Επικαιρότητα

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου: Αγία Λουκία

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου: Αγία Λουκία
Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 13 Δεκεμβρίου
Αγία Λουκία η Παρθενομάρτυς: Η Αγία Λουκία έζησε γύρω στα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ. και καταγόταν από τις Συρακούσες της Σικελίας. Ήταν μοναχοκόρη, που είχε χάσει νωρίς τον πατέρα της και η ευσεβής μητέρα της, έπασχε από αιμόρροια. Ορφανή λοιπόν από πατέρα η Αγία Λουκία και με βαριά άρρωστη μητέρα.

Εορτολόγιο – Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 13 Δεκεμβρίου: Άρης,Ευστράτιος, Ευστράτης, Στρατής, Στράτος, Ευστρατάς, Στρατάς, Ευστρατία, Στρατούλα, Στράτα, Ευστρατούλα,Αυξέντιος, Αυξέντης, Αυξεντία, Αυξεντούλα, Ευγένιος, Ευγένης,Μαρδάριος, Μαρδάρης, Μάρδας, Ορέστης, Ορεστιάς, Ορεστία, Ορεστιάδα, Ιουβενάλιος, Ιουβενάλης, Γιουβενάλης, Ιουβεναλία,Λουκάς, Λουκία, Λουκίτσα.

Η βοήθεια των γιατρών δεν στάθηκε ικανή να γιατρέψει την μητέρα της Λουκίας, γι’ αυτό και περίμενε τη γιατρειά της μόνο από τη Θεία Χάρη.

Μνηστευμένη με εθνικό (δηλαδή ειδωλολάτρη) μετέβη με την άρρωστη μητέρα της στην Κατάνη, όπου βρισκόταν το Ιερό Λείψανο της Αγίας Αγάθης.

Το βράδυ που έπεσε να κοιμηθεί η Λουκία, αφού είχε προσευχηθεί θερμά για την υγεία της μητέρας της, είδε την Αγία Αγαθή σε όραμα. Η Αγία της είπε ότι η μητέρα της θα γιατρευτεί, αλλά η ίδια θα στεφθεί το στέφανο του μαρτυρίου. Η Λουκία περιχαρής, ξύπνησε το πρωί για την ανάρρωση της μητέρας της, αλλά και για το μαρτυρικό στέφανο που την περίμενε. Πραγματικά η μητέρα της θεραπεύτηκε και οι δύο μαζί τότε ευχαρίστησαν τον Θεό και την Αγία Αγαθή.

Όταν επέστρεψαν στις Συρακούσες, η Λουκία έπεισε τη μητέρα της και μοίρασε όλη την αξιόλογη προίκα της στους φτωχούς και αποστρεφόταν το γάμο με τον εθνικό μνηστήρα της. Εκείνος όμως, τη διέβαλε στον τότε τοπικό άρχοντα Πασχαίο, ο οποίος για να την ταπεινώσει διέταξε να την οδηγήσουν σε πορνείο.

Με τη χάρη και τη δύναμη του Θεού η Αγία Λουκία διαφυλάχτηκε καθαρή και αμόλυντη.

Με κανέναν τρόπο δεν μπόρεσαν οι απεσταλμένοι του άρχοντα να την μετακινήσουν από τη θέση της και η προσπάθειά τους να την κάψουν ζωντανή απέτυχε. Αρχικά απέρριψε με γενναιότητα όλες τις προτροπές να αρνηθεί τον Χριστό, Επειδή δεν απαρνήθηκε την πίστη της στον Κύριο, διατάχθηκε ο θάνατός της.

Περισσότερα:

https://www.ekklisiaonline.gr/nea/eortologio-pii-giortazoun-simera-13-dekemvriou-agia-loukia/

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης