Ενέργεια

Αέριο: Πλαφόν στα 150 ευρώ θέλουν Ελλάδα +14 χώρες - Ετοιμάζουν τριπλό μπλόκο στην ΕΕ - Διαρκείς επαφές Σκρέκα

Αέριο: Πλαφόν στα 150 ευρώ θέλουν Ελλάδα +14 χώρες - Ετοιμάζουν τριπλό μπλόκο στην ΕΕ - Διαρκείς επαφές Σκρέκα
Ανεβαίνουν οι τόνοι στην σημερινή συνεδρίαση του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας

 

Σχετικά Άρθρα
UPD (14.00)Στην υιοθέτηση πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου κοντά στα 150 ευρώ/MWh και οπωσδήποτε κάτω από τα 200 ευρώ/MWh, εμμένει η ελληνική κυβέρνηση και μαζί με τις κυβερνήσεις 14 ακόμη χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων το Βέλγιο και η Ιταλία, που έχουν αποφασίσει να μπλοκάρουν τη λήψη οποιασδήποτε άλλη απόφασης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας θα υποστηρίξει την ελληνική θέση ότι οποιοδήποτε πλαφόν πάνω από τα 200 ευρώ/MWh δεν έχει κανένα απολύτως νόημα και μαζί με τους υπουργούς των υπολοίπων 14 χωρών μελών, θα αρνηθούν την έγκριση και των τριών θεμάτων που έχει θέσει στην ατζέντα του Συμβουλίου η Τσεχική προεδρεία.

O Έλληνας ΥΠΕΝ από χθες το βράδυ διεξάγει διαρκείς επαφές με ομολόγους του υπουργούς για την λύση του πλαφόν.

Τα τρία θέματα που τίθενται προς συζήτηση στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες και τα οποία οι δεκαπέντε χώρες δεν θα εγκρίνουν εφόσον δεν μειωθεί το ύψος του πλαφόν είναι:

• Η δημιουργία του μηχανισμού για τον περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου σε καταστάσεις ακραίας αστάθειας. Σύμφωνα με την αρχική πρόταση της Κομισιόν ο μηχανισμός αυτός θα ενεργοποιείται και απενεργοποιείται όταν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις ενώ θα μπορεί να ανασταλεί εάν απαιτείται. Ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται όταν η τιμή TTF υπερβαίνει τα 275 ευρώ/MWh για δύο εβδομάδες και είναι 58 ευρώ υψηλότερη από την τιμή αναφοράς LNG για 10 συνεχόμενες ημέρες διαπραγμάτευσης εντός των δύο εβδομάδες. Επίσης προβλέπεται ότι ο μηχανισμός θα μπορεί να αναστέλλεται από την Επιτροπή εάν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια εφοδιασμού, ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ένωσης. Υπενθυμίζεται ότι η Τσεχική προεδρεία σε μια προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση καθώς η προαναφερόμενη πρόταση απορρίφθηκε εξαρχής πρότεινε την ενεργοποίηση του μηχανισμού στα 220 ευρώ/MWh έναντι των 275 ευρώ/MWh.

• Ο Κανονισμός για την ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, μέσω καλύτερου συντονισμού των αγορών φυσικού αερίου, των διασυνοριακών ανταλλαγών φυσικού αερίου και της τιμής αναφοράς. Στόχος αυτού του Κανονισμού είναι να καταστήσει λειτουργική την ευρωπαϊκή πλατφόρμα αγοράς ενέργειας με τη θέσπιση προσωρινών κανόνων για τη συγκέντρωση της ζήτησης και τις από κοινού αγορές LNG. Παράλληλα επιδιώκεται η διαχείριση της αστάθειας των τιμών του φυσικού αερίου με μέτρα διασυνοριακής αλληλεγγύης.

• Ο Κανονισμός για τη θέσπιση ενός προσωρινού πλαισίου για την επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Όλα δείχνουν ότι και η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας θα είναι άκαρπη καθώς χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία εμμένουν στη άρνηση τους για την υιοθέτηση μιας ουσιαστικής πρότασης που θα μπορούσε να συγκρατήσει τις τιμές του φυσικού αερίου επικαλούμενες ανησυχίες για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Έτσι το θέμα του πλαφόν θα τεθεί και πάλι στη Σύνοδο Κορυφής που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου. Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι τιμές του φυσικού αερίου ανεβαίνουν και πάλι ενώ ο χειμώνας δείχνει τα δόντια του στην Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης