Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Έκθεση: Στα 6-9 δισεκατομμύρια ευρώ οι απώλειες για την Γαλλία η καθυστέρηση στις ΑΠΕ

Έκθεση: Στα 6-9 δισεκατομμύρια ευρώ οι απώλειες για την Γαλλία η καθυστέρηση στις ΑΠΕ
Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Γαλλία ανέρχεται στο 19% της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας της χώρας

Η Γαλλία χάνει 6-9 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από τις εισαγωγές φυσικού αερίου λόγω της αποτυχίας της χώρας να επιτύχει τους στόχους της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που συμφωνήθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με νέα μελέτη δεξαμενής σκέψης που παρουσιάστηκε την Πέμπτη (8 Δεκεμβρίου).

Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Γαλλία ανέρχεται στο 19% της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας της χώρας, πολύ κάτω από τον στόχο του 23% που το Παρίσι συμφώνησε να επιτύχει μέχρι το 2020 βάσει της οδηγίας της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.Η υστέρηση αυτή θα πρέπει συνεπώς να αντισταθμιστεί από άλλες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε την Πέμπτη (8 Δεκεμβρίου) από διάφορες δεξαμενές σκέψης – το Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τις Διεθνείς Σχέσεις (IDDRI), το Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ, το Ινστιτούτο για τα Οικονομικά του Κλίματος (I4CE) και το Γαλλικό Παρατηρητήριο Οικονομικών Συγκυριών (OFCE).

Το κόστος της καθυστέρησης της Γαλλίας στην επίτευξη του στόχου της θα ανέλθει σε 6-9 δισεκατομμύρια ευρώ σε εισαγωγές φυσικού αερίου ετησίως, για μια τιμή φυσικού αερίου μεταξύ 100 και 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), σύμφωνα με τον Andreas Rüdinger από το IDDRI.

Το φυσικό αέριο και όχι η ηλεκτρική ενέργεια είναι η σωστή μέτρηση, σύμφωνα με τον ερευνητή, διότι «το γαλλικό έλλειμμα αφορά κυρίως τον τομέα της θερμότητας από ανανεώσιμες πηγές που θα μπορούσε να υποκατασταθεί από το φυσικό αέριο ή το μαζούτ».

Μόνο σε αυτόν τον τομέα, το παρατηρούμενο έλλειμμα είναι 70 τεραβατώρες (TWh), ενώ 65 TWh θα μπορούσαν να καλυφθούν από αυτές τις δαπανηρές εισαγωγές φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον ερευνητή.Εξάλλου, θα μπορούσε να πάρει χρόνο μέχρι η Γαλλία να καλύψει αυτό το κενό, καθώς το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που συζητείται επί του παρόντος στην Εθνοσυνέλευση σιωπά για το θέμα, πρόσθεσε ο Rüdinger.

Επιπλέον, για να επιτευχθεί ο στόχος του 54% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για το 2030, η Γαλλία θα πρέπει επίσης να επενδύσει επιπλέον 7-11 δισ. ευρώ ετησίως, επισήμανε το I4CE.Συν τοις άλλοις, η κυβέρνηση θα πρέπει να δαπανήσει 500 εκατ. ευρώ για να επιτύχει τους στόχους της με την αγορά των λεγόμενων «στατιστικών μεγαβάτ» από το «πλεόνασμα» που παράγουν άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Ιταλία, σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί γι’ αυτές.

Πιθανές κυρώσεις;

Ωστόσο, δεδομένου του δεσμευτικού χαρακτήρα αυτών των στόχων της ΕΕ, υπάρχει ο κίνδυνος τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να επιβάλουν κυρώσεις στη Γαλλία για τη μη επίτευξή τους.

Ερωτηθείσα από τη EURACTIV Γαλλίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να πει αν προβλέπονται κυρώσεις και σε ποιο ύψος. «Εάν υπάρξουν κυρώσεις, θα τις ανακοινώσουμε όταν εγκριθούν», δήλωσε εκπρόσωπος.

Μια χρηματική ποινή θα μπορούσε να ανέλθει περίπου στην τιμή των «στατιστικών μεγαβάτ», δήλωσε το IDDRI.Ακόμα, η Γαλλία θα πρέπει επίσης να επενδύσει περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα ετησίως για να επιτύχει τους στόχους της για την απαλλαγή από τον άνθρακα, σύμφωνα με το I4CE.

Κατά τη διάρκεια της φετινής προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron υποσχέθηκε να αυξήσει τις επενδύσεις και τη δημόσια συγχρηματοδότηση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά 10 δισ. ευρώ ετησίως από το 2023.«Όπως έχουν διαμορφωθεί οι συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου, η αύξηση θα είναι 3,5 δισ. Το ένα τρίτο από αυτό που είχε προγραμματιστεί», αναφέρει η δεξαμενή σκέψης.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης