Ενέργεια

Simson: Μετά τη συνάντηση στις 24 Νοεμβρίου η πρόταση για ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου

Simson: Μετά τη συνάντηση στις 24 Νοεμβρίου η πρόταση για ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου
"Έχουμε κάνει την εργασία μας, νομίζω ότι αυτό το είδος ανώτατου ορίου μπορεί να μας επιτρέψει να ηρεμήσουμε την αγορά ... αφαιρεί επίσης τον κίνδυνο να μην λάβουμε καθόλου φορτία", ανέφερε η Επίτροπος Ενέργειας
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να προτείνει ένα ανώτατο όριο για τις τιμές του φυσικού αερίου μετά τις 24 Νοεμβρίου, δήλωσε η επικεφαλής της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ στο Reuters την Τετάρτη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση 27 χωρών έχει συζητήσει για μήνες για το αν θα επιβάλει πλαφόν τις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς το μπλοκ αγωνίζεται να αντιμετωπίσει την άνοδο του πληθωρισμού και τις υψηλές τιμές ενέργειας που οδηγούνται από προκάλεσε η Ρωσία μειώνοντας τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson δήλωσε ότι η Επιτροπή, θα προτείνει ένα ανώτατο όριο μετά από συνάντηση υπουργών ενέργειας της ΕΕ στις 24 Νοεμβρίου, όπου αναμένεται να δώσει εντολή στο εκτελεστικό όργανο του μπλοκ να προχωρήσει με την πρόταση.

Εν αναμονή εντολής

"Θα κινηθούμε γρήγορα και θα κάνουμε μια νομική πρόταση αμέσως αφού οι υπουργοί θα μας δώσουν εντολή να το πράξουμε", δήλωσε η Simson σε συνέντευξή του στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του COP27 στην Αίγυπτο.

"Έχουμε κάνει την εργασία μας, νομίζω ότι αυτό το είδος ανώτατου ορίου μπορεί να μας επιτρέψει να ηρεμήσουμε την αγορά ... αφαιρεί επίσης τον κίνδυνο να μην λάβουμε καθόλου φορτία", ανέφερε.

Οι χώρες της ΕΕ είναι διχασμένες για το αν θα καλύψουν τις τιμές του φυσικού αερίου. Μόλις γίνει πρόταση από την Επιτροπή, η ενισχυμένη πλειοψηφία τουλάχιστον 15 χωρών θα πρέπει να εγκρίνει το μέτρο.

Το Βέλγιο, η Πολωνία, η Ιταλία και η Ελλάδα ζήτησαν από τις Βρυξέλλες να προτείνουν ανώτατο όριο τιμών αερίου πριν από τις 24 Νοεμβρίου και απειλούν να εμποδίσουν άλλες πολιτικές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ταχύτερων κανόνων αδειοδότησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εάν δεν προχωρήσει το μέτρο.

Άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, του μεγαλύτερου χρήστη του φυσικού αερίου της Ευρώπης, προειδοποιούν ότι το πλαφόν θα μπορούσε να αφήσουν τις χώρες να αγωνίζονται να εξασφαλίσουν φορτία στις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου.

Το προγραμματισμένο ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου, το οποίο η Επιτροπή παρουσίασε σε ένα έγγραφο που μοιράσθηκε στις χώρες της ΕΕ αργά την Τρίτη, θα επιδράσουν εάν οι τιμές φθάσουν στο προκαθορισμένο επίπεδο και καλύπτουν την τιμή των συμβατικών συναλλαγών επόμενου μήνα στον Ολλανδικό κόμβο φυσικού αερίου.

"Δεν θέλουμε να αναστείλουμε την αγορά ", δήλωσε η Simson. "Σε μια παγκόσμια αγορά βασικών προϊόντων, δεν μπορούμε να προσελκύσουμε αυτούς τους όγκους, εκτός εάν οι τιμές (φυσικού αερίου) είναι ανταγωνιστικές εναντίον των άλλων παγκόσμιων περιοχών, δηλαδή της ασιατικής αγοράς".

Το έγγραφο που μοιράστηκε με τις χώρες της ΕΕ, που είδε το Reuters, δεν διευκρίνισε το επίπεδο τιμών που θα χρησιμοποιούσε, αλλά ανέφερε ότι θα ανασταλεί αμέσως εάν προκαλέσει «ακούσιες διαταραχές της αγοράς» που βλάπτουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης