Περιβάλλον

Γ. Στασινός (Πρόεδρος ΤΕΕ): Τα έργα πρέπει να γίνουν έγκαιρα και ποιοτικά, με όφελος για την κοινωνία

Γ. Στασινός (Πρόεδρος ΤΕΕ): Τα έργα πρέπει να γίνουν έγκαιρα και ποιοτικά, με όφελος για την κοινωνία
Ο κ. Στασινός αναφέρθηκε αναλυτικά στην πρόοδο και την εξέλιξη των έργων

«Τα έργα πρέπει να γίνουν έγκαιρα και ποιοτικά με όφελος για την κοινωνία», δήλωσε ο κ. Γιώργος Στασινός, στο πλαίσιο του 5th Athens Investment Forum, με τίτλο: «Βιώσιμη ανάπτυξη και ψηφιακός μετασχηματισμός», που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής και συνδιοργανώνουν το ΤΕΕ και η Vertical Solutions.

Ο κ. Στασινός αναφέρθηκε αναλυτικά στην πρόοδο και την εξέλιξη των έργων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πραγματικά και αντικειμενικά, η κατάσταση στα δημόσια έργα και τις συμβάσεις δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν, καθώς όπως είπε, η Ελλάδα πλέον επενδύει πολλά, με πολλά έργα και μελέτες.«Κανείς δεν είναι τέλειος, πάντα υπάρχουν θέματα προς επίλυση - είναι πραγματικά πολύ σημαντικές οι προκηρύξεις των έργων και μελετών που βγαίνουν - και οι διαγωνισμοί και οι αναθέσεις, που ήδη έγιναν ή γίνονται», τόνισε.

Και πρόσθεσε ότι: «Το ότι προχωρούν και ωριμάζουν πια σε ρεαλιστικούς χρόνους - όχι ακόμη βέλτιστους αλλά κάπως ρεαλιστικούς - είναι μεγάλη πρόοδος», καθώς όπως είπε: «Όλα αυτά είναι σημαντικά τόσο για τον τεχνικό κλάδο όσο και για το σύνολο της οικονομίας».

Επιπλέον ο πρόεδρος του ΤΕΕ επεσήμανε ότι μέσα από το τρέχον και το επόμενο ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και επιμέρους δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο σύνολο έργων. Που πρέπει να υλοποιηθούν πολύ γρήγορα και όλα μαζί, σχεδόν ταυτόχρονα, μέσα σε 5 ως 7 χρόνια, περίπου, συνολικά.

Όσον αφορά στην πολεοδομική μεταρρύθμιση που προωθείται από το ΥΠΕΝ με τη συνδρομή του ΤΕΕ, ο κ. Στασινός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι γίνεται προσπάθεια να ανατεθούν 300 μελέτες για τοπικά πολεοδομικά σχέδια από το Επιμελητήριο, ενώ συνήθως στη χώρα προχωρούσαν 30 κάθε χρόνο. Δηλαδή, αυτό που συμβαίνει σήμερα, θα το πετύχαινε το ΥΠΕΝ σε εκατό χρόνια, είπε, προσθέτοντας ότι προσπαθούμε να κάνουμε τα 100 χρόνια 4, δηλαδή να μειώσουμε στο 1/25 του χρόνου. Και έκανε γνωστό ότι πραγματοποιήσαμε 113 διαγωνισμούς και σε δύο μήνες έχουμε ήδη 100 προσωρινούς αναδόχους.

«Νομίζω ότι η ρότα που έχει χαραχθεί, παρά τις διεθνείς προκλήσεις, τον πληθωριστικό κύκλο και τις τιμές, την αβεβαιότητα στις διεθνείς σχέσεις και την υγεία, ειδικά για τη χώρα μας και τον εθνικό σχεδιασμό, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αλλάξει» ανέφερε.

Και κλείνοντας, επεσήμανε ότι: «Είμαι βέβαιος ότι αν προσπαθήσουμε όλοι μαζί με στόχους, πρόγραμμα, αφοσίωση και αποτελεσματικότητα έχω τη βεβαιότητα ότι θα καταφέρουμε ένα μοναδικό ιστορικά επίτευγμα: να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα σε λίγα χρόνια.»

 

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης