Ενέργεια

Αχρείαστο κόστος 500 εκατ χαρακτηρίζει η αγορά τα συμβόλαια Διαφοράς για την αποθήκευση

Αχρείαστο κόστος 500 εκατ χαρακτηρίζει η αγορά τα συμβόλαια Διαφοράς για την αποθήκευση
Τίποτα δεν οδηγεί στην εκτίμηση ότι τίθεται ζήτημα επαρκούς τροφοδοσίας της ελληνικής αγοράς με φυσικό αέριο
Ως λάθος πολλών εκατομμυρίων που δεν θα βγει σε καλό, χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς την υπόθεση της υποχρεωτικής τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας φυσικού αερίου και των Συμβολαίων επί της Διαφοράς που καλείται να συνάψει ο ΔΕΣΦΑ με τις εταιρίες προμήθειας που έχουν την υποχρέωση να τηρούν το απόθεμα σε υπόγειες αποθήκες της Ιταλίας ή/και της Βουλγαρίας.
Στόχος των Συμβολαίων επί της Διαφοράς είναι η ανάκτηση από́ τον προμηθευτή́ του κόστους χρήσης των υποδομών μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού́ αερίου μέσω της πίστωσης, ή της χρέωσης της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ́ του κόστους προμήθειας του αερίου που αποθηκεύεται στην υπόγεια υποδομή (συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαιουχικού́ κόστους διατήρησης αποθέματος) και της διάθεσης της ίδιας ποσότητας στο Βάθρο Εμπορίας του ΔΕΣΦΑ κατά́ την περίοδο απόληψης.

Ένα λάθος με βαρύ τίμημα

Το σχέδιο της σύμβασης των CFDs μεταξύ των προμηθευτών φυσικού αερίου και του ΔΕΣΦΑ εκπονήθηκε από τον ΔΕΣΦΑ και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΕ. Σε αυτή, τοποθετήθηκε το σύνολο των εταιριών προμήθειας δηλαδή η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η Μυτιληναίος, η Προμηθέας Gas και η Elpedison μέσω εμπιστευτικών επιστολών. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η όλη υπόθεση έχει προκαλέσει προβληματισμό στην αγορά η οποία ανησυχεί για το μεγάλο και κυρίως «αχρείαστο» επιπλέον κόστος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το επιπλέον κόστος αυτής της υπόθεσης, το οποίο βεβαίως σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την τιμή του φυσικού αερίου, με βάση τα σημερινά δεδομένα, είναι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. Το κονδύλι αυτό θεωρητικά θα το λάβει ο ΔΕΣΦΑ από το δημόσιο για να αποζημιώσει μέσω των Συμβολαίων επί της Διαφοράς τους προμηθευτές. Στην παρούσα φάση όμως τα χρήματα φαίνεται ότι δεν είναι διαθέσιμα με αποτέλεσμα να επικρατεί μεγάλη αναταραχή αλλά και κριτική σε δυο κατευθύνσεις. Πρώτον διότι έγινε αποδεκτή μια υποχρέωση για τη χώρα τη στιγμή που δεν έχει διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο και δεύτερον αλλά κυριότερο διότι τίποτα δεν οδηγεί στην εκτίμηση ότι τίθεται ζήτημα επαρκούς τροφοδοσίας της ελληνικής αγοράς με φυσικό αέριο.

Πλυμμηρισμένη με αέριο η αγορά

Όπως έλεγε χαρακτηριστικά παράγοντας της αγοράς, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι πλημμυρισμένη από αέριο. Είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο έγινε αποδεκτή μια τέτοια υποχρέωση που αυξάνει το κόστος ενός καυσίμου που είναι ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένο.
Υπενθυμίζεται ότι η υποχρεωτική τήρηση αποθεμάτων φυσικού αερίου από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανεξαρτήτως εάν διαθέτουν ή όχι υπόγειους αποθηκευτικούς χώρους εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο με στόχο τη διασφάλιση της επάρκειας τροφοδοσίας. Προβλέπει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην επικράτειά τους, θα αποθηκεύουν το 15% της ετήσιας κατανάλωσής τους σε αέριο, σε αποθήκες γειτονικών χωρών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΡΑΕ η συνολική ελληνική υποχρέωση για τήρηση αποθεμάτων φυσικού αερίου αντιστοιχεί σε 1,14 TWh.

Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι με βάση το σχέδιο σύμβασης για τα CFDs ο προμηθευτής, υποχρεούται να εγχύσει συγκεκριμένη ποσότητα φυσικού αερίου σε υποδομή αποθήκευσης στο διάστημα μεταξύ 1ης Νοεμβρίου ως 1 Δεκεμβρίου 2022. Ταυτόχρονα, για το πεντάμηνο από 1/11/22 ως 31/3/23 ορίζεται ότι ο προμηθευτής θα πρέπει να μεταφέρει μέσω του ιταλικού ή/και του βουλγαρικού συστήματος μεταφοράς συγκεκριμένη ποσότητα αερίου σε MWh/ημέρα οι οποίες θα διατίθενται προς πώληση στο Βάθρο Εμπορίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης