Ενέργεια

Reuters: Τρέχουν οι Ευρωπαίοι για να γεμίσουν ρωσικό ντίζελ πριν το εμπάργκο

Reuters: Τρέχουν οι Ευρωπαίοι για να γεμίσουν ρωσικό ντίζελ πριν το εμπάργκο
Το ντίζελ από τη Ρωσία έχει αποτελέσει το 44% των συνολικών εισαγωγών οδικών καυσίμων στην Ευρώπη μέχρι στιγμής τον Νοέμβριο

Να γεμίσουν τις δεξαμενές με ρωσικό ντίζελ, τρέχουν οι Ευρωπαίοι traders, πριν τεθεί σε λειτουργία η απαγόρευση το Φεβρουάριο, σύμφωνα με το Reuters. Και όλα αυτά γίνονται, καθώς είναι εξαιρετικά περιορισμένες οι εναλλακτικές πηγές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικών προϊόντων πετρελαίου, στα οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό για το ντίζελ της, έως τις 5 Φεβρουαρίου. Αυτό θα ακολουθήσει την απαγόρευση του ρωσικού αργού που θα τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο.

Οι φορτώσεις ρωσικού ντίζελ που προορίζονται για την περιοχή αποθήκευσης Άμστερνταμ-Ρότερνταμ-Αμβέρσα (ARA) αυξήθηκαν σε 215.000 bpd από την 1η Νοεμβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου, αυξημένες κατά 126% από τον Οκτώβριο, δήλωσε η Pamela Munger, ανώτερη αναλύτρια αγοράς στην εταιρεία ενεργειακών αναλύσεων Vortexa.

Η άνοδος του ρωσικού ντίζελ

Το ντίζελ από τη Ρωσία έχει αποτελέσει το 44% των συνολικών εισαγωγών οδικών καυσίμων στην Ευρώπη μέχρι στιγμής τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με 39% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Αν και η εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά καύσιμα έχει μειωθεί από περισσότερο από 50% πριν από την εισβολή της Μόσχας τον Φεβρουάριο στην Ουκρανία, η Ρωσία εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ντίζελ της ηπείρου.

Η ΕΕ θα πρέπει να εξασφαλίσει περίπου 500-600 kb/d ντίζελ για να αντικαταστήσει τους ρωσικούς όγκους. Αυτές οι αλλαγές θα προέλθουν από τις ΗΠΑ καθώς και ανατολικά του Σουέζ, κυρίως τη Μέση Ανατολή και την Ινδία», δήλωσε ο Eugene Lindell, αναλυτής της αγοράς διύλισης και προϊόντων. στο FGE, είπε.

Μέρος της εισροής έρχεται καθώς η ICE Futures Europe απαγορεύει το πετρέλαιο χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο ρωσικής προέλευσης εν όψει των κυρώσεων της ΕΕ.

Από τις 30 Νοεμβρίου, οι έμποροι πρέπει να αποδείξουν στην ICE ότι κανένα ρωσικό προϊόν δεν έχει εισέλθει σε δεξαμενές στην ευρύτερη περιοχή της ARA - συμπεριλαμβανομένου του Flushing και της Γάνδης - που θα χρησιμοποιηθούν για παράδοση Ιανουαρίου μέσω του συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης ICE.

Το ρωσικό πετρέλαιο μπορεί ακόμα να φτάσει στις δεξαμενές αποθήκευσης ARA τον Δεκέμβριο, αλλά πρέπει να μεταφερθεί σε άλλες δεξαμενές από τις οποίες δεν μπορεί να γίνει παράδοση, σύμφωνα με το ICE.

Ορισμένοι παράγοντες της αγοράς αναμένουν μικρό αντίκτυπο από την κίνηση του ICE, δεδομένου των χαμηλών επιπέδων αποθήκευσης στην ARA τόσο για το ρωσικό όσο και για το μη ρωσικό πετρέλαιο καθώς και της μείωσης των παραδοτέων όγκων.Τον Ιανουάριο του 2022, παραδόθηκαν 70.000 τόνοι πετρελαίου μέσω της ιστοσελίδας του Ice gasoil futures exchange.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης