Ενέργεια

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Τι ζητούν από την Κομισιόν η Ελλάδα και ακόμα 6 χώρες

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Τι ζητούν από την Κομισιόν η Ελλάδα και ακόμα 6 χώρες
Η πρόταση της Κομισιόν προέβλεπε την επιβολή ενός πλαφόν ύψους 275 ευρώ/MWh.

Πυρετός διεργασιών ενόψει της Συνόδου των ΥΠΕΝ της ΕΕ στις 13 Δεκεμβρίου με επτά ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Βέλγιο, Ιταλία, Πολωνία, Σλοβενία, Μάλτα και Λιθουανία) να ασκούν νέες πιέσεις για επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα δύο εναλλακτικά σενάρια που προτείνουν οι 7 για την εφαρμογή του πλαφόν, είναι είτε μια σταθερή τιμή στα 160 ευρώ/MWh είτε το δυναμικό πλαφόν, το οποίο θα έχει μία σταθερή και μία μεταβλητή συνιστώσα, η οποία θα λαμβάνει υπ’ όψιν τον μέσο όρο τιμών του φυσικού αερίου και του LNG, σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της Κομισιόν προέβλεπε την επιβολή ενός πλαφόν ύψους 275 ευρώ/MWh.

Παράλληλα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Καθημερινής», τα επτά κράτη συζήτησαν δύο εναλλακτικά σενάρια για τον τρόπο που επιθυμούν να εφαρμοστεί το πλαφόν στο φυσικό αέριο, εξετάζοντας είτε μια σταθερή τιμή ανώτατου ορίου στα 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα είτε το δυναμικό πλαφόν, το οποίο θα έχει μία σταθερή και μία μεταβλητή συνιστώσα, η οποία θα λαμβάνει υπ’ όψιν τον μέσο όρο τιμών όλων των βασικών benchmarks σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία (HH, NWE, JJK και MED).

Αναλυτικότερα, το δυναμικό πλαφόν, όπως αναφέρεται στην πρόταση των επτά χωρών, θα μπορούσε να αποτελείται από ένα σταθερό τμήμα της τιμής, που θα αντιστοιχεί στο 75% και θα μπορούσε υποθετικά να τεθεί στα 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα, και ένα μεταβλητό (25%) το οποίο θα επικαιροποιείται με βάση τον μέσο όρο των δεικτών αναφοράς, οι οποίοι θα έχουν διαφορετική βαρύτητα στον υπολογισμό (10% για το Henry Hub και 30% για τα υπόλοιπα σημεία αναφοράς). Με αυτό τον τρόπο, το ανώτατο όριο θα λαμβάνει υπ’ όψιν τις συνθήκες στη διεθνή αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου και θα προσαρμόζεται ανάλογα με τις εξελίξεις σε αυτήν με προβλέψιμο τρόπο. Παράλληλα, προτείνεται το πλαφόν να εφαρμόζεται όχι μόνο στις μελλοντικές συναλλαγές, αλλά σε όλα τα προϊόντα του TTF και στις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης