Ενέργεια

Goldman: Εμπιστευτική ανάλυση για τους κινδύνους του πλαφόν στο αέριο

Goldman: Εμπιστευτική ανάλυση για τους κινδύνους του πλαφόν στο αέριο
Γιατί η επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο κρύβει κινδύνους σύμφωνα με τον κορυφαίο επενδυτικό οίκο

Σοβαρούς κινδύνους για την αγορά φυσικού αερίου ενδέχεται να ενεργοποιήσει η επιβολή πλαφόν όπως προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ανάλυση της Goldman Sachs, σύμφωνα με την οποία, το μόνο θετικό στοιχείο της πρότασης που παρουσιάστηκε από την Κομισιόν με την επιβολή πλαφόν στα 275 ευρώ/MWh που ενεργοποιείται εάν οι τιμές παραμένουν πάνω από αυτό το επίπεδο για 15 ημέρες και εάν παράλληλα για 10 ημέρες η διαφορά της τιμής του TTF από το LNG είναι πάνω από 58 ευρώ/MWh, είναι ότι αυτές οι προϋποθέσεις δεν ίσχυσαν καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2022 και δεν προβλέπεται να ισχύσουν το 2023.

 Πάντως κρατάει κάποιες επιφυλάξεις για το πως θα διαμορφωθούν τα πράγματα στην αγορά φυσικού αερίου σημειώνοντας ότι υπάρχουν κάποιοι θεμελιώδεις παράγοντες που δεν είναι απίθανο να συμβούν και να οδηγήσουν τις τιμές του TTF στο επίπεδο του πλαφόν. Ως παράδειγμα αναφέρει ότι θα μπορούσε το υπόλοιπο του χειμώνα στην Ευρώπη να είναι πολύ πιο κρύο απ΄ ότι συνήθως γεγονός που θα οδηγούσε σε τιμές TTF της τάξης των 250 ευρώ/MWh το καλοκαίρι του 2023. Επίσης στην περίπτωση που υπάρξει κάποια σημαντική διαταραχή στην προμήθεια LNG διεθνώς όπως για παράδειγμα το συνεχιζόμενο πρόβλημα της Freeport των ΗΠΑ, τότε εύκολα οι τιμές θα μπορούσαν να φθάσουν στα επίπεδα του πλαφόν δηλαδή των 275 ευρώ/MWh.

Η ανάλυση της Goldman Sachs πάντως σημειώνει ότι ακόμη και εάν δεν συμβούν ακραία γεγονότα που να πυροδοτήσουν αύξηση των τιμών, με δεδομένο το κλίμα που επικρατεί ακόμη και ένα μικρότερο γεγονός μπορεί να κάνει τους traders να προσεγγίσουν τις τιμές του πλαφόν.

Στη συνέχεια η ανάλυση παρουσιάζει τους λόγους για τους οποίους εκτιμάται ότι η επιβολή πλαφόν στο επίπεδο ανταλλαγών όπως προτάθηκαν από την ΕΕ είναι πιθανόν να προσθέσει επιβλαβείς επιπτώσεις όπως:


Οι λόγοι για τις επιβλαβείς επιπτώσεις

Πρώτον:
Επιπλέον ρευστότητα σε μια ήδη ρευστή και πιεσμένη αγορά. Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι η επιβολή του πλαφόν θα μειώσει την αναμενόμενη σταθερότητα του οικονομικού σήματος που προσφέρεται από το χρηματιστήριο με κίνδυνο να μετακινηθούν ποσότητες από το χρηματιστήριο σε συναλλαγές εκτός αγοράς.  

Δεύτερον: Αυξάνεται το ρίσκο της μείωσης στην προμήθειας φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι το πλαφόν θα επιβληθεί σε μελλοντικά συμβόλαια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι προμηθευτές φυσικού αερίου να αποκτήσουν κίνητρο μείωσης των ποσοτήτων που πωλούνται στην αγορά επόμενου μήνα προκειμένου να διαθέσουν τις ποσότητες αερίου σε περιοχές όπου δεν υπάρχει πλαφόν. Το γεγονός αυτό θα αύξανε ακόμη περισσότερο τη μεσοπρόθεσμη στενότητα της αγοράς.  

Τρίτον: Θα διαταραχθούν εμπορικές συμβάσεις. Συγκεκριμένα η επιβολή πλαφόν μπορεί να επηρεάσει διαμορφωμένες συμφωνίες και υφιστάμενα συμβόλαια. Επίσης μπορεί να επηρεάσει την αξία υφιστάμενων αντισταθμίσεων δημιουργώντας επιπλέον ρίσκο στη διαχείριση των κινδύνων και επηρεάζοντας την αποτελεσματικότητα παρεμβάσεων που έχουν ήδη γίνει σε αυτή την κατεύθυνση. Με άλλα λόγια η επιβολή πλαφόν μπορεί να μειώσει την αξία αντισταθμίσεων που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα ή και να αποθαρρύνουν τους συμμετέχοντες στην αγορά για μελλοντικές αντισταθμίσεις

Τέλος σύμφωνα με την Goldman Sachs η επιβολή πλαφόν στις τιμές χωρίς παράλληλα την επιβολή πλαφόν στη ζήτηση όχι μόνο δεν θα λύσει το πρόβλημα του ελλείμματος φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αλλά αντιθέτως υπάρχει κίνδυνος να κάνει το έλλειμμα χειρότερο αφού παρέχει κίνητρα για αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης