Τελευταία Νέα

Σε Αλεξανδρούπολη, Κρήτη και άλλες δύο περιοχές τα πρώτα offshore αιολικά - Προς έκδοση Π/Δ

Σε Αλεξανδρούπολη, Κρήτη και άλλες δύο περιοχές τα πρώτα offshore αιολικά - Προς έκδοση Π/Δ

Αλ. Σδούκου:Θα απαιτηθούν επενδύσεις 6,3 δισ. ευρώ

 

Σε τέσσερις θαλάσσιες περιοχές μεταξύ των οποίων η Αλεξανδρούπολη (ως πιλοτικό οικόπεδο), και μια περιοχή ανατολικά της Κρήτης (κατά προτεραιότητα) θα εγκατασταθούν τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα, με στόχο η συνολική ισχύς τους το 2030 να φτάνει τα 2 GW, όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση. Αυτό ανέφερε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου στην ομιλία της σε εκδήλωση που είχαν διοργανώσει χθες το απόγευμα η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) και η Grant Thornton, υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος των υπεράκτιων θα συμπεριληφθεί στο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).
Για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, όπως επεσήμανε η κ. Σδούκου θα απαιτηθούν επενδύσεις 6,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 4,5 δισ. ευρώ θα μπουν απευθείας στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η Grant Thornton, οι συγκεκριμένες επενδύσεις υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσουν 8.220, άμεσες και έμμεσες, νέες θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ κ. Άρης Στεφάτος ανέλυσε τα επόμενα βήματα για την επίτευξη του στόχου. Ειδικότερα, τον Μάιο του 2023 θα εγκριθεί (με Κοινή Υπουργική Απόφαση) το Εθνικό Πρόγραμμα για την Ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών. Θα έχει προηγηθεί τον Μάρτιο η υποβολή των τεχνικών μελετών για τις περιοχές εγκατάστασης καθώς και οι προτάσεις για τη διασύνδεσή τους με το δίκτυο.

Έκδοση Προεδρικού Διατάγματος

Το 2024, έως τον Μάρτιο, θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμό των περιοχών και θα ακολουθήσει η υποβολή και εκτίμηση του πρώτου γύρου των αιτήσεων αδειών για έρευνες ώστε να εκδοθούν οι σχετικές άδειες. Έτσι, το 2025 θα προχωρήσει η διενέργεια ερευνών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές (ανεμολογικές μετρήσεις, μετρήσεις κυματισμού κ.ά).

Το 2026 θα γίνει η δημόσια διαβούλευση για τις περιοχή εγκατάστασης και το 2027 θα προχωρήσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην προκήρυξη της διαγωνιστικής διαδικασίας από την οποία θα προκριθούν οι επενδυτές που θα αναπτύξουν τα θαλάσσια πάρκα. Τέλος το 2028 θα εκδοθούν οι τελικές άδειες και θα υπογραφούν οι συμβάσεις ώστε να εκκινήσει η κατασκευή των τεσσάρων πάρκων. Στη χώρα μας εκτιμάται ότι μπορεί εγκατασταθούν υπεράκτια αιολικά πάρκα fixed bottom ισχύος περίπου 4 GW με 7 GW καθώς και 55 GW με 70 GW πλωτών αιολικών πάρκων (τα οποία θεωρούνται ιδανικά για τα βαθιά ύδατα του Αιγαίου).

Σύμφωνα με την παρουσίαση του κ. Στεφάτου η επιτροπή των ειδικών που έχει συσταθεί στην ΕΔΕΥΕΠ για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών απαρτίζεται από τον διευθυντή ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών κ. Τακβόρ Σουκισιάν, τον μάνατζερ του ελληνικού γραφείου της βρετανικής εταιρείας συμβούλων Offshore Wind Consultants (OWC) κ. Βασίλη Γιώτα, τον σύμβουλο του νορβηγικού οργανισμού Norwegian Offshore Wind κ. Tor Arne Johnsen και τη σύμβουλο περιβάλλοντος του βρετανικού ομίλου DNV κ. Chiara Gabba.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης