Τελευταία Νέα

Γερμανία: Η H2Global ξεκινά το πρώτο πρόγραμμα επιδότησης πράσινου υδρογόνου στον κόσμο με διαγωνισμό εισαγωγής αμμωνίας

Γερμανία: Η H2Global ξεκινά το πρώτο πρόγραμμα επιδότησης πράσινου υδρογόνου στον κόσμο με διαγωνισμό εισαγωγής αμμωνίας

Η πρώτη δόση των 900 εκατ. ευρώ του προγράμματος θα ακολουθήσει τα δεκαετή συμβόλαια προμήθειας πράσινης αμμωνίας που προέρχεται από Η2

 

Η γερμανική κυβέρνηση ξεκίνησε το πρώτο πρόγραμμα επιδότησης πράσινου υδρογόνου H2Global, με την έναρξη διαγωνισμού για την εισαγωγή πράσινης αμμωνίας H2 από διεθνείς παραγωγούς.

Ωστόσο, προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, το Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Δράσης για το Κλίμα (BMWK) της Γερμανίας επέβαλε αυστηρά κριτήρια προσθετικότητας στην πράσινη αμμωνία που παράγεται.
Στην πραγματικότητα, οι κανόνες είναι οριακά πιο αυστηροί από εκείνους που έχει προτείνει η ΕΕ για τους εγχώριους παραγωγούς.

Η έναρξη της πρώτης δόσης των 900 εκατ. ευρώ του προγράμματος δημοπρασιών H2Global σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για τους σημερινούς και μελλοντικούς χρήστες υδρογόνου στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών χημικών, διυλιστηρίων και παραγωγών χάλυβα, καθώς και για διεθνείς παραγωγούς πράσινου υδρογόνου που ελπίζουν να πουλήσουν στην ευρωπαϊκή αγορά.

Οι παραδόσεις πράσινης αμμωνίας αναμένεται να ξεκινήσουν το 2024 με δεκαετή συμβόλαια, σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιεύθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού.

Στο πλαίσιο του μοναδικού συστήματος διπλών δημοπρασιών, μια εταιρεία ειδικού σκοπού που ανήκει στη γερμανική κυβέρνηση, η Hydrogen Intermediary Network Company (HintCo), θα αγοράσει πράσινο υδρογόνο ή τα παράγωγά του από διεθνείς παραγωγούς μέσω δεκαετών συμφωνιών αγοράς υδρογόνου (HPAs), προτού το πουλήσει σε Ευρωπαίους πελάτες, οι οποίοι θα υποβάλουν προσφορά για βραχυπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας μέσω χωριστού διαγωνισμού.

Οι παραδόσεις μπορούν να γίνονται σε λιμάνια στη Γερμανία, το Βέλγιο ή την Ολλανδία σε απροσδιόριστους πελάτες «με έδρα την ΕΕ» — πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει θυγατρικές γερμανικών εταιρειών με δραστηριότητες σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Δημοπρασίες και συμβάσεις

Η HintCo σκοπεύει να ολοκληρώσει τις δημοπρασίες HPA έως τα μέσα του 2023 και στη συνέχεια να ξεκινήσει τις δημοπρασίες προμηθειών το 2024/2025.
Οι συμβάσεις προμήθειας θα ανατεθούν στους πλειοδότες, αλλά σε περίπτωση που υπολείπονται του κόστους του HPA, η διαφορά θα καλυφθεί από την HintCo χρησιμοποιώντας κεφάλαια από τη γερμανική κυβέρνηση.

Θέτοντας τον εμπορικό κίνδυνο της διαπραγμάτευσης H2 στην HintCo, η H2Global στοχεύει να παρέχει στους διεθνείς παραγωγούς πράσινου υδρογόνου μακροπρόθεσμη βεβαιότητα τιμής και ζήτησης για την ανάγκη ανάπτυξης των έργων τους, εξασφαλίζοντας παράλληλα προσφορά για ευρωπαίους πελάτες. Η ΕΕ στοχεύει 10 εκατομμύρια τόνους εισαγωγών πράσινου υδρογόνου έως το 2030.

Ο διαγωνισμός δεν καθορίζει καθορισμένες ποσότητες πράσινης αμμωνίας, αλλά πρόκειται επίσης να ξεκινήσει πλειστηριασμούς για αγορές πράσινης μεθανόλης —που παρασκευάζεται από ανανεώσιμο υδρογόνο, οξυγόνο και άνθρακα (CH3OH)— και βιώσιμα καύσιμα αεροσκαφών επί του παρόντος.

Η H2Global αναμένεται να παραδώσει περίπου 500 MW σχετικής δυναμικότητας ηλεκτρολύτη σε όλο τον κόσμο, αλλά αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί εάν η γερμανική κυβέρνηση παράσχει στο πρόγραμμα περισσότερα κεφάλαια.

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θέλει να τετραπλασιάσει τα κεφάλαια που διαθέτει η H2Global σε 4 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά η ΕΕ δεν έχει δώσει ακόμη το πράσινο φως βάσει των κανονισμών της για τις κρατικές ενισχύσεις. Εάν το σύστημα επεκταθεί, θα μπορούσε να αναμένεται να υποστηρίξει συνολικά 2 GW χωρητικότητας ηλεκτρολύτη.


www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης