Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τρία νέα σημαντικά έργα για την Cenergy με κορωνίδα την υποθαλάσσια διασύνδεση 105 χλμ του Ostwind 3

Τρία νέα σημαντικά έργα για την Cenergy με κορωνίδα την υποθαλάσσια διασύνδεση 105 χλμ του Ostwind 3
Αλεξίου: Η Cenergy Holdings θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται τις megatrends για βιώσιμη ανάπτυξη και θα παραμείνει αρωγός στην «πράσινη μετάβαση» που συντελείται διεθνώς
Σχετικά Άρθρα

Η σημαντικά αυξημένη κερδοφορία της Cenergy στο τρίτο τρίμηνο (+44%) στα καθαρά κέρδη συνοδεύτηκε την ανακοίνωση της ανάληψης 3 νέων έργων που ανεβάζουν το ανεκτέλεστο στο 1,75 δισ.
Το σημαντικότερο από αυτά είναι η υποθαλάσσια διασύνδεση του Ostwind 3, υπεράκτιου αιολικού πάρκου, γιατί κατά πρώτον ανοίγει στα Ελληνικά Καλώδια την πόρτα να αναλάβει έργο στο οποίο εμπλέκεται ο Γερμανός Διαχειριστής δικτύου 50Hertz και κατά δεύτερον γιατί διαθέτει μήκος 105 χλμ. Πρόκειται δηλαδή για ένα μεγάλο έργο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει περιθώρια κέρδους 20%.
Η δυναμικότητά του είναι 150 - 220 KV. Το έργο αφορά το θαλάσσιο πάρκο της περιοχής Windanker, είναι 25 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η κατασκευή του έχει αναληφθεί από την 
Iberdrola Renovables και την γερμανική θυγατρική της  Windanker GmbH.

Σημαντικό όμως είναι και ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου Fenix στην Αργεντινή, από την TotalEnergies που θα έχει διάμετρο 24 ίνστες, δηλαδή 60 εκατοστά και αφορά μήκος 40 διλομέτρων στην Γη του Πυρός. Αποτελεί δε έναν από τους βασικούς παράγοντες για το γύρισμα σε κερδοφορία των Σωληνουργείων Κορίνθου.

Το τρίτο έργο αφορά τον αγωγό FSRU Αλεξανδρούπολης στην Ελλάδα, από την Saipem, δηλαδή την μεταφορά του υγροποιημένου αερίου από τον Πλωτό Σταθμό στην ξηρά.

Όπως ανέφερε η εταιρία σε σχέση με τις προοπτικές της αυτές διαγράφονται ως εξής:

Ο τομέας καλωδίων, παρά το ασαφές οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον, φαίνεται να ισχυροποιεί την επίδοση του στα καλωδιακά προϊόντα, καθώς η ζήτησή τους παραμένει ισχυρή. Από την άλλη, οι εξασφαλισμένες παραγγελίες για μεγάλα έργα σε συνδυασμό με την υψηλή αξιοποίηση της παραγωγικής ικανότητας σε όλα τα εργοστάσια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ισχυροποιούν ακόμα περισσότερο την κερδοφορία ολόκληρου του τομέα.

Παράλληλα, η ηλεκτροκίνηση στην Ευρώπη και η αποδεδειγμένη δυναμική της αγοράς των υπεράκτιων αιολικών πάρκων αναμένεται να τροφοδοτήσουν έτι περαιτέρω το ανεκτέλεστο υπόλοιπο. Στα πλαίσια αυτά, η Ελληνικά Καλώδια απέκτησε βιομηχανική έκταση κοντά στο εργοστάσιο της Θήβας, που χρησιμοποιείτο προηγουμένως από εταιρεία σε καθεστώς εκκαθάρισης, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή χερσαίων καλωδίων χαμηλής τάσης και καλωδίων τηλεπικοινωνιών καθώς και ως αποθήκη πρώτων υλών και ημιτελών προϊόντων.

Καθώς στους επόμενους μήνες ανατίθενται περισσότερα έργα, η Διοίκηση μένει προσηλωμένη τόσο στον έλεγχο του κόστους, όσο και στην επιλεκτική πραγματοποίηση επενδύσεων, εστιάζοντας πλέον κυρίως στη δυνατότητα επέκτασης της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου υποβρύχιων καλωδίων στην Κόρινθο. Παράλληλα, σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων, συνεχίζονται οι συζητήσεις για τη συνεργασία με την Ørsted για την κατασκευή εργοστασίου υποβρυχίων inter array καλωδίων στο Maryland των ΗΠΑ.

Ο τομέας σωλήνων χάλυβα αφήνει πίσω το πρώτο δύσκολο εξάμηνο, κατά τη διάρκεια του οποίου εστίασε στην εξασφάλιση της αξιοποίησης της παραγωγικής ικανότητας και πλέον προσβλέπει σε θετικά αποτελέσματα μέχρι το τέλος του έτους, καθώς τους τελευταίους μήνες διαμόρφωσε ένα σταθερό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών που συνδυάζεται με ένα μείγμα έργων με υψηλότερο περιθώριο κέρδους. Καθώς οι συνθήκες της αγοράς βελτιώνονται, το ανεκτέλεστο μεγαλώνει, επιτρέποντας στην εταιρεία μια συγκρατημένη αισιοδοξία για το επόμενο έτος.

Συνολικά, η Cenergy Holdings εξακολουθεί να επικεντρώνει την προσοχή της στην αύξηση της αξίας έναντι της αύξησης των πωλήσεων, ώστε να συνεχίσει να δημιουργεί κέρδη από τον ρόλο της ως «energy enabler» καθώς και από τις επενδύσεις της στις αναπτυσσόμενες αγορές της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και της ηλεκτροκίνησης. Ο Όμιλος θα συνεχίσει να λειτουργεί υπεύθυνα και βιώσιμα προς και με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και να αναπτύσσει καινοτόμες λύσεις προστιθέμενης αξίας στο δυναμικά εξελισσόμενο οικοσύστημα της ενεργειακής μετάβασης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης