Ενέργεια

Bloomberg: Διψήφιες απώλειες για τα μεγαλύτερα ESG funds

Bloomberg:  Διψήφιες απώλειες για τα μεγαλύτερα ESG funds

Τα 10 μεγαλύτερα κεφάλαια ESG ανά περιουσιακά στοιχεία, έχουν όλα διψήφια ζημιά

Τα κονδύλια που συνδέονται με περιβαλλοντικές, κοινωνικές αρχές και αρχές διακυβέρνησης προορίζονται, εξ ορισμού, να ελαχιστοποιούν τους κινδύνους που συνδέονται με αυτούς τους τρεις παράγοντες. Το 2022, η προσέγγιση συνέβαλε ελάχιστα στην προστασία των επενδυτών από τη διολίσθηση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα 10 μεγαλύτερα κεφάλαια ESG ανά περιουσιακά στοιχεία, έχουν όλα διψήφια ζημιά, με οκτώ από αυτά να υποχωρούν ακόμη περισσότερο από την πτώση 14,8% του S&P 500. Σε αυτά περιλαμβανονται το χρηματιστηριακό κεφάλαιο iShares ESG Aware MSCI USA (ESGU) των 20,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων της BlackRock και το χρηματιστηριακό ETF (ESGV) του Ομίλου Vanguard 5,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Brown Advisory Sustainable Growth Fund (BAFWX) 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων είχε τη χειρότερη απόδοση, έχοντας υποχωρήσει 28,1% φέτος από το κλείσιμο των εργασιών στις 5 Δεκεμβρίου. Το αμοιβαίο κεφάλαιο είχε περισσότερα από τα δύο πέμπτα του ενεργητικού του σε λογισμικό, ημιαγωγούς και μετοχές του Διαδικτύου μόλις στα τέλη Οκτωβρίου. Ο κλάδος της τεχνολογίας έχει πληγεί ιδιαίτερα φέτος εν μέσω αυξανόμενων επιτοκίων, ανησυχιών για τον πληθωρισμό και την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ.
Ήταν μια «κακή χρονιά για τις μετοχές ανάπτυξης» και το Brown Advisory Fund είναι το πιο «προσανατολισμένο στην ανάπτυξη» από τα 10 ταμεία της λίστας, δήλωσε ο Jon Hale, διευθυντής έρευνας βιωσιμότητας για την Αμερική στην Morningstar Inc.

Το The Parnassus Core Equity Η Pioneer και η TIAA Social Choice Equity επικεντρώνονται περισσότερο στην «αξία», αναζητώντας μετοχές που διαπραγματεύονται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τα κέρδη και άλλες χρηματοοικονομικές μετρήσεις και κατέγραψαν ελαφρώς μικρότερες απώλειες.

Οι μειώσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων σημειώνονται κατά την πιο ταραχώδη περίοδο για τον S&P 500 από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Ο αμερικανικός δείκτης έχει σημειώσει κίνηση τουλάχιστον 1% —τόσο προς τα πάνω όσο και προς τα κάτω— σχεδόν τις μισές ημέρες διαπραγμάτευσης από την έναρξη της χρονιάς.

Αποδόσεις

Από τα 10 μεγαλύτερα κεφάλαια ESG ανά περιουσιακά στοιχεία, μόνο ένα είναι ταμείο σταθερού εισοδήματος, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Morningstar Direct. Το TIAA-CREF Core Impact Bond Fund (TSBIX) 5,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων σημείωσε πτώση 13% φέτος, λιγότερο από τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια.
Η απόδοση των 10 μεγαλύτερων αμοιβαίων κεφαλαίων συγκρίνεται με τη μέση πτώση 12% των μετοχικών κεφαλαίων με σήμανση ESG με περιουσιακά στοιχεία άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι στιγμής το 2022, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg.

Παρά τις απώλειες, ένα έγγραφο που κυκλοφόρησε αυτόν τον μήνα από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών ανέφερε ότι οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να χρεωθούν «υψηλότερες προμήθειες για κεφάλαια με δείκτες ESG σε αντάλλαγμα για τα οικονομικά και μη οικονομικά τους οφέλη».

Οι καθηγητές του Harvard Business School που βοήθησαν στη συγγραφή της μελέτης με τίτλο How Do Investors Value ESG διαπίστωσαν ότι οι επενδυτές -κατά μέσο όρο- θα πληρώνουν 20 μονάδες βάσης περισσότερες ετησίως για κεφάλαια με εντολή ESG σε αντίθεση με κεφάλαια χωρίς εντολή ESG.
«Όταν ενσωματώνουμε την πιθανότητα ότι οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να δεχτούν χαμηλότερες οικονομικές αποδόσεις σε αντάλλαγμα για τα ψυχικά και κοινωνικά οφέλη του ESG, διαπιστώνουμε ότι η σιωπηρή αξία που δίνουν οι επενδυτές στις μετοχές ESG είναι ακόμα υψηλότερη», έγραψαν οι συγγραφείς.
Για τους αισιόδοξους του ESG, η έκθεση NBER εξηγεί γιατί τα χρήματα συνεχίζουν να κυλούν στα κεφάλαια ESG παρά την κακή απόδοση. Φέτος, 44 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν διατεθεί σε ETF με σήμανση ESG, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.
Το αν αυτή η τάση θα συνεχιστεί σχεδόν σίγουρα εξαρτάται από το πόση υπομονή έχουν οι επενδυτές εάν οι απώλειες συνεχίσουν να αυξάνονται.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης