Ενέργεια

Tarek al-Mala (Αίγυπτος) στο Bloomberg: Εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε Ελλάδα και Κύπρο σε πέντε χρόνια

Tarek al-Mala (Αίγυπτος) στο Bloomberg: Εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε Ελλάδα και Κύπρο σε πέντε χρόνια
Η Αίγυπτος στοχεύει στην εξαγωγή υδρογόνου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου δήλωσε πως τα νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα επιτρέψουν στη χώρα να καταστεί σημαντικός προμηθευτής ενέργειας και υδρογόνου στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Αίγυπτος θέλει να στείλει ηλεκτρική ενέργεια στην Κύπρο και την Ελλάδα μέσω ενός υποθαλάσσιου καλωδίου. Αποτελεί ακόμη στόχο της να εξάγει υδρογόνο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

«Υπάρχει μεγάλη πρόοδος όσον αφορά αυτή τη συνδεσιμότητα», δήλωσε ο Tarek al-Mala σε συνέντευξή του στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP27. Οι συζητήσεις για το καλώδιο προχωρούν και η Αίγυπτος θα μπορούσε να είναι έτοιμη να στείλει ενέργεια στην Ευρώπη σε πέντε χρόνια, είπε. Δεν είναι ακόμη σαφές ποιος θα χρηματοδοτήσει το καλώδιο.

Η εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Masdar με έδρα το Άμπου Ντάμπι ηγείται μιας κοινοπραξίας που κατασκευάζει ένα αιολικό πάρκο ύψους 11 δισ. δολαρίων στην Αίγυπτο. Έχει σχεδιαστεί για να παράγει 10 γιγαβάτ ισχύος, δηλαδή περίπου το ένα πέμπτο της ισχύος που διαθέτει σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το εν λόγω έργο θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχους να αποτελείται περίπου το 40% του ενεργειακού της μείγματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030, δήλωσε ο al-Mala. Αρχικά ο στόχος είχε τεθεί για το 2035, κάτι το οποίο άλλαξε.Η χώρα στοχεύει να αποτελέσει κόμβο για τις μεταφορές υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος πρόσθεσε πως επιδιώκει να αυξήσει τις ισραηλινές προμήθειες LNG στους τερματικούς σταθμούς της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης