Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Στον ΣΕΒ σήμερα 30/11 ο Κ. Σκρέκας - Τα διμερή με εξαίρεση πλαφόν στα βασικά αιτήματα της βιομηχανίας

Στον ΣΕΒ σήμερα 30/11 ο Κ. Σκρέκας - Τα διμερή με εξαίρεση πλαφόν στα βασικά αιτήματα της βιομηχανίας

Στο επίκεντρο οι συμβάσεις των ενεργόβορων βιομηχανιών με τη ΔΕΗ και η μείωση της ζήτησης

 

Στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ θα παραβρεθεί σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ως επίσημος προσκεκλημένος του Συνδέσμου. Η παρουσία αυτή του υπουργού υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να ήταν και εθιμοτυπικού χαρακτήρα, αφού ο ΣΕΒ έχει καθιερώσει τις κατά καιρούς προσκλήσεις υπουργών σε Γενικά Συμβούλια.

Στην παρούσα συγκυρία, ωστόσο, της ενεργειακής κρίσης που έχει εκτοξεύσει το διαχρονικά υψηλό ενεργειακό κόστος των ελληνικών επιχειρήσεων ακόμη υψηλότερα, η παρουσία μόνο εθιμοτυπική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Είναι πολλά τα αιτήματα της βιομηχανίας προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για την μείωση του ενεργειακού κόστους, ενώ έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα ο χρόνος για τις συμβάσεις των ενεργόβορων επιχειρήσεων με τη ΔΕΗ, που λήγουν στο τέλος Δεκεμβρίου.
Περίπου 100 στελέχη επιχειρήσεων- μελών του ΣΕΒ έχουν λάβει πρόσκληση από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Δημήτρη Παπαλεξόπουλο να συμμετάσχουν στο σημερινό Γενικό Συμβούλιο, όπου θα έχουν την ευκαιρία να θέσουν άμεσα στον καθ ύλιν αρμόδιο υπουργό όλα τα ζητήματα που συνδέονται με το ενεργειακό κόστος.

Σε προτεραιότητα αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της εξαίρεσης των διμερών συμβολαίων από το πλαφόν αποζημίωσης στην χονδρεμπορική αγορά, προκειμένου η βιομηχανία να αποκτήσει μια πραγματική και όχι εικονική εναλλακτική ηλεκτροδότησης, αίτημα που έχει ήδη υποβληθεί στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ από την Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ.

Απαντήσεις περιμένουν από τον υπουργό οι επιχειρήσεις και για το θέμα του net metering, καθώς δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στις υποσχέσεις του για εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκών ισχύος έως 10 MW από τα 3 MW σήμερα.

Πληθώρα παραπόνων αναμένεται να μεταφερθούν στον υπουργό από εταιρίες που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν ούτε τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκού ισχύος 3 MW λόγω του κορεσμού των δικτύων, με αποτέλεσμα να παραμένουν εγκλωβισμένες στις υψηλές τιμές που διαμορφώνει η χονδρεμπορική αγορά.


Επιδοτήσεις λογαριασμών

Οι επιχειρήσεις αναμένεται να θέσουν στον υπουργό και το ζήτημα των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος, οι οποίες βαίνουν μειούμενες και μακράν από τα επίπεδα των οικιακών, επισημαίνοντας τις συνέπειες στην παραγωγή και την απασχόληση. Ένα επίσης ζήτημα που απασχολεί την βιομηχανία μέσης και υψηλής τάσης και αναμένεται να τεθεί στον υπουργό είναι η υποχρεωτική μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό 5% από 1ης Δεκεμβρίου 2022 και έως τις 31 Μαρτίου 2023 καθώς και η υποχρεωτική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% το ίδιο διάστημα, όταν αποφασιστεί από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.

Η βιομηχανία, στην συνάντηση που είχε η Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ με τον υπουργό Κώστα Σκρέκα στο τέλος Οκτωβρίου, εμφανίστηκε πρόθυμη να συμμετάσχει στον μηχανισμό βραχυπρόθεσμης διακοψιμότητας για την εξοικονόμηση ενέργειας. Επεσήμανε ωστόσο την ανάγκη λειτουργίας του μηχανισμού με τρόπο που δεν πλήττει την εύρυθμη λειτουργία της. Η προσαρμογή στα μέτρα, σύμφωνα με την Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ, είναι απαραίτητο να επιτευχθεί χωρίς σοβαρή επιβάρυνση της παραγωγικής δραστηριότητας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, κάτι που θα εγκυμονούσε σημαντικούς κινδύνους επιβίωσης, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης