Ενέργεια

Ποιά επενδυτικά σχέδια μπορούν να υπαχθούν στο «Επιχειρηματικότητα 360°»

Ποιά επενδυτικά σχέδια μπορούν να υπαχθούν στο «Επιχειρηματικότητα 360°»

 Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα διαρκέσει τρεις μήνες

 

Επενδύσεις σε έργα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, συμπαραγωγή ενέργειας υψηλής απόδοσης από ΑΠΕ και εγκατάστασης αποδοτικών συστημάτων τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα 360°» του νέου αναπτυξιακού νόμου που θα προκηρυχθεί τις επόμενες ημέρες.

Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 75 εκατ. θα διατεθούν στις επιχειρήσεις με τη μορφή της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και της επιδότησης του κόστους δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας ενώ τα υπόλοιπα 75 εκατ. ευρώ θα έχουν τη μορφή των φοροαπαλλαγών.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα διαρκέσει τρεις μήνες, ενώ αναμένεται να δοθεί μια ακόμη παράταση στην προθεσμία ολοκλήρωσης επενδύσεων που είχαν ενταχθεί στους δυο προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους του 2004 και του 2011. Όπως δήλωσε ο κ. Παπαθανάσης η νέα αυτή παράταση θα είναι η τελευταία και θα έχει διάρκεια 9 μήνες για τις επενδύσεις που είχαν ενταχθεί στο νόμο του 2004 και 12 μήνες για τα έργα του νόμου του 2011.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα του νέου αναπτυξιακού «Επιχειρηματικότητα 360°» μπορούν να υπαχθούν τα επενδυτικά σχέδια όλων των τομέων της οικονομίας και πρέπει να έχουν ολοκληρωμένο χαρακτήρα αρχικής επένδυσης.

Δικαιούχοι της «Επιχειρηματικότητας 360°» είναι:

  • Εμπορική εταιρεία.
  • Συνεταιρισμός.
  • Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (Α.Σ.), Ομάδες Παραγωγών (Ομ.Π.) Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.), Αστικοί Συνεταιρισμοί, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ).
  • Υπό ίδρυση ή υπό συγχώνευση εταιρείες, με την υποχρέωση να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες δημοσιότητας πριν από την έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου.
  • Κοινοπραξίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα.
  • Δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους.

Για την υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης, το ελάχιστο ύψος του επενδυτικού σχεδίου πρέπει να ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις, στις 500 χιλ. ευρώ για τις μεσαίες επιχειρήσεις, στις 250.000 ευρώ για τις μικρές επιχειρήσεις, στις 100 χιλ. ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις και στις 50.000 ευρώ για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, τους Αστικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις.

Οι επιλέξιμες Δαπάνες Περιφερειακών Ενισχύσεων είναι:
α) Κτιριακές εγκαταστάσεις.
β) Έργα διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου
γ) Μηχανολογικός εξοπλισμός, τεχνικές - ειδικές εγκαταστάσεις
δ) Λοιπός εξοπλισμός
ε) Μεταφορικά μέσα
στ) Αγορά παγίων στοιχείων ενεργητικού μονάδας που έχει παύσει τη λειτουργία της
ζ) Άυλα στοιχεία ενεργητικού
η) Μισθολογικό κόστος νέων θέσεων εργασίας

Αντίστοιχα οι επιλέξιμες δαπάνες εκτός Περιφερειακών Ενισχύσεων είναι:
α) Επενδυτικές δαπάνες για συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ΜμΕ
β) Δαπάνες για επαγγελματική κατάρτιση
γ) Ενισχύσεις για συμμετοχή ΜμΕ σε εμπορικές εκθέσεις
δ) Δαπάνες για την αποκατάσταση μολυσμένων χώρων

ε) Δαπάνες για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων
στ) Ενισχύσεις για εργαζομένους σε μειονεκτική θέση.
ζ) Επενδυτικές δαπάνες για μέτρα ενεργειακής απόδοσης: Οι πρόσθετες δαπάνες που απαιτούνται ώστε να επιτευχθεί το υψηλότερο επίπεδο ενεργειακής απόδοσης.
η) Επενδυτικές δαπάνες για τη συμπαραγωγή ενέργειας υψηλής απόδοσης από ΑΠΕ: Οι πρόσθετες δαπάνες σε εξοπλισμό που χρειάζεται η εγκατάσταση για να λειτουργήσει ως εγκατάσταση συμπαραγωγής ενέργειας υψηλής απόδοσης, σε σύγκριση με συμβατικές εγκαταστάσεις.
θ) Δαπάνες για παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
ι)Δαπάνες για εγκατάσταση αποδοτικών συστημάτων τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης