Ενέργεια

Equinor: Η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου αντιμετωπίζει κινδύνους από το ανώτατο όριο τιμών

Equinor: Η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου αντιμετωπίζει κινδύνους από το ανώτατο όριο τιμών

Σε κίνδυνο η ρευστότητα της αγοράς

 

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανώτατο όριο τιμής φυσικού αερίου κινδυνεύει να μειώσει τη ρευστότητα στην αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης, θέτοντας απειλή για τη λειτουργία της, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής συναλλαγών της νορβηγικής εταιρείας πετρελαίου Equinor, αλλά οι δικές της παραδόσεις φυσικού αερίου δεν θα επηρεασθούν .

Ο στόχος του ανώτατου ορίου είναι να προστατεύσει τους ευρωπαίους καταναλωτές από την άνοδο των τιμών της ενέργειας που αντιμετώπισαν από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και η οποία βοήθησε να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό.

Για την Equinor, η μεγαλύτερη ανησυχία είναι τι συμβαίνει με τη ρευστότητα στην αγορά φυσικού αερίου, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Helge Haugane, επικεφαλής εμπορίας φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας της Equinor.

Ο Haugane είχε προηγουμένως σημάνει συναγερμό για τη ρευστότητα της αγοράς. Τον Σεπτέμβριο, προειδοποίησε ότι περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ που συνδέονται με τις κλήσεις περιθωρίου που πληρώνουν οι traders για να προστατεύσουν από χρεοκοπίες θα μπορούσαν να συμπιέσουν τη ρευστότητα της αγοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας .

Ωστόσο, είπε ότι αυτό δεν είναι πλέον ένα «μεγάλο ζήτημα», με τα περιθώρια πλέον μόνο «ένα κλάσμα» από τα επίπεδα του Αυγούστου.

«Νομίζω ότι το ανώτατο όριο τιμής είναι αυτό στο οποίο πρέπει να δώσουμε προσοχή», είπε ο Haugane.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να εισαχθεί ανώτατο όριο στο συμβόλαιο του πρώτου μήνα στον κόμβο εμπορίας φυσικού αερίου της Ευρώπης, το Dutch Title Transfer Facility (TTF), το οποίο θέτει το σημείο αναφοράς για την Ευρώπη και είναι το συμβόλαιο με τη μεγαλύτερη ρευστότητα της αγοράς. Όμως τα κράτη μέλη διαφωνούν στις λεπτομέρειες.

Μεταφορά και διμερή συμβόλαια

«Από την σκοπιά της Equinor, θα πρέπει να είμαστε ακόμα σε θέση να μεταφέρουμε το αέριο μας στις αγορές και θα πρέπει να μεταφέρουμε το αέριο στις αγορές όπου χρειάζεται περισσότερο», είπε ο Haugane για την πρόταση της Επιτροπής.
Η Equinor έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης μετά την απότομη πτώση του όγκου των αγωγών από τη ρωσική Gazprom στον απόηχο της κρίσης στην Ουκρανία.
Η Equinor πουλάει το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού της αερίου στη φυσική αγορά της επόμενης ημέρας ή ακόμη και της ίδιας ημέρας, που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των υφιστάμενων σχεδίων παρέμβασης στην αγορά.

Εν τω μεταξύ, η Equinor διπλασίασε τους όγκους για νέα διμερή συμβόλαια φυσικού αερίου που συνήφθησαν σε ετήσια βάση, συνολικού ύψους άνω των 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm), δήλωσε ο Haugane.
Αυτά τα συμβόλαια τυπικά τιμαριθμοποιούνται σε διάφορους δείκτες τιμών φυσικού αερίου και καλύπτουν όρους παράδοσης έως και 10 ετών, πρόσθεσε.
Η Equinor είναι επίσης ανοιχτή να συζητήσει μακροπρόθεσμα συμβόλαια σταθερής τιμής, αλλά μέχρι στιγμής υπάρχει περιορισμένο ενδιαφέρον από τους αγοραστές, πρόσθεσε.

Ένας λόγος θα μπορούσε να είναι ότι τέτοια συμβόλαια ενέχουν επίσης κίνδυνο διαχείρισης των τιμών για τους αγοραστές, εάν οι τιμές του φυσικού αερίου στην άμεση αγορά έπεφταν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης