κυμαίνονται από τουλάχιστον μείον 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) και μέγιστο 1.500 ευρώ/MWh, για παράδοση ανά ώρα, ανέφερε το χρηματιστήριο.

Μόλις φθάσουν, το Nord Pool θα ανοίξει εκ νέου τα βιβλία παραγγελιών για μια δεύτερη δημοπρασία σε όλες τις αγορές Single Day-Ahead Coupling (SDAC) του χρηματιστηρίου, που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, επιτρέποντας στους πελάτες να προσαρμόσουν τις προσφορές τους.

Η κίνηση ευθυγραμμίζει την αγορά της Βαλτικής της Nord Pool με εκείνες που δραστηριοποιείται στην κεντρική Ευρώπη, ανέφερε το χρηματιστήριο με έδρα το Όσλο.

Η απόφαση ελήφθη σε στενή συνεννόηση με τις ρυθμιστικές αρχές της Βαλτικής, τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς και τους πελάτες της Nord Pool, πρόσθεσε.

Τα νέα κατώτατα όρια θα ισχύσουν από την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου για παράδοση στις 8 Δεκεμβρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης