Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μολδαβία και Ουκρανία κατηγορούν τη Ρωσία για «εκβιασμό» καθώς η Gazprom απειλεί να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου

Μολδαβία και Ουκρανία κατηγορούν τη Ρωσία για «εκβιασμό» καθώς η Gazprom απειλεί να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου

 Η Μολδαβία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη Ρωσία για τον ενεργειακό εφοδιασμό

 

Η Μολδαβία και η Ουκρανία κατηγόρησαν την Τετάρτη τη Ρωσία για «εκβιασμό» αφού η κρατική ρωσική εταιρεία Gazprom απείλησε να μειώσει τις ροές φυσικού αερίου προς τη Μολδαβία μέσω Ουκρανίας την επόμενη εβδομάδα, ακριβώς το κρύο ενισχύθηκε και οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να αξιοποιούν τα αποθέματά τους.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει συμπίεση του ενεργειακού εφοδιασμού φέτος καθώς η Ρωσία μείωσε σταδιακά τις ροές φυσικού αερίου μέσω αρκετών αγωγών μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση στη Μόσχα ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης παραμένουν πιο ευάλωτες στο κλείσιμο των ρωσικών ροών και θα μπορούσαν να ξεμείνουν από φυσικό αέριο αυτόν τον χειμώνα, εάν δεν μπορούν να βρουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Την Τρίτη η Gazprom κατηγόρησε την Ουκρανία ότι διατηρεί τις προμήθειες φυσικού αερίου που προορίζονται για τη Μολδαβία και είπε ότι θα μπορούσε από τη Δευτέρα να αρχίσει να μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Μολδαβία που διέρχονται από την Ουκρανία. Η Ουκρανία αρνήθηκε ότι παρακρατούσε ρωσικό φυσικό αέριο που προορίζεται για τη Μολδαβία.

Αβάσιμες οι κατηγορίες

«Ο εκβιασμός με αέριο είναι μια καθιερωμένη ρωσική πρακτική που το Κρεμλίνο συνεχίζει να χρησιμοποιεί για γεωπολιτικούς σκοπούς», έγραψε ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, Γερμανός Γκαλουστσένκο, σε δήλωση στο Reuters την Τετάρτη.
Είπε ότι οι κατηγορίες της Gazprom ήταν αβάσιμες και ότι η Ουκρανία υπήρξε μια «αξιόπιστη χώρα διαμετακόμισης φυσικού αερίου» για την Ευρώπη.
Η πρωθυπουργός της Μολδαβίας Natalia Gavrilita είπε ότι η Ρωσία δεν έστειλε μηνύματα ότι θα σταματήσει να της προμηθεύει φυσικό αέριο, «αλλά η κυβέρνηση είναι έτοιμη για οποιοδήποτε σενάριο, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να χρησιμοποιεί ενεργειακούς πόρους ως εργαλείο εκβιασμού».

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αυξήθηκαν λόγω πιθανών διαταραχών στις ρωσικές ροές μέσω της Ουκρανίας.

Ο ρωσικός εφοδιασμός μέσω Ουκρανίας είναι ο τελευταίος λειτουργικός διάδρομος φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη.
Η Ρωσία προμήθευε περίπου το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης, κυρίως μέσω αγωγών, αλλά οι περισσότερες από αυτές τις ρωσικές εξαγωγές έχουν σταματήσει από την έναρξη του πολέμου.

Οι ροές στον αγωγό Yamal-Europe, που διασχίζει τη Λευκορωσία και την Πολωνία καθ' οδόν προς τη Γερμανία, έχουν αντιστραφεί για να ρέουν ανατολικά μεταξύ Πολωνίας και Γερμανίας από την αρχή του τρέχοντος έτους και μειώνονται.
Τόσο οι αγωγοί Nord Stream 1 όσο και Nord Stream 2, που κατασκευάστηκαν για την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Γερμανίας, υπέστησαν ζημιές από εκρήξεις και θα χρειαστούν μεγάλη ανοικοδόμηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης