Ενέργεια

Αυστρία: Ψαλίδι στα υπερέσοδα των Προμηθευτών από 1/12 - «Κερασάκι» ο στόχος των ΑΠΕ

Αυστρία: Ψαλίδι στα υπερέσοδα των Προμηθευτών από 1/12 - «Κερασάκι» ο στόχος των ΑΠΕ
Ο προφανής φόρος επί των εσόδων από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα ξεκινούσε από 140 ευρώ/MWh εάν οι εταιρείες δεν επένδυαν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η κυβέρνηση της Αυστρίας σχεδιάζει να περιορίσει τα έσοδα από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας των περισσότερων παραγωγών από την 1η Δεκεμβρίου για 13 μήνες, εάν η τιμή που επιτυγχάνεται, υπερβαίνει τα 180 ευρώ/MWh.

«Είναι γεγονός ότι πολλές εταιρείες στον ενεργειακό τομέα πραγματοποιούν αυτή τη στιγμή πολύ υψηλά κέρδη λόγω των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή (18/11) ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Magnus Brunner.

Η λογική του σχεδίου

Ο προφανής φόρος επί των εσόδων από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα ξεκινούσε από 140 ευρώ/MWh εάν οι εταιρείες δεν επένδυαν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πρόσθεσε. Θα κάλυπτε το 90% των εσόδων πάνω από τα δύο κατώτατα όρια.

Με αυτόν τον τρόπο, οι ηλεκτροπαραγωγοί θα αποκτούσαν ισχυρό κίνητρο για επενδύσεις στις ΑΠΕ, δεδομένου ότι στόχος της χώρας είναι να φτάσει στο 100% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα ενέργειας έως το 2030.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη δρομολογείται την ώρα που οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συμφώνησαν να περιορίσουν τα έσοδα από την παραγωγή αιολικής, ηλιακής και πυρηνικής ενέργειας σε 180 ευρώ/MWh από τον Δεκέμβριο έως τα τέλη Ιουνίου.

Συμφώνησαν επίσης μια υποχρεωτική μείωση της ζήτησης κατά 5% κατά τις ώρες αιχμής τον Δεκέμβριο-Μάρτιο, μετά την πρόσφατη αύξηση του ενεργειακού κόστους που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και στον απότομο περιορισμό των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Οι αυστριακές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ήταν κατά μέσο όρο 261,49 ευρώ/MWh μέχρι στιγμής φέτος – πολύ πάνω από το επίπεδο των 88,27 ευρώ/MWh την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Τομέας πετρελαίου και φυσικού αερίου

Η κυβέρνηση της Αυστρίας σχεδιάζει επίσης να περιορίσει τα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που στην Αυστρία στοχεύουν κυρίως τον ενεργειακό κολοσσό της χώρας OMV.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, η Αυστρία θα εισαγάγει φόρο 40% στα επιπλέον κέρδη τέτοιων εταιρειών, ο οποίος θα μπορούσε να μειωθεί στο 33% εάν οι εταιρείες επένδυαν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δήλωσε ο Kogler. Το μέτρο έχει σχεδιαστεί για να καλύψει τα κέρδη από την 1η Ιουλίου 2022.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης